Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Steidz nosūtīt, pasūtīt un saņemt

Mārīte Dzene

2013. gada 13. decembris 00:00

9

Pastnieki pensijas dzīvesvietās piegādā līdz 13.decembrim

Svētku gaidās un darbu steigā aizrit gada pēdējās dienas pasta darbiniekiem. Šis laiks tiem ir īpašs arī tāpēc, ka steidzina ar pāreju uz eiro saistītie darbi.
Alūksnes 1. pasta nodaļā šajās dienās ir rinda, jo daudzi vēlas izmantot pasta pakalpojumus.
“Šonedēļ visas dienas ir vienādas – no rīta līdz pat vakaram veidojas cilvēku rinda. Daudzi vēlas apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus. Turklāt ir pēdējais laiks, kad var pasūtīt preses izdevumus,” stāsta pasta nodaļas vadītāja Rasma Augstkalniete.

Arī pastniekiem darba slodze ir lielāka, jo sakarā ar pāreju uz eiro pensijas, ko piegādā dzīvesvietās, ir jāizmaksā līdz 13.decembrim. Tas tiek darīts, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra jau šajā mēnesī varētu pārrēķināt visas pensijas no latiem uz eiro saskaņā ar noteikto kursu 1 eiro – 0,702804 lati. “Šodien pastnieki beidz pensiju izmaksu tiem, kuriem to nes uz mājām, bet tiem, kuriem pensiju pārskaita uz kontiem, nekas nemainās. Viņiem pensiju ieskaitīs tajos pašos datumos kā līdz šim,” skaidro Rasma Augstkalniete. Ja dienā, kad pastnieks piegādā pensiju, pensionārs nav bijis mājās, to var saņemt pasta nodaļā līdz 16.decembrim vai arī janvārī kopā ar kārtējo pensiju, ko izmaksās jau eiro.

Vēlas iegādāties eiro sākumkomplektus
Alūksnes pasta nodaļa eiro sākumkomplektus netirgo, jo pilsētā ir bankas filiāles. AS “Latvijas Pasts” sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda informē, ka  Alūksnes novadā deviņās pasta nodaļās – Alsviķu, Jaunalūksnes, Jaunannas, Jaunlaicenes, Liepnas, Mālupes, Māriņkalna, Pededzes un Zeltiņu – var iegādāties ne vairāk kā piecus eiro sākumkomplektus. Ņemot vērā pircēju aktivitāti, katru dienu nepieciešamības gadījumā tiks piegādāti jauni komplekti. “Aicinām iedzīvotājus nesatraukties un nesteigties iegādāties eiro monētas pirmajās dienās, jo to pietiks visiem. Eiro sākumkomplekti tiks tirgoti līdz gada beigām,” skaidro A.Tērauda. 
No 2014.gada 2.janvāra līdz 31.martam minētajās novada pasta nodaļās būs iespējama skaidras naudas maiņa bez maksas par pakalpojumu. Pasta nodaļas, kurās notiks latu maiņa pret eiro, jau tagad var atrast pēc īpašām uzlīmēm uz to durvīm. Lai atvieglotu latu maiņu pret eiro, A.Tērauda aicina izmantot bezskaidras naudas norēķinus, ko nodrošina pasta norēķinu sistēma. Ja vēlas samainīt par 3000 latiem lielāku summu, tad ir vajadzīga iepriekšēja rezervācija. Trīs dienas pirms naudas maiņas ir jāierodas pasta nodaļā ar personu apliecinošu dokumentu un jāuzraksta iesniegums, norādot maiņai nepieciešamo summu. Savukārt pēc trim dienām varēs samainīt paredzēto summu. “Protams, pasta darbiniekos ir jūtams satraukums sakarā ar pāreju uz eiro. Lai gan jau labu laiku visas cenas ir zināmas gan latos, gan eiro, ar jauno gadu vajadzēs veikt pārrēķinus no latiem uz eiro un otrādi. Tas, protams, sarežģīs un prasīs laiku, izmantojot tabulas un kalkulatorus,” atzīst R.Augstkalniete.

Iecienītas ir apsveikumu kartītes
Tuviniekiem, draugiem un paziņām gan Latvijā, gan ārzemēs tiek sūtītas apsveikumu kartītes un paciņas. R.Augstkalniete atzīst, ka joprojām daudzi izmanto apsveikuma kartītes, jo tās saņemt ir patīkamāk un sirsnīgāk nekā īsziņu telefonā. “Apsveikumu kartīšu plaukti kļūst manāmi tukšāki. Tās tika pirktas jau novembrī. Taču daudzi to sūtīšanu atliek uz pēdējo brīdi vai arī sūta, kad paši jau saņem apsveikumus Ziemassvētkos. Kartīšu izvēle plaša – dārgākas un lētākas, tāpēc ar to sūtīšanu problēmu nav,” secina pasta nodaļas vadītāja. Nereti izvēlas apsveikumus vai dāvanas “Tviterī,” bet tās tāpat ir jāpiegādā pastniekiem.

Kategorijas