Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Namu pārvaldīšana jāuzņemas īpašniekiem

Mārīte Dzene

2013. gada 29. novembris 00:00

644

Pagājis vairāk nekā pusgads, kopš mūsu laikraksts lasītājiem atklāja SIA “Alūksnes nami” pārkāpumus un kļūdas darbā, kuru dēļ no darba aizgāja sabiedrības valdes loceklis Mihails Kosinovs. Kopš maija uzņēmumu vada Valentīna Omeļjana. Stājoties amatā, viņa atzina, ka būs vajadzīgs vismaz pusgads, lai sakārtotu kapitālsabiedrības darbību. Kā veicas? Kas ir mainījies – uzlabojies vai pasliktinājies?
Pēc SIA “Jurates” veiktā audita pašvaldības komercsabiedrībā SIA “Alūksnes nami” tā rezultāti netika ne publicēti, ne arī plaši skaidroti, tomēr daļēji tie tika atklāti gan bijušā domes priekšsēdētāja Aivara Fomina vēstulē, atbildot uz iedzīvotāju sūdzību, gan arī iedzīvotāju sapulcē un atzinumos laikrakstā. Toreiz visvairāk šaubu tika izteikts, ka vadītāju maiņa varētu situāciju uzlabot. Tādas prognozes izteikt mudināja iepriekšējā pieredze, jo ne A.Bukovska, ne arī M.Arāja aiziešana no “Alūksnes namu” vadības acīmredzot nebija kardināli mainījusi sabiedrības darbības sistēmu. Pēc “SIA “Jurates” audita tika secināts, ka trūkst normatīvo aktu, kas noteiktu, kā tiek veiktas uzņēmuma iekšējās darbības, kā tiek noteikti izcenojumi un slēgti līgumi.

Māju daudz, problēmu vēl vairāk
“Pagājuši astoņi mēneši, kopš uzsāku darbu SIA “Alūksnes nami”. Daļēji tas ir līdzīgs manam iepriekšējam darbam. Lai varētu operatīvi risināt ar namu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu saistītos jautājumus, nākas saskarties ar ļoti daudziem normatīvajiem aktiem. Taču visu var iemācīties, un to es daru,” atzīst V.Omeļjana. Viņa cenšas apgūt un izprast arī celtniecības un renovācijas darbu specifiku, iedziļinās Eiropas Savienības līdzfinansētajos projektos. Sabiedrības vadītāja atzīst, ka bez labiem speciālistiem nevarētu tikt galā. “Tāpat kā iepriekš uzņēmuma administrācijā ir astoņi cilvēki, taču četri, ieskaitot mani, ir jauni. Kopš jūnija darbu uzsāka jauns būvdarbu vadītājs, kurš beidzis Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultāti, jauns datorspeciālists un datu ievadīšanas operatore,” skaidro V.Omeļjana.
Kādas daudzdzīvokļu mājas vecākā, kurai ir liela pieredze šajā darbā, uzskata, ka sabiedrībai trūkst daudzu māju vecāko atbalsta. Taču bez tā ir neiespējami mainīt un uzlabot situāciju. Tiek uzsvērts, ka tieši mājas vecākais ir tas, kurš pārzina un seko gan remontdarbiem, gan siltuma un ūdens patēriņam, gan norēķiniem par komunālajiem pakalpojumiem un kredīta maksājumiem, ja tādi ir jāveic. “Manuprāt, jaunajai vadītājai grūtības rada darbu organizācija. Acīmredzot vēl trūkst pieredzes. Tāpēc nevajadzētu kautrēties lūgt padomu,” uzskata kāda alūksniete.
Par pašvaldības dzīvojamo fondu novada domes finanšu komitejas sēdē deputātus informēja SIA “Alūksnes nami” nekustamo īpašumu speciālists Andrejs Poļakovs. Pavisam Alūksnē ir 208 pašvaldības dzīvokļi. No tiem labiekārtoti ir 94, daļēji labiekārtoti – 64 un nelabiekārtoti - 46. Brīvs ir viens dzīvoklis Uzvaras ielā 11 un viens sociālais dzīvoklis.
Novada pagastos ir 261 pašvaldības dzīvoklis. Labiekārtoti ir 27 dzīvokļi, daļēji labiekārtoti – 62 un nelabiekārtoti ir 72 dzīvokļi. Brīvs ir viens pašvaldības dzīvoklis Malienas pagastā un viens sociālais dzīvoklis Jaunlaicenes pagastā. “Visi pašvaldības dzīvokļi ir apsekoti, par ko ir sastādīti akti. Ir sagatavoti aprēķini, kāds finansējums būtu vajadzīgs šo dzīvokļu remontam - apmēram 162 450 lati,” informēja A.Poļakovs.
Ir veikta arī 121 daudzdzīvokļu mājas vizuāla apsekošana Alūksnē, ir sastādīti defektu akti. Šo māju iedzīvotājiem būs iespēja iepazīties ar apsekošanas aktu kopijām, un pēc tam tiks runāts ar māju iedzīvotājiem par iespējām tos novērst. Protams, remontu iespējas lielā mērā ir saistītas ar māju apsaimniekošanas naudas uzkrājumu. Pašlaik tiek apsekotas daudzdzīvokļu mājas pagastos.
Deputāts Ainars Melders norāda, ka dzīvojamo māju apsekošana ir jāveic atbilstošiem speciālistiem – tāds bija revidenta norādījums. Viņš atgādina, ka pirms vairākiem gadiem jau tika apsekots pašvaldības dzīvojamais fonds, tā stāvokli fiksējot pat fotogrāfijās. A.Melders aicina beidzot ieguldīt līdzekļus, lai dzīvojamo fondu sakārtotu. Nav noslēpums, ka tas ir traģiskā stāvoklī. Domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka vajadzētu arī parēķināt, kādi ir ieņēmumi no pašvaldības dzīvokļu īres. Vai tie kaut daļēji sedz uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksas? “Iepriekšējā dome nobalsoja par tik zemu īres maksu, ka “Alūksnes nami” bija spiesti līgumos norādīt, ka neko dzīvoklī neremontēs. Tāpēc daudzi dzīvo tādos apstākļos, kādi ir,” secina A.Melders. Lai gan tas bija domes lēmums, īrnieki, protams, vaino “Alūksnes namus”. Taču uzņēmums tikai apsaimnieko un remontē, ja tam ir paredzēti līdzekļi.
