Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piparkūkas taisu tā!

Tamāra Ulase

2013. gada 20. decembris 00:00

111

Mīklai – 500 g sviesta (vai puse margarīna), 0,5 l iesala ekstrakta, 400 g cukura, 3 olu dzeltenumi + 1 vesela ola, 1,2 kg miltu, 3 ēd.k. medus, garšvielas: 2 paciņas gatavās piparkūku garšvielas + vismaz pa pustējkarotei ingvera (labāk svaiga), koriandra, melno piparu, smaržīgo piparu, kardamona, krustnagliņu un kanēļa (visu samaļ), 1 ēd.k. stipra degvīna, 1 tējk. cepamā pulvera. Var iztikt ar gatavajām piparkūku garšvielām, tikai tad tās nebūs tik piesātinātas ar garšām un smaržām.
Katlā izkausē sviestu, pielej iesala ekstraktu, medu, pieber pusi cukura, pievieno garšvielas. Visu uzkarsē maisot. Karstam pieber pusi miltu. Samaisa. Olas sakuļ ar otru pusi cukura, pieber cepamo pulveri un pievieno uzkarsētajai mīklai, pieber atlikušos miltus. Cītīgi sajauc. Izveidojas vijīga mīkla (nenobīstieties, ka tā nav stingra!), kuru saveļ kukulīšos, ietin pārtikas plēvē un novieto vēsumā, lai nobriest. Cept vislabāk otrā dienā vai pat vēlāk. Sanāk apmēram 3 kilogrami piparkūku.
Reizēm pirktā piparkūku mīkla liekas sausa un pliekana. Es to sagriežu gabaliņos un karsējot pievienoju katliņā, kur gatavoju savu piparkūku mīklu. Tad drusciņ vairāk pievienoju taukvielas un garšvielas, un rezultāts ir ļoti labs.

Kategorijas