Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Arī daudzdzīvokļu mājās jāievēro noteikumi

Diāna Lozko

2013. gada 13. decembris 00:00

636

Līga Šķepaste: “No dzīvokļu īpašniekiem saņemam atbildi – mans dzīvoklis, daru, ko gribu.”

Dzīvokļu īpašniekiem daudzdzīvokļu mājās ir aizliegts veikt pārbūvi dzīvokļos, to nesaskaņojot ar būvvaldi. Ar patvaļīgām pārbūvēm dzīvokļos pastāv risks, ka māju konstrukcijas var neizturēt. Bīstami ir arī tas, ka šo procesu nevar izkontrolēt tā, kā tas tika izdarīts ar sabiedriskajām ēkām, kuru pārbaude bija jāveic līdz 5.decembrim. Pārbaužu rezultātā nu jau kopš pirmdienas uz laiku ir slēgts “Supernetto” veikals.

“Rimi Latvia” pieņem lēmumu veikalu slēgt
Kā sabiedriski nozīmīgās ēkās ārkārtas pārbaudes veiktas Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, kur patlaban norit logu nomaiņa, kā arī pirmsskolas izglītības iestādē “Pienenīte”, kur notikusi rekonstrukcija, bet līdz ar būvvaldes pārbaužu veikšanu un pozitīva rezultāta saņemšanu jaunās telpas nodotas ekspluatācijā. Būvvalde veikusi pārbaudes arī veikala “Supernetto” ēkā, lai gan tā neatbilst sabiedriskas ēkas statusam. Pārkāpumi nav konstatēti, tomēr pēc traģēdijas Zolitūdē par ēkas drošības jautājumu cilvēki izrāda pastiprinātas bažas. SIA “Rimi Latvia” vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija informē, ka jau kopš pirmdienas uz remontdarbu laiku veikals ir slēgts. “Tā kā “Rimi Latvia” šobrīd visā Latvijā veic veikalu ēku papildu apsekošanu – neatkarīgi no tā, vai “Rimi Latvia” ir ēku īpašnieks vai nomnieks, arī šo objektu ir apsekojuši sertificēti būvinženieri “Rimi Latvia” uzdevumā. Uzņēmums ir pieņēmis lēmumu “Supernetto” veikalu Alūksnē uz laiku slēgt, lai kopā ar ēkas īpašnieku lemtu par nepieciešamajiem remontdarbiem,” norāda L.Podskočija. Visiem 11 veikala darbiniekiem piedāvātas darba iespējas “Supernetto” veikalos Balvos un Gulbenē vai Rīgā ar apmaksātiem uzturēšanās izdevumiem.

Grūti prognozēt, kas varētu notikt
Pagājušajā nedēļā Alūksnē viesojās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Attiecībā uz šo jautājumu viņš uzsvēra, ka pašreiz prioritāte ir pārbaudīt sabiedriskās un nesen uzbūvētās ēkas, kā arī būvlaukumus. “Problēmas ir arī dzīvojamajās mājās. Pašreiz Ekonomikas ministrija izstrādā riska profilu, vērtējot potenciāli riskantākos objektus, kuri jāpārbauda. Pašvaldību būvvaldes tiks aicinātas veikt attiecīgās pārbaudes,” uzsvēra V.Dombrovskis.
Alūksnes novada pašvaldības būvvaldes vadītāja-arhitekte Līga Šķepaste uzsver, ka nesaskaņotas dzīvokļa pārbūves veicēju var sodīt un piemērot administratīvo sodu. “Domāju, ka ir diezgan daudz arī neatklātu nesaskaņotas pārbūves gadījumu. Agri vai vēlu gan tas tik un tā atklājas, jo tiek veiktas inventarizācijas lietas. Atsevišķi reidi, kā tas notika attiecībā uz sabiedriskas nozīmes ēkām, gan netiek plānoti, jo privātīpašums tomēr ir privātīpašums un arī fiziski tas īsti nebūtu izdarāms. Ja nav saņemta sūdzība, būvvaldei nav tiesību iet pārbaudīt privātīpašumus. Pati esmu redzējusi, ka cilvēki savā dzīvoklī ir nojaukuši nesošo sienu. Arī daži garāmgājēji ir sūdzējušies, ka redzējuši kādu nesam laukā nesošo sienu. Par šādiem gadījumiem jau nevar uzzināt, kamēr neviens par to nav ziņojis. Cilvēki ir vērsušies pie mums pēc palīdzības, kad kaimiņu radītais troksnis remontdarbu laikā traucē citiem kaimiņiem. Sūdzas arī par to, ka būvgruži tiek mesti kopējā atkritumu konteinerā. Mēs tad dodamies uz šiem dzīvokļiem, bet bieži vien no dzīvokļu īpašniekiem saņemam atbildi – mans dzīvoklis, daru, ko gribu,” stāsta L.Šķepaste.
Tik vienkārši gan tas nav, un L.Šķepaste atzīst, ka tad, ja nesošā siena tiek nojaukta, piemēram, daudzdzīvokļu nama trešajā vai pirmajā stāvā, tad sekas var būt ļoti bīstamas. “Cilvēki neaizdomājas, ko šāda patvaļīga darbība var nodarīt. Paneļi tiek balstīti uz nesošajām sienām, un visa konstrukcija ir saistīta. Man pat grūti prognozēt, kas varētu notikt vienas vai vairāku nesošo sienu nojaukšanas gadījumā! Līdz šim gan, par laimi, nav bijusi tāda situācija, kad remontdarbu rezultātā kaut kas sabruktu,” viņa saka.

