Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzlabo dzīves kvalitāti

Diāna Lozko

2013. gada 29. novembris 00:00

4

Sociālās aprūpes centrā “Alūksne” pilnveidoti trīs centra pakalpojumi - cilvēku ar kustības traucējumiem droša pārvietošana mikroautobusā, fizioterapijas pakalpojumi un ikdienas primāro higiēnas vajadzību nodrošināšana.


Pilnveido trīs centra
pakalpojumus
Lai iepazītos ar veiksmīgi realizēto projektu, šonedēļ sociālās aprūpes centru apmeklēja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, viņa vietnieks Dzintars Adlers un sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, kā arī biedrības “Alūksnes lauku partnerība” administratīvā vadītāja Inga Prilužnija. Projekta vadītāja Baiba Meistere informē, ka, īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstīto projektu “Vēlamies kļūt veselāki”, sociālās aprūpes centrā “Alūksne” mikroautobusā uzstādīts ratiņkrēslu pacēlājs ar drošības sistēmām gan ratiņkrēslam, gan klientam un iegādāts jauns ratiņkrēsls, kā arī saņemts gaismas terapijas aparāts “Bioptron” ar septiņiem krāsu filtriem un 20 tualetes krēsli. Projekts guva atbalstu Lauku atbalsta dienesta un biedrības “Alūksnes lauku partnerība” izsludinātajā projektu konkursā. Projekta kopējās izmaksas ir 5940 lati, no kurām Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums ir 1367 lati. “Esam iegādājušies ļoti labas mantas, bez kurām mūsu ikdiena bija ļoti grūta. Agrāk mums cilvēki ratiņkrēslos bija jāieceļ mašīnā, kas, protams, bija neērti. Pasliktinoties Latvijas iedzīvotāju ekonomiskajiem un sociālajiem apstākļiem, mūsu centrā tiek ievietoti cilvēki arī ar lielām veselības problēmām. Centra iemītniekiem veselības saglabāšanai un uzlabošanai arvien biežāk nepieciešams nokļūt attālākās slimnīcās, arī uz Rīgu. Tas viss rada nepieciešamību cilvēkus pārvadāt droši, un šis pacēlājs ar balsta sistēmu mums ir ļoti vērtīgs ieguvums. Arī tualetes krēsli noteikti atvieglos ikdienu tiem centra iemītniekiem, kuriem ir grūtības pārvietoties,” saka sociālās aprūpes centra “Alūksne” vadītāja Rasma Muceniece.

Nepieciešamas vēl daudzas lietas
 “Neko no tā ar līdzekļiem tikai no sava budžeta mēs nevarētu iegādāties, tāpēc esam gandarīti par atbalstu un līdz ar to varam sniegt labākus pakalpojumus saviem klientiem,” uzsver R.Muceniece. Viņa gan arī atzīst, ka sociālās aprūpes centram ir nepieciešamas vēl daudzas lietas. Starp tām ir speciālās gultas gulošiem vai smagi slimiem centra iemītniekiem. “Viena šāda gulta izmaksā apmēram 500 latus. No sava budžeta mēs to nevarēsim atļauties, tādēļ turpināsim rakstīt projektus,” pauž R.Muceniece. Viņa atzīst - ir žēl, ka ir maz tādu fondu, kuri piešķir līdzekļus pansionātiem, bet cer, ka arī viņiem būs aizvien vairāk iespēju iesaistīties dažādos projektos. “Plānojam arī atjaunot ēkas fasādi, tas neizmaksās lēti, jo šī māja ir arhitektūras piemineklis un tās renovācijā jāievēro pastiprināti noteikumi, taču ceram, ka to kādreiz paveiksim,” saka R.Muceniece. ◆

Kategorijas