Rosina iedzīvotājus pārņemt māju pārvaldi
Kā viens no būtiskākajiem pārkāpumiem SIA “Alūksnes nami” veiktajā auditā tika norādīta Publisko iepirkumu likuma neievērošana. “Sākot ar jūniju, esam veikuši sešu iepirkumu procedūras par būvmateriālu, santehnikas un elektropreču iegādi, transportlīdzekļu tehnisko apkopi un remontu, par degvielas iegādi, kā arī par aizdevumu saņemšanu un būvdarbu veikšanu Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētājos projektos,” norāda V.Omeļjana. Savukārt saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu tiek veikta māju apsekošana un sagatavoti to pārvaldīšanas plāni. Tiek pārslēgti līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem un piegādātājiem. Ir arī apstiprināti pakalpojumu izcenojumi. “Sabiedrības darbiniekiem ir noteikti sakaru pakalpojumu limiti un tiek kontrolēta dienesta automašīnu izmantošana. Pastiprināta uzmanība ir pievērsta darba laika uzskaitei, it īpaši santehniķu darba uzskaitei, jo nereti viņiem uz izsaukumiem ir jādodas naktīs, kā arī brīvdienās vai svētku dienās,” skaidro V.Omeļjana.
Pēc daudzdzīvokļu māju apsekošanas pilsētā tiek sastādītas tāmes, kādi remonti būtu tajās veicami. Tiks arī sagatavoti māju pārvaldīšanas plāni, paredzot obligāti veicamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu ieņēmumus un izdevumus. “Kad visi dati būs apkopoti, varēsim secināt, vai vajadzēs paaugstināt apsaimniekošanas maksu,” saka V.Omeļjana. Kādi kritēriji to nosaka? “Mājām, kuru pārvaldīšanas tiesības ir pārņēmuši paši iedzīvotāji, apsaimniekošanas maksu nosaka dzīvokļu īpašnieki. Protams, ir jāpanāk vienošanās. Pilsētā ir 12 daudzdzīvokļu mājas, kuras uz pilnvarojuma pamata apsaimnieko SIA “Alūksnes nami”, taču juridiski tās pārvalda dzīvokļu īpašnieki. Savukārt pārējām mājām apsaimniekošanas maksa ietver mājas un tai piesaistītā zemesgabala sanitāro kopšanu, mājas tehnisko apkopi, plānotos un tekošos remontus, kredītu, zemes nomu, kā arī administratīvos izdevumus. Aprēķinot visus izdevumus, var secināt, kādi līdzekļi ir nepieciešami mājas apsaimniekošanai. Ja ir uzkrāts apsaimniekošanas līdzekļu deficīts, būs jāpaaugstina apsaimniekošanas maksa,” norāda V.Omeļjana.
Apsaimniekošanas maksā ir ietverti arī administratīvie izdevumi – pasta un telefonsakaru pakalpojumi, administrācijas telpu uzturēšana, noma, elektrība, kancelejas preču iegāde, datoru programmu nodrošinājums, biroja aprīkojums, iekārtu iegādes, remontu un transporta izmaksas, darbinieku atalgojums, atvaļinājuma naudas rezerve un uzņēmējdarbības riska nodeva.
Tiek turpināta daudzdzīvokļu māju renovācija un siltināšana. Šogad renovācija tika pabeigta mājām Ganību ielā 1 un Pils ielā 34, par tām ir saņemts arī Eiropas Savienības fonda līdzfinansējums. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ir vērtējusi arī māju Torņa ielā 3, par kuru tiek gaidīts atzinums. Mājām Torņa ielā 1 un Merķeļa ielā 19 ir pabeigti renovācijas darbi un tiek gaidīta pārbaude. “Tikko ir pabeigts iepirkums Helēnas ielas 55 trešā korpusa renovācijai, tā siltināšana ir jāpabeidz nākamā gada vasaras vidū,” informē V.Omeļjana. Šajā gadā ir bijuši pieci iepirkumi par būvmateriālu un degvielas iegādi, kā arī par būvdarbiem, kuri nav saistīti ar ēku renovāciju. Ja pakalpojuma summa pārsniedz 3000 latus, tiek izsludināts iepirkums.

