Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atvērt savas mājas kaķim

Diāna Lozko

2013. gada 13. decembris 00:00

27

Ilze Zvejniece: “Patversmes dzīvnieki ir vienkāršāki.”

Katram no mums ir nepieciešamas mājas un nav sirdsiltākas sajūtas par to, ja mēs zinām, ka mūs kāds gaida. Ne tikai cilvēku dzīvēs ir dažādi sarežģījumi un netaisnības, bet arī dzīvnieku. Šiverīgā Pūka ir jauna kaķenīte, kura paņemta no dzīvnieku patversmes “Astes un ūsas”.

Sākumā bija greizsirdīgs
“Pūka pie mums ir kopš iepriekšējā gada novembra, un mana mamma nolēma paņemt kaķīti, jo nesen bija nomiris viens no mūsu kaķiem. Mums vēl bija kaķis Arvīds, taču mamma gribēja, lai viņam ir arī kompānija,” stāsta Ilze Zvejniece. Viņas mamma Dzintra palūgusi atvest kaķīti no dzīvnieku patversmes, bet galvenais priekšnoteikums bijis - lai kaķītis ir viens pats. “Mamma negribēja izvēlēties un arī doties uz patversmi īsti negribēja, jo zināja, ka viņai būs visu dzīvnieku žēl. Patversmē tieši pirms divām dienām bija nokļuvusi maza kaķenīte, un tā nu Pūka nonāca pie mums,” saka Ilze. Kāpēc Pūka? Ilze stāsta, ka, ienākot ģimenē jaunam mājdzīvniekam, viņam tika meklēti dažādi vārdi. “Beigās nonācām pie vārda Pūka, jo tas viņai šķita ļoti piemērots gan tāpēc, ka viņai ir mīksta spalva, gan arī tāpēc, ka viņa pēc rakstura ir maigs kaķis,” teic Ilze.
Pūkai nācās atrast kopīgu valodu arī ar jau ģimenē astoņus gadus esošo nosvērto runci Arvīdu. Arvīds vienmēr izskatās nopietns, un jauno mājas iemītnieku viņam nebūt nebija viegli pieņemt. “Arvīds sākumā bija visnotaļ greizsirdīgs un kādu laiku klusi tikai visu vēroja. Pirmās nedēļas viņš bija ļoti kluss un pat sabijies,” atceras Ilze. Viņa stāsta, ka Arvīds pie viņiem nokļuvis pirms astoņiem gadiem.
“Sākumā man bija grūti atcerēties vārdu Arvīds un saukāju kaķi par Albertu. Tagad jau ir pierasts. Ir dažādi interesanti vārdi, kādos saimnieki nosauc mājdzīvniekus. Manai draudzenei kaķeni sauca Duksis,” saka Ilze. Izrādās, kaķi ar vārdu Arvīds nebūt nav retums un mājā, kurā dzīvo Ilze, apakšējā stāva kaimiņiem arī ir kaķis Arvīds.

Tiek izskraidīti pāris ātrumapļi
Pašai Ilzei gan ir dalītas jūtas par mājdzīvniekiem. “Es vienmēr esmu pret jauniem mājdzīvniekiem. Protams, mājās ir labāk nekā patversmē, taču tā tomēr ir dzīvnieku ieslodzīšana, it sevišķi tādiem dzīvniekiem, kuriem ir izteikts mednieka instinkts. Pūkai to var izteikti redzēt. Protams, šādiem dzīvniekiem būtu labāk dzīvot lauku mājās, nevis dzīvoklī. Man, ja godīgi, ir mazliet skumji, skatoties uz mājdzīvniekiem,” saka Ilze.
Taču Pūkai, šķiet, dzīvošana dzīvoklī netraucē. Pa māju tiek izskraidīti pāris ātrumapļi un uzlēkts visur, kur vien iespējams. Ilze stāsta, ka nu Pūkai esot iestājies posms, kad viņa lien itin visur, kur vien pagadās, vienalga, vai tās būtu kastes vai arī maisiņi.
“Pūka ir ļoti mīlīga un nav izlutināta. Var just atšķirību starp tiem dzīvniekiem, kuri nāk no mājām un kuri ir no patversmes. Patversmes dzīvnieki ir vienkāršāki, vismaz redzu to pēc Pūkas. Viņa mazāk pieprasa, un viņai ir labi tā, kā ir. Kad viņa bija maziņa un tikko nokļuva pie mums, tad pirmās pāris dienas tikai ēda. Vēlāk tas pārgāja, taču tad pamanīju, ka starp kaķiem valda konkurence. Arvīds arī sāka ātrāk ēst, jo saprata, ka kāds cits var apēst viņa barību. Kaķi mēģina palaikam viens otru izaicināt, ar to gan jārēķinās, ja mājās ir vairāki mājdzīvnieki,” stāsta Ilze. 


Daži padomi veiksmīgai kaķa audzināšanai

◆ Uz galda malas nestabili uzliek bleķa paplāti – kaķim lecot uz galda, tā nokritīs zemē un kaķis sabīsies.
◆ Galdu vai palodzi pilnībā aizkrāmē ar tukšām skārda bundžām tā, lai kaķis lecot noteikti tās aizskar. Rezultātā vai nu kaķim nebūs kur uzlikt ķepas, vai kaut ko ar troksni apgāzīs.
◆ Vietās, kur, jūsuprāt, kaķim nevajadzētu līst, var izvietot mazus koka peļu slazdus. Tos noliek otrādi un apsedz ar papīru. Kaķis aizskars slazdu, tas palēksies un ar raksturīgu troksni aizcirtīsies ciet. Slazds nenodarīs kaķim neko ļaunu, tikai pamatīgi to sabaidīs.
◆ Klasisks apmācības piemērs ir kaķa aplaistīšana. Kaķis rāpjas pa aizkariem, trin nagus tam neparedzētajā vietā vai lec uz galda - jūs no attāluma varat to apsmidzināt ar ūdeni no pulverizatora.
◆ Efektīvas ir naftalīna bumbiņas - ievietojiet tās puķu podā un kaķis vairs neizmantos to savas tualetes vietā.
◆ Vietā, kur kaķis grib trīt nagus, var piesiet piepūstu balonu - sprādziena troksnis kaķim noteikti nepatiks.
◆ Var izmantot kaķim netīkamas garšvielas un smaržvielas. Lai kaķis negrauztu vadus, mēbeles un telpaugus, nosmidziniet tos ar etiķi. Var veikalā iegādāties šim nolūkam paredzētus līdzekļus.
bluecats.1w.lv


Kategorijas