Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sirdsapziņa – tūkstoš liecinieku

Mārīte Dzene

2013. gada 29. novembris 00:00

3

Plānā sniega kārtiņa kā plāksteris uz sāpēm, smeldzi un skumjām, kas bagātīgi nolija pār mums visiem traģiskā 21.novembra vakarā, nespēja tās segt. Pārāk daudz dzīvību un dzīvju tika upurēts uz bezatbildības altāra. Televīzijas pārraidēs redzot, kā tuvinieki ar cerībām un izmisumu acīs raugās sagruvušā veikala drupās, gaidot – varbūt, varbūt tomēr, sirds sažņaudzās un karstas asaras ritēja pār vaigiem. Kapa klusums iestājās pēc otrā jumta nobrukuma. Pats briesmīgākais klusums, kas laupa cerību. Šīm izjūtām un atmiņām kaut nedaudz gaišuma piešķir sirsnība, atsaucība, līdzjūtība, saliedētība un nesavtīgs atbalsts, ko parādīja tik daudzi cilvēki. Sāpēm nav nacionalitātes vai partijas piederības, tāpēc šādos smagos brīžos var izjust, cik saliedēta spēj būt mūsu sabiedrība. Saeimas deputāti saņēmuši ierosinājumu 21.novembri noteikt par Saliedētības dienu. Manuprāt, tas neko būtiski nemainītu. Cilvēkos ir jābūt vēlmei līdzi just sāpēs un priecāties kopā ne tikai ārkārtas vai īpašās situācijās, bet arī ikdienā.
Tagad šķiet, ka gluži vai visi žurnālisti, policijas izmeklētāji un ministri cenšas noskaidrot vainīgos, lai tie saņemtu pelnīto sodu. Būtu jau labi, ja šī drausmīgā traģēdija beidzot būtu pamodinājusi un likusi saprast – tā nevar vairs turpināt. Šis ir lielākais negadījums pēdējos 20 gados, taču tādi ir bijuši arī iepriekš. Pietiek atcerēties kaut vai nevainīgu bērnu bojāeju Talsu traģēdijā. Vai tā kaut ko iemācīja? Politisko atbildību par “Maximā” bojā gājušajiem un cietušajiem ir uzņēmies premjers Valdis Dombrovskis, bet neviens, kurš tieši iesaistīts rīcībā, kas izraisīja veikala sagrūšanu. Man ausīs skan kādas sievietes, kura zaudēja vedeklu, teiktais, ka būtu labi, ja grēku nožēla nāktu, pirms vēl tiks atrasti un sodīti vainīgie. Diemžēl vairums meklē likuma pantus un argumentus, lai attaisnotu savu rīcību. Acīmredzot trūkst sirdsapziņas, kas vienmēr ir vistaisnīgākais tiesnesis.
Atkal un atkal domās atgriežos situācijā, kāda pirms sagrūšanas bija Zolitūdes veikalā. Bez mitas skanēja signalizācija. Tas bija Dieva zvans, kas brīdināja – secina Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics. No blakus esošajiem veikaliem “Drogas” un “Narvesen” cilvēki esot evakuēti, arī no “Maximas” atsevišķi ir devušies laukā. Taču vairāk bija to, kas palika, lai vienā mirklī tiktu pārrauts smalkais pavediens, kas šķir dzīvos no mirušajiem. ◆

Kategorijas