Vairs nesegs iedzīvotāju parādus
Daudzos neizpratni radīja tas, ka SIA “Alūksnes nami” ne tikai iekasē samaksu par siltumapgādi, bet par šo pakalpojumu norēķinās ar AS “Simone” 100 procentu apmērā neatkarīgi no iedzīvotāju parādu lieluma. Šogad ir noslēgts jauns līgums ar “Simoni”, kas paredz norēķināties tikai 80 procentu apmērā, bet pārējo maksu par patērēto siltumenerģiju uzņēmums saņems, kad iedzīvotāji būs par to samaksājuši. “Tas nozīmē, ka norēķināties ir paredzēts apmēram tādā apmērā, kādā iedzīvotāji spēj laikus maksāt par siltumenerģiju,” uzsver V.Omeļjana.
Apes ielas 6.mājas iedzīvotāja Diana Piterāne secina, ka nejūt izmaiņas SIA “Alūksnes nami” darbā, jo nevarot saņemt izsmeļošas atbildes uz saviem iesniegumiem. “Esmu rakstījusi iesniegumu SIA “Alūksnes nami”, norādot, ka nepiekrītu aprēķinātajai ūdens patēriņa starpībai. Katru mēnesi mūsu mājā ūdens zudumi ir 40 procenti, tāpēc lūdzu novērst šādu situāciju. Taču man tika atbildēts, ka tāda ir pašu iedzīvotāju rīcība, kuras dēļ rodas tik liela starpība,” skaidro D.Piterāne. Viņa uzskata, ka ir jārīkojas, nevis jāatrakstās, ja jau iedzīvotāji zog ūdeni. Taču skaitītāji dzīvokļos neesot pārbaudīti. Iedzīvotājiem bija izlikts paziņojums, lai ūdens skaitītāju rādītājus nodod, atzīmējot arī ciparus aiz komata. “Tas nav risinājums. Acīmredzot ir dzīvokļi, kuros ir norautas skaitītāju plombas, jo citādi nevarētu būt tik lieli ūdens zudumi,” spriež D.Piterāne. Drīz būs pagājis pusgads, bet skaidrības joprojām neesot. Skaitītājus pārbaudīt tiekot sūtīti sētnieki, bet D.Piterāne uzskata, ka to vajadzētu darīt speciālistam. Turklāt pie viņas nav bijis neviens pārbaudītājs. ”Tagad skaitītājus vairs neplombē caur vītnēm, tāpēc viegli var izdarīt tā, ka skaitītājs tiek apiets, neuzrādot patieso ūdens patēriņu,” secina alūksniete. Taču SIA “Alūksnes nami” šādu iespēju noliedzot, jo tad mainītos ūdens spiediens un būtu papildu izsaukumi. “No iedzīvotājiem piedzen maksāt 20 procentus ūdens zudumu, ko sadala uz galviņām. Iznāk, ka man papildus ir jāmaksā 2 lati katru mēnesi, lai gan dzīvoklī ir ūdens skaitītājs, kas precīzi uzskaita patēriņu. Taču nav zināms, no kādiem līdzekļiem tiek segti vēl 20 procenti ūdens zudumu. Droši vien no mājas apsaimniekošanas naudas,” secina iedzīvotāja.
V.Omeļjana skaidro, ka iedzīvotāju un mājas skaitītāju rādījumu starpību aprēķināšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi. Ja tā tiek apstrīdēta, pamatojoties uz iedzīvotāju rakstisku iesniegumu, pārbaudi veic uzņēmuma pārstāvji.  “Šogad ir pārbaudītas daudzas daudzdzīvokļu mājas. Rīkojot pēkšņas pārbaudes, ir konstatēts, ka vainīgi ir paši iedzīvotāji. Bieži iedzīvotāji iesniedz neprecīzu ūdens patēriņa daudzumu vai to norāda mazāku. Gadās, ka skaitītāji nav pārbaudīti vai tiem ir norautas plombas,” atzīst V.Omeļjana. Viņa atgādina, ka pēc jaunā gada mainīsies ūdens patēriņa uzskaite un arī maksas noteikšana par zudumiem. Ja tiks konstatēts dzīvoklis, kas nav paziņojis ūdens patēriņu vai arī tajā nav pārbaudīts skaitītājs, tad visa starpība ir jāsedz šī dzīvokļa īpašniekam. ◆

Fakti

Alūksnē ir 208 pašvaldības dzīvokļi:
labiekārtoti - 94,
daļēji labiekārtoti - 64,
nelabiekārtoti – 46,
brīvi - 1 (Uzvaras ielā 11) un 1 sociālais dzīvoklis.
Novada pagastos ir 261 pašvaldības dzīvoklis:
labiekārtoti - 27,
daļēji labiekārtoti – 62,
nelabiekārtoti – 72,
brīvi - 1 Malienas pagastā un 1 sociālais dzīvoklis Jaunlaicenes pagastā.

Iniciatīvai “Godīgs eiro ieviesējs” pievienojušies arī Alūksnes uzņēmumi, starp kuriem ir SIA “Alūksnes nami”. Sabiedrības valdes locekle Valentīna Omeļjana stāsta:
- Par piedāvājumu šai iniciatīvai uzzinājām jau vasaras vidū, augustā nolēmām tai pievienoties, lai arī Alūksnes iedzīvotājiem nodrošinātu godprātīgu un caurspīdīgu pāreju uz eiro. Tas nozīmē, ka esam apņēmušies nepaaugstināt cenas par pakalpojumiem. Turklāt visas cenas jau tiek atspoguļotas gan latos, gan eiro, kā arī pārrēķins tiek veikts godīgi, ievērojot oficiālo eiro kursu un matemātiskās noapaļošanas principu. Vēl būtiski ir tas, ka apņemamies apmācīt savus darbiniekus, lai tie varētu informēt un izskaidrot iedzīvotājiem, kā notiek pāreja no latiem uz eiro.
- Vai ir noteikts kāds laika periods, kurā netiks paaugstinātas cenas?
- Apņemamies nepaaugstināt pakalpojumu cenas, tātad par transporta, celtniecības vai santehnikas pakalpojumiem. Bet tas neattiecas uz māju apsaimniekošanas maksu, jo to nosaka saskaņā ar Dzīvojamo  māju pārvaldīšanas likumu. Tas nosaka šīs maksas aprēķināšanas kārtību. Savukārt pakalpojumu cenas pārejas periodā, tas ir, līdz 30.jūnijam, netiks paaugstinātas. Ja būs ievērojams degvielas cenu pieaugums, tad varbūt nāksies par to domāt. Taču pārejas periods ir pārejas periods, tas būtu jāievēro saskaņā ar apņemšanos ievērot godīgu valūtas maiņu.
- Kā jums šķiet, kā pāreja uz eiro varētu ietekmēt uzņēmuma darbu un personiski?
- Tas, protams, būs sarežģīts periods. Naudas maiņa nekad nav bijusi vienkārša vai viegla. Taču cilvēki ātri pierod pie izmaiņām. Turklāt būs dots ilgs pārejas posms, kad cenas būs norādītas gan latos, gan eiro. Līdz gadu mijai redzamāk būs parādīta cena latos, bet ar 1.janvāri – eiro. Mums ir speciāla datorprogramma, un kopš oktobra iedzīvotāju rēķinos summa ir norādīta abās valūtās. Sabiedrība neveic skaidras naudas norēķinus, tāpēc nebūs vajadzība nodrošināt eiro jaunā gada sākumam.

komentāri www.aluksniesiem.lv
Ak, mūsu varenie nami... Stāv un stāvēs, un tik kaut ko noņems, kaut kādus parādniekus saudzēs, jo ir jau citi, ko slaukt. Un tie, kuri ir parādnieki, rūpīgi tiek slēpti, lai jau cits citam skatās virsū un domā, ka varbūt tu esi tas, kurš namiem pāri dara un nemaksā. Un kafija smaržo, un dusmīgas dāmas nepieļauj pat domu, ka kāds varētu ko apšaubīt.
NJA

Cik nu ir pēdējā laikā būts, dāmas ir smaidīgas, pretimnākošas, atsaucīgas. Nu labi, jaudas uz darbiem nav, notiek lēni, bet nav jau arī būvniecības kantoris. Avārijas dienests strādā operatīvi, par māju nes visus dokumentus,ko pieprasa. Arī parādniekus māju vecākie zina. Tas gan neko nemaina, jo neko izdarīt nevar. Jātiesājas, tas ir vienīgais ceļš. Esat nu paši atsaucīgi un ieinteresēti savu īpašumu apsaimniekošanā, tad arī viss būs skaisti.
Namsbor

Namos ir nepieciešams jauns audits. Jācīnās atkal, lai to panāktu. Un pēc iespējas ātrāk. Bet citu firmu, lūdzu!
NJA

AN tūliņ tiks nodoti prihvatizācijai. Miniet nu, kurš būs kampējs! Tad tik sāksies elle, jo tam ... apetīte ir neremdināma. Neapskaužu tos, kas mitinās mājās, kas ir zem AN tupeles.
No domes

Tad daudzi acis uzmetuši uz namiem, uz slimnīcu, uz “Simoni”... Kumoss kārs. Grib nolaist visu pilsētu līdz kliņķim.
..

Arī par šito prihvatizācijas vilni jau staigāja baumas pirms pašvaldības vēlēšanām,

Kategorijas