Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nepieciešams atbalsts

Diāna Lozko

2013. gada 6. decembris 00:00

516

Alūksnes biatlonisti ir spēcīgi un spēj sevi pierādīt arī pasaules līmeņa sacensībās, taču viena no lielākajām problēmām ir finansējuma trūkums.

Mums ir ļoti spēcīgi jaunieši
Uz Pasaules junioru čempionātu biatlonā, kurš februārī notiks Amerikā, varētu doties trīs spēcīgi sportisti no Alūksnes – Linards Zēmelis, Ingus Deksnis un Vladislavs Ņedaivodins. Treneris Sergejs Sverčkovs uzsver, ka parasti pirms pasaules čempionātiem notikušas atlases, taču šogad tāda netika rīkota, jo no Alūksnes tika izvirzīti visspēcīgākie sportisti. “Pirmo reizi mums ar šiem trīs puišiem izdotos arī piedalīties stafetē, kas iepriekšējos divus gadus nav izdevies, jo vienmēr esam braukuši mazākumā. Pagājušajā gadā uz Pasaules čempionātu Austrijā devās tikai Linards Zēmelis un Rasma Rudzīte. Šobrīd, lai mēs nokļūtu līdz Amerikai, vienam cilvēkam nepieciešami aptuveni 1700 lati, kas ir ļoti daudz. Lidmašīnas biļetes ir dārgākas, jo mēs pārvedam arī ieročus,” uzsver S.Sverčkovs. Problēma ir tajā, ka mūsu Biatlona federācija nevēlas piešķirt līdzekļus, nesen tā nosūtīja vēstuli Alūksnes novada domei ar lūgumu atbalstīt Alūksnes sportistus un nodrošināt viņiem nokļūšanu līdz Amerikai. “Ar sponsoru palīdzību esam jau sameklējuši 2000 latu un ceram, ka arī novada dome mums palīdzēs, jo tikai no finansējuma ir atkarīgs, vai mēs aizbrauksim vai neaizbrauksim. Skumji, ka federācija mūs nevar un nevēlas atbalstīt. Zinu, ka mums ir ļoti spēcīgi jaunieši, un es necīnītos, ja mēs nebūtu gatavi sevi šajās sacensībās pierādīt. Nesen mēs netikām arī uz Kanādu tieši finansiālu apsvērumu dēļ, taču zināju, ka mums bija tik spēcīgi sportisti, ka mēs varējām pretendēt pat uz trijnieku. Federācija tikai pēdējā mirklī pateica, ka līdzekļus mums tomēr nepiešķirs, kaut arī tos solīja,” stāsta S.Sverčkovs.

Biatlons pēdējā laikā ir zemā līmenī
Biatlona federācijas direktors Jānis Bērziņš starp biatlonistiem nebūt nebija iecienīta persona un jau šī gada vasarā atkāpās no amata. S.Sverčkovs cer, ka jaunajam direktora amatam tiks ievēlēta atbildīga persona, kura domā par sponsoru piesaistīšanu un zina, kā to darīt. Viņš arī uzsver, ka pašmāju sacensībās jau iet daudz vieglāk, līdzekļu pietrūkst gan pasaules čempionātem, gan arī dažādām nometnēm. “Mājās visi esam daudzsološi, tuvākās sacensības būs Ziemassvētkos, un nākamajā gadā pavasarī tiek plānota Latvijas čempionāta otrā kārta. Lai sagatavotos pasaules līmeņa sacensībām, nepietiek vien ar trenēšanos Latvijā, tām ir jāgatavojas, trenējoties kalnos, bet tas jau atkal prasa līdzekļus. Bija plānots, ka uz starptautisko nometni Austrijā dosies arī Ingus un Vladislavs, taču J.Bērziņš tomēr atteicās jauniešus vest un tā nu viņi līdz turienei netika. Tieši tādēļ mūsu biatlons pēdējā laikā ir zemā līmenī. Protams, ir cītīgi sportisti, piemēram, Andrejs Rastorgujevs, kuri var arī bez treneriem un federācijas palīdzības izsisties, bet ir arī tādi, kuriem šis atbalsts ir nepieciešams,” uzsver S.Sverčkovs.
Alūksnes biatlona un slēpošanas bāzē “Mežinieki” trenējas arī vairākas meitenes. “Rasma un Regīna Rudzītes ir spēcīgas.  Regīnai Olimpiskā komiteja piešķīrusi līdzfinansējumu uz jauniešu olimpiādi. Pie mums trenējas arī 11 gadus vecā Anastasija Ņedaivodina, kura arī uzrāda labus rezultātus,” stāsta S.Sverčkovs.
S.Sverčkovs un Alūksnes bērnu un jauniešu sporta skolas direktore Līga Tomsone ir ļoti pateicīgi par pašvaldības aģentūras “Spodra” paveikto trases teritorijas sakopšanā. “Guntis un Uldis ir malači, esam ļoti pateicīgi par “Spodras” paveikto, viss ir sakopts, trasē ir daudz paveikts. Kopš “Spodra” pārņēmusi teritorijas uzkopšanu, tā tiešām ir augstā līmenī. Pirms “Spodras” es pats rudenī mēdzu tīrīt trasi, lapas slaucīju ar slotu. Tā ka esam apmierināti ar mūsu sadarbību. Ir tapusi arī jauna tualete un veikti daudzi citi uzlabojumi, un tiek darīts viss, kas vien ir aģentūras spēkos. Par to esam ļoti pateicīgi,” teic
S.Sverčkovs. ◆

Kategorijas