Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veido Alūksnes zīmola koncepciju

Diāna Lozko

2013. gada 29. novembris 00:00

5

Līdz 16.decembrim Alūksnes novada pašvaldība aicina iedzīvotājus iesaistīties aptaujā par izstrādāto Alūksnes zīmola attīstības koncepciju. Vai tiešām šis kļūs par mūsu zīmolu vai arī alūksnieši spēs piedāvāt kādu labāku zīmola vizuālo risinājumu?

Minēto koncepciju, sadarbojoties ar pašvaldību, izstrādājis biznesa augstskolas “Turība” pasniedzējs Ainārs Brencis. Koncepcijas izstrādes gaitā notikušas vairākas tikšanās ar Alūksnes novada pašvaldības, tās iestāžu un pagastu pārvalžu darbiniekiem tūrisma, kultūrtūrisma, attīstības jomās, analizēti novada attīstības dokumenti, kā arī veikts pētījums. Dizainere Antra Lielmane no Alūksnes uzsver, ka dizaina izvērtēšanā noteikti būtu jāpieaicina arī neatkarīgi speciālisti, kuri atrodami Latvijas Dizaineru savienībā. Viņa mudina izvērtēšanai iesniegt ne tikai A.Brenča piedāvāto zīmola risinājumu, bet arī jau iepriekš izstrādātos logo. “Dizaina veidošana ir nopietns process, un tajā jāiesaistās profesionāļiem,” uzsver A.Lielmane.
Uzsākot koncepcijas izstrādi, sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes maģistrantūras studenti Ilzi Verneru veikts pētījums, lai noskaidrotu Alūksnes identitāti cilvēku skatījumā. Pētījumā bija iesaistīti 542 respondenti no Alūksnes un citiem Latvijas novadiem vecumā no 15 līdz 83 gadiem. Katrs respondents tika lūgts nosaukt trīs asociācijas par Alūksni, un pētījuma rezultātā izkristalizējās, ka visvairāk Alūksne cilvēkiem saistās ar trīs objektiem – Alūksnes ezeru, Pilssalu un Tempļakalnu. Citas biežāk minētās asociācijas bija Ernsts Gliks, klimats, bānītis, Jaunā pils, Alūksnes parks, Bībeles muzejs, Kājnieku skola, kapusvētki. “Alūksnes identitātes analīzes gaitā noskaidrots, ka tās kodols balstās uz dabas, vēstures un kultūras kategorijām. Visvairāk minēto resursu koncentrējas Pilssalā, kas līdz ar to ir vērtīgākais apgabals Alūksnē,” uzsver A.Brencis.

Būs iespējams izteikt savus priekšlikumus
Aptaujas laikā pašvaldības mājas lapā ir izveidota atsevišķa sadaļa “www.aluksne.lv/zimols.php”, kas veltīta tieši šai tēmai. Te pārskatāmi sastrukturēta informācija par to, kādēļ zīmola izstrādes darbs uzsākts, uz kādiem pētījuma datiem tas balstīts, kāda ir zīmola koncepcija un tās vizuālais risinājums. Šeit ievietota arī aptaujas anketa, kuru var aizpildīt līdz 16.decembrim, norādot ne vien savu viedokli par piedāvāto koncepciju, bet arī savus priekšlikumus šajā virzienā. Arī novada pagastu iedzīvotājus, kam ikdienā nav pieejams internets, aicināti vērsties pagastu pārvaldēs vai bibliotēkās, kur būs ērti iespējams elektroniskā vidē iepazīties ar izstrādāto koncepciju.
Savukārt 13.decembrī pulksten 16.00 Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas mazajā zālē interesenti tiek aicināti pulcēties uz tikšanos, kuras laikā koncepcijas autors iepazīstinās ar izstrādātajiem priekšlikumiem. Klātesošajiem būs iespējams gan saņemt atbildes uz saviem jautājumiem par piedāvāto koncepciju, gan izteikt savus priekšlikumus un aizpildīt anketu. ◆

Kategorijas