Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savējais kalendārs – vislabākais

Mārīte Dzene

2013. gada 20. decembris 00:00

2

Apes novadā un Gaujienas pagastā izdod 2014.gada kalendārus

Apes novadā pirmo reizi ir izdots kalendārs, bet Gaujienas pagastā tapis jau ceturtais kalendārs. Šoreiz tas ir neierasts, jo fotogrāfijās var salīdzināt, kādas izmaiņas notikušas ilgākā laika periodā.

Kalendārus veido ar savu “rokrakstu”
“Kad abus kalendārus nodeva iespiešanai Rīgas tipogrāfijā, ar kuru izveidojusies laba sadarbība, tās darbinieki uzreiz atzina – ir jūtams mākslinieciskā noformētāja Ainara Gaida rokraksts. Vienprātīgs ir arī atzinums, ka mums ir skaisti kalendāri ar brīnišķīgām dabasskatu fotogrāfijām. Domājot par novada kalendāra saturu, nolēmām akcentēt svarīgākos kopējos pasākumus. Tajā redzamas Apes pilsētas un pagastu ainavas dažādos gadalaikos - vietas, kur šie pasākumi notiks, un turpat līdzās arī fotogrāfijas, kurās atainota to norise šogad. Piemēram, Senioru svētki notika Trapenē, bet nākamgad tie būs Gaujienā. Tāpat ir veidota informācija par Upju festivālu, Mazajiem dziesmu svētkiem un citiem pasākumiem,” stāsta Gaujienas pagasta infocentra vadītāja Sanita Sproģe.
Novada kalendārā ir izmantotas gan Gaujienas fotopulciņa dalībnieku, gan citu novadnieku fotogrāfijas, protams, izvēloties labākās. Novada kalendārs ir iespiests 1000, bet Gaujienas – 400 eksemplāros. Tos var iegādāties gan dāvanām, gan izmantot sava novada un pagasta prezentācijai.

Grūts uzdevums gada garumā  
Veidojot grāmatu “Adzele – Gaujiena 1111 – 2011”, tika izmantoti Jāņa Egles fotonegatīvi, taču daudzus tajā nevarēja un arī nebija vajadzības ietvert. “Lai vēsturiskais materiāls tiktu labāk iepazīts, aicinājām gaujieniešus atrast vietas, kuras redzamas senajās fotogrāfijās. Tā radās doma Gaujienas kalendārā apvienot senās un mūsdienu fotogrāfijas, ļaujot salīdzināt, kā te izskatījās senāk, kas un kā ir mainījies,” informē  S.Sproģe.
Jau gada sākumā fotopulciņa dalībniekiem tika iedota mape ar senajām fotogrāfijām, lai meklētu tajās redzamās vietas un skatu punktus, no kurienes tās fotografētas. Izrādījās, ka šis uzdevums nav tik viegls, kā varētu domāt. Daža vieta ir aizaugusi krūmiem, citu aizsedz koki, vēl kādai nevar piekļūt citu iemeslu dēļ. Novembrī, kad kokiem nobirušas lapas, A.Gaidis brida Gaujā, lai varētu nofotografēt senajam attēlam atbilstošu skatu. “Kam bija vislabāk izdevies iemūžināt vecajās fotogrāfijās redzamās ainavas mūsdienās, tās ir redzamas kalendārā. Jāatzīst, ka arī šoreiz Ilva Harkina un Inese Lukjanoviča ir apliecinājušas, - viņām šis uzdevums ir bijis pa spēkam,” atzīst S.Sproģe.

Fotogrāfijās – toreiz un tagad
I.Lukjanoviča skaidro, ka visās fotogrāfijās nav precīzi tieši tā pati vieta no tā paša skatu punkta. Janvārī ir Gaujas tilta fotogrāfija, kā tas izskatās tagad. Februārī ir Egļu kalna estrāde, kuras senāk nebija, turklāt Gauja ir mainījusi savu gultni par vairāk nekā 100 metriem. Martā viņa no tilta fotografējusi ledus iešanu, ko izdevās nofotografēt ceļā no darba.  “Tagad tur ir aizauguši krūmi, tomēr šis moments ir uzņemts tajā pašā vietā. Jūlijā ir R.Ziediņa tirgotava, kuras vietā tagad atrodas veikals “Lar&Co”, un fotografēju tirgu pie tā. Arī augustā ir Gaujienas tirgus fotogrāfijas. Septembrī ir mana fotogrāfija, kurā redzams govju ganāmpulks Gaujas pļavās. Turpat ir arī manas klasesbiedrenes Elgas Rācenes dzejolis “Ganu meitas lepnums”. Tas man atgādina, ka es arī kopā ar vecmāmiņu gāju ganos,” stāsta I.Lukjanoviča. Oktobrī ir viņas pilsdrupu fotogrāfija, kas liecina – tās ir stipri vairāk nodrupušas nekā pirms 30 – 40 gadiem, kad ir tapušas senās fotogrāfijas.  Arī decembrī ir viņas fotogrāfija ar pienotavas ēku, kurā senāk bija aptieka. “Kaut ko līdzīgu šai kalendāra iecerei gribētos atkārtot, jo daudziem ļoti patīk šis kalendārs. Kad tas būs izpildījis savu misiju un noplēstas visu mēnešu lapas, paliks fotoalbums – toreiz un tagad,” uzsver I.Lukjanoviča.

Kategorijas