Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Īsteno sapni

Agita Bērziņa

2013. gada 29. novembris 00:00

39

Alūksnietis Toms Sedlenieks, piesaistot Eiropas Savienības finansējumu, īstenojis senlolotu ieceri par savu galdniecību. Tā aprīkota ar mūsdienīgu tehnoloģiju, kas jebkuru darbu ļauj paveikt ātrāk un kvalitatīvāk.


Dzīvē to ir ļoti grūti izdarīt
“Galdniecība ir mana sirdslieta. Pēc galdnieka aroda iegūšanas Cēsu arodskolā esmu strādājis dažādos kokapstrādes uzņēmumos. Taču gribējās darīt pašam kaut ko savu. “Alūksnes lauku partnerības” izsludinātais projektu konkurss bija lieliska iespēja uzsākt kaut ko jaunu,” stāsta galdnieks. Taču viss nebūt neesot bijis tik vienkārši, kā sākumā licies. “Projekta nauda tiek iedota tikai tad, kad projekts jau īstenots - tātad visa aparatūra nopirkta. Dzīvē to ir ļoti grūti izdarīt.  Bankas man atteica piešķirt kredītu. Bez radinieku un draugu atbalsta man nekas nebūtu izdevies,” saka viņš un atzīst, ka šāda sistēma nebūt nav pareiza. “Tas ir valsts atbalsts jauniem uzņēmējiem? Kā gan lai cilvēks kaut ko sāk darīt?” retoriski jautā T.Sedlenieks.

Darbs rit pilnā sparā
Jaunā galdniecība, kas mājvietu radusi ģimenes saimniecības ēkā, aprīkota ar ēveli, biezuma ēveli, formātzāģi, frēzi un tapotājmašīnu. “Mans mērķis nav kvantitāte, bet kvalitāte. Citkārt galdnieki atsaka veikt mazus darbiņus vai īstenot maza apjoma pasūtījumus. Es darinu arī vienas durvis, viena loga rāmi, ja tas klientam nepieciešams. Tāpat arī esmu iecerējis sniegt sadzīves pakalpojumu un doties uz mājām pie klienta labot vai restaurēt mēbeles, kāpnes, logus un veikt citus koka darbus. Turklāt centīšos visu darīt par cilvēkiem pieejamām cenām,” viņš saka. Tiklīdz iegādāta tehnika, ilgi nebijis jāgaida arī pirmais pasūtījums – loga rāmis. Darbs ir sācies un rit pilnā sparā. “Lai gan liekas, ka tuvējā apkārtnē galdnieku ir gana un varbūt pat kādam rodas jautājums, vai visiem maz pietiek darāmā, jāteic, ka darba pietiek. Galdnieki savstarpēji ir draudzīgi, tāpēc zinām, kā kuram veicas. Arī par manu projektu un jauno tehniku citi galdnieki priecājas un vēl man daudz klientu,” saka galdnieks.
Viņš nenoliedz iespēju, ka nākotnē varētu vēl piesaistīt Eiropas finansējumu, lai paplašinātos. Tiem, kuri baidās rakstīt projektus, T.Sedlenieks saka, ka ir jāuzdrīkstas un projekti jāraksta. “Kas neriskē, tas nevinnē! Protams, tas nav vienkārši. Taču tādēļ ir jāizmanto visas iespējas saņemt konsultācijas, ko manā gadījumā sniedza “Alūksnes lauku partnerības” darbinieces. Paldies viņām!” ◆

Kategorijas