Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sagaidot mieru

Diāna Lozko

2013. gada 29. novembris 00:00

215

Svētdien, 1.decembrī, iedegsim pirmo sveci adventes vainagā. Adventes laikā ikviens cilvēks tiek aicināts pavadīt varāk laika ar sevi un Dievu, izprast sevi un pamanīt sevī to, ko tik ļoti gribētos mainīt. Tas ir laiks, kad padomāt par dzīves jēgu un to, ko mēs nesavtīgi varētu dot otram. Pēc 21.novembra traģēdijas Zolitūdē šī advente, šķiet, būs jo īpaši klusa.

Ne jau ar saviem spēkiem varam pārvarēt egoismu
Alūksnes Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīcas priesteris Agris Klovāns uzsver, ka adventes laiks tiek pielīdzināts Vecajai Derībai, jo arī tajā daudzu tūkstošu gadu laikā tika gaidīts Pestītājs. Adventes laiks ir šāda pati gaidīšana, un mums ir jāsagatavo savas sirdis šai Krists dzimšanas mistērijai. “Es ieteiktu cilvēkus nopietni pievērsties Dievam šajā laikā. Šis nav laiks, kad cilvēkam ar savām vājībām jātiek galā vienam pašam. Ne jau ar saviem spēkiem varam pārvarēt egoismu, savas atkarības un tā tālāk. Tam mums ir vajadzīgs Dieva spēks. Šajā laikā ir ļoti vērtīgi pievērst uzmanību saviem trūkumiem, it īpaši dažādām atkarībām, mūsdienās tik izplatītajam alkoholismam un arī narkomānijai. Mums ir jāpiestrādā pie savas dvēseles, un ar Dieva palīdzību ir iespējams tajā ko mainīt,” uzsver A.Klovāns.
Katoļu baznīcā senākos laikos bija noteikts gavēt, neēdot gaļu visu adventes laiku, taču tagad tā nav. Vienīgais, kad nevajadzētu ēst gaļu, ir īpašās piemiņas dienās un piektdienās. “Ir drīzāk jāpievēršas iekšējām lietām un jācenšas strādāt ar tām,” pauž A.Klovāns. Reiz kāds cits katoļu priesteris adventes laika dievkalpojumā uzsvēra, ka ļoti laba apņemšanās tomēr būtu visa gavēņa laikā nelietot alkoholu, arī tad, ja cilvēkam nav problēmu ar šo atkarību. “Jūs varat izvēlēties no kaut kā atteikties, to uzupurējot par kādu, kuram šīs problēmas ir. Tā, piemēram, izvēloties nedzert, jūs šo savu lēmumu veltāt par tiem, kuri ir atkarīgi no alkohola un netiek ar šo problēmu galā,” teica priesteris. Katoļu baznīcā šāda prakse ir izplatīta, kad jūs ar kādu upuri aizlūdzat par citu cilvēku. Tā, piemēram, savas grūtības jūs varat veltīt par visiem tiem cilvēkiem, kuriem arī dzīvē neklājas viegli.

Jāgavē attiecībā uz vājāko punktu raksturā
Lai arī advente ir gaidīšanas laiks un tajā kristieši gaida priecīgu notikumu, tas tomēr ir laiks, kad ir jāpārdomā arī dzīve. Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Magnuss Bengtssons atzīst, ka sakarā ar Zolitūtes traģēdiju šis būs smags adventes laiks daudziem cilvēkiem. “Adventes laikā mēs negavējam tikai attiecībā uz ēdienu, jo kristiešiem gavēnis nav diētas vietā. Tas ir laiks, kad mēs attīrām savu dvēseli,” saka M.Bengtssons. Ir grūti šādas traģēdijas laikā atrast mieru un tam ļauties, taču ikviens kristietis var veltīt šo četru nedēļu gaidīšanas laiku arī par šo traģisko atgadījumu un cilvēkiem, kuri savus mīļotos tā arī nesagaidīja pārnākam no veikala. Adventes laikā ticīgie tiek mudināti arī nest mieru pasaulē un sniegt to arī cilvēkiem līdzās. Nevienam nevajadzētu pārmest, ja apņemšanos gavēt ir grūti izpildīt. Ar katru dienu cilvēks var apņemties no jauna un mēģināt mainīties. “Luterāņu baznīcā gavēnis nav obligāts, taču es to iesaku. Cilvēkiem būtu jāgavē attiecībā uz vājāko punktu viņu raksturā. Piemēram, ja cilvēkam ir datoratkarība un viņš izvēlas gavēnī neēst gaļu, bet dienā sešas stundas sēž pie datora, tad tādam gavēnim nav lielas jēgas. Varbūt cilvēkam neizdosies uzreiz no kaut kā atteikties, bet pamazām tas var sanākt,” saka M.Bengtssons.
Abi mācītāji uzsver, lai arī kādā veidā cilvēks izvēlēsies gavēt, pats galvenais šajā laikā ir saprast, ka bez Dieva cilvēkam ir grūti tikt galā ar tik cilvēcīgām rakstura iezīmēm kā egoisms, skaudība un lepnums. Lai to uzveiktu, mācītāji iesaka nodibināt ciešākas attiecības ar Dievu, un adventes laiks ir tam labs sākums. “Protams, arī cilvēki, kuri nenāk uz baznīcu, var gavēt, katram tie var būt savi iemesli, taču kristiešiem šis laiks nav atdalāms no baznīcā iešanas un lūgšanām,” uzsver M.Bengtssons.
Lai mums visiem sirdsmiera pilns šis adventes laika sākums un lai tajā mums pietiek laika apstāties un ieklausīties dzīves ritējumā! Lai Dievs mums atver acis, ka varam saredzēt savu tuvāko bēdas un paši sevī to, ko vēlamies mainīt! ◆


Fakti
◆ Advente (latīņu “adventus” — “atnākšana”) ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Advente ir kristiešu liturģiskā gada sākums. Advente tiek saistīta ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no egļu zariem pītajā adventes vainagā tiek dedzinātas četras sveces, pa vienai katras gaidīšanas nedēļas svētdienā. Latviešu valodnieks Jānis Endzelīns ir piedāvājis adventes laiku dēvēt vīriešu dzimtē, tas ir, par adventu, bet katru tās svētdienu sieviešu dzimtē — par adventi.
◆ Pirmo adventes vainagu 1833.gadā, izpušķojot koka krustu ar egļu zariem un iededzot 23 sveces, pasaulei dāvināja Hamburgas bērnu patversmes bāreņi. Adventes laiks ir divdesmit trīs dienu ilgs. Raibās sveces ar laiku aizvietoja ar 4 baltām un 19 sarkanām svecēm. Baltās sveces bija domātas svētdienām - prieka un augšāmcelšanās dienām. Tāpat pamazām pušķoto koka krustu aizvietoja ar zaļu egļu zaru vītu vainagu, ko rotāja četras sveces - katrai adventes svētdienai pa vienai. Apaļais adventes vainags, kas tradicionāli ir zaļā krāsā, simbolizē dzīvību visos tās aspekto

Kategorijas