Nevēlas atdot tik daudz naudas
Kas tad būtu jādara tiem, kuri savā dzīvoklī vēlas veikt remontdarbus un nojaukt vai pārbūvēt sienas? “Pirms šādu darbu veikšanas ir jāatrod sertificēts projektētājs, kurš tad arī var izvērtēt situāciju. Var arī nākt uz būvvaldi pēc padoma un atļaujas. Ja tā būs nesošā siena, būs jāizstrādā tehniskais projekts, bet, ja tā nav nesošā siena, pārbūvi var paveikt ar apliecinājuma karti. Apliecinājuma karte ir tehniskā dokumentācija, ar kuru var pārbūvēt dzīvokli vienkāršotā kārtībā, tātad, ja tas neskar koplietošanas komunikācijas un nesošās sienas,” informē L.Šķepaste. Viņa atzīst, ka patvaļīga sienu nojaukšana noteikti rada risku ne tikai pašiem dzīvokļa saimniekiem, bet arī apkārtējiem iedzīvotājiem.
Kāda Cēsu ielas 10.nama iedzīvotāja, kura vēlējās būt anonīma, atzīst, ka viņai nodreb sirds, iedomājoties, ka kāds kaimiņš virs viņas dzīvokļa varētu patvaļīgi kaut ko pārbūvēt. “Ja nu mans kaimiņš izdomā nomainīt grīdu, tad es ceru, ka kāds arī mēra, kādu svaru varētu tur likt. Es justos ļoti neomulīgi, ja mans kaimiņš betonētu grīdu, vēl kaut ko uz tās bērtu un darītu vēl sazin ko,” saka sieviete. Viņa arī savā dzīvoklī veikusi pārbūvi, bet tā ir bijusi saskaņota. “Mēs oficiāli pārrakstījām plānu, vērsāmies būvvaldē. Mums bija svarīgi zināt, ka mūsu darbu rezultātā nenotiks kaut kas bīstams. Negribējām arī maksāt soda naudu, ja tas atklātos. Šāda pārbūves plāna izveidošana maksāja diezgan dārgi, un, manuprāt, daudzi cilvēki izvēlas kaut ko pārbūvēt bez saskaņošanas tieši tāpēc, ka viņi nevēlas atdot tik daudz naudas par šo oficiālo procesu. Ja remontdarbu brīdī mums nebūtu liekas naudas, mēs arī vēl padomātu, vai nokārtot visu oficiāli,” stāsta sieviete.
L.Šķepaste skaidro, ka lielākās izmaksas veido dokumentācijas sagatavošana, kuru veic sertificētais projektētājs. Būvvaldē izmaksas būs tikai tad, ja būs jāsaņem būvatļauja. “Vairāk izmaksu nav. Ja ir apliecinājuma karte, tad būvvaldē vispār nav nekādu izmaksu. Būvvaldei nav zināmas tas, cik izmaksā sertificētie projektētāji. Tas ir atkarīgs gan no projekta, gan savstarpējās vienošanās,” viņa saka.

Kategorijas