Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ko Alūksnei un Apei nesīs Zirga gads?

Agita Bērziņa

2013. gada 27. decembris 00:00

597

Alūksnes un Apes novados jaunajā 2014.gadā lieli satricinājumi nav gaidāmi. Arī ātri uzlabojumi ne. Lai gan valstij kopumā jaunais gads nesolās veiksmīgs, tomēr mūsu pusē lietas kārtosies labāk. To astroloģe Ilze Kaktiņa no Māriņkalna spēj prognozēt, lūkojoties astroloģiskajās kartēs.

Liks ceļā sprunguļus
Alūksnes novadā jaunajā gadā turpinās aktīvi rosīties pirms pusgada ievēlētais domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis. Viņš ir neapmierināts ar vairākām šobrīd notiekošajām lietām, taču iecerēto traucēs paveikt finanses. “Astroloģiskā karte vēsta, ka A.Dukulis ir taisnīgs cilvēks. Viņš ir dzimis vadītājs. Tomēr viss viņam nāk sūrā un grūtā darbā. Taču A.Dukulis ir cīnītājs un viņam ir dota izturība. Jāteic arī, ka cilvēki, īpaši vīrieši, grib viņam darīt sliktu. Taču viņi neko ļaunu nespēj nodarīt, jo A.Dukulis ir stiprāks,” skaidro I.Kaktiņa. Sprunguļi ir mesti viņa darbā vienmēr - gan esot uzņēmējam, gan tagad vadot novadu. “A.Dukulis kļuva par novada domes priekšsēdētāju, lai mainītu novadā notiekošo. Šobrīd cilvēki neuzticas vadībai un necer uz uzlabojumiem, tas priekšsēdētājam ļoti nepatīk. Jā, viena daļa ir noticējuši viņam kā vadītājam, un ir daļa cilvēku, kas negrib, lai viņam notic, tāpēc liek ceļā sprunguļus. A.Dukuli neapmierina, ka joprojām valdības mājā ir haoss. Arī tas, ka naudas līdzekļu ir par maz un nevar izdarīt to, ko viņš ir saplānojis. Nauda kādreiz būs, taču ne tik ātri, kā vajadzētu, lai savā valdīšanas laikā viņš spētu izdarīt to, ko ir saplānojis. Urāns ir retrogrādā (vizuāli atpakaļejošā kustībā - red.). Var ielikt pamatus pārmaiņām, izlabot to, kas kādreiz lemts. Ir piemērots laiks, lai labotu. Viņš grib vairāk atbalstīt ģimenes, īpaši daudzbērnu ģimenes. Tas attiecas ne vien uz ģimenēm ar maziem bērniem, bet arī skolas vecuma bērniem. Ar šādu gājienu varētu atgūt tautas uzticību. Diemžēl viņa vēlmei sakārtot šo jomu ir pretinieki. Taču tas izdosies,” stāsta I.Kaktiņa. Turklāt šīm reformām varētu nebūt labvēlīga likumdošana, kas šo procesu varētu piebremzēt. Cīņa notiks arī izglītības jomā.

Paredz vērienīgu celtniecību
Astroloģe redz, ka priekšsēdētājam veiksmīgi darboties traucē viens vīrietis, kuram kādreiz ir bijusi teikšana un kurš grib būt noteicējs joprojām. “Viņiem daudzos jautājumos nesakrīt viedokļi, tāpēc A.Dukulim it kā ir “sasietas rokas”. Ja viņš būtu viens pats noteicējs, viss būtu citādāk. Tas nav tā, kā savā saimniecībā, kad izdomā, kur un kā dabūt naudiņu. Tomēr te ir ieliktas bremzes. Var saprast to, ka visi nedomā vienādi un ir pretinieki, taču būtu labi, ja viss notiktu, kā saka priekšnieks. Jā, var kopīgi apspriesties un tad kopīgi rast labāko risinājumu. Te tā nav. Kā tautā saka - “katrs deķīti velk uz savu pusi”. Tas jau arī notiek Latvijas valdībā. Pie mums tikai mazākā mērā,” viņa saka. Strādāt traucē arī neskaidrības likumdošanā. “Viņš gribētu vairāk dod arī kultūras jomai, lai cilvēki varētu kvalitatīvāk atpūsties. Redzu, ka to viņš daļēji panāks, tomēr naudas trūkums atkal liks par sevi manīt. Viņš ir nepamierināts, ka nevar pabīdīt lietas tā, kā gribētos,” saka I.Kaktiņa.
Cīņas par un ap naudu Alūksnes domē būs visu gadu. “Redzu lielus celtniecības darbus. Viss it kā ritēs labi, bet ar līdzekļiem būs kaut kāda aizķeršanās. Neies tik gludi, kā iecerēts. Attiecībā uz pašu celtniecību problēmu nebūs,” stāsta I.Kaktiņa. Tie varētu būt Alūksnes muižas apbūves brūža ēkas rekonstrukcijas darbi, ko plānots sākt jaunajā gadā. “Gribēsies dod vairāk naudas kultūras jomai, lai cilvēki varētu kvalitatīvi atpūsties. Redzu, ka kultūras jomai līdzekļu būs maz, tāpēc atkal rokas būs sasietas un nekas netiks panāks. Uzlabojumi varētu būt pašnodarbinātajiem. Būs atbalsts, lai virzītos uz priekšu,” stāsta I.Kaktiņa.  Alūksnes novada cilvēki kļūs draudzīgāki, saticīgāki un optimistiskāki. “Vismaz cilvēcisko attiecību ziņā virzīsimies uz priekšu, un mēs neko nezaudēsim. Celsies ļaužu apziņa un pašnovērtējums. Paplašināsies redzesloks. Cilvēki mainīsies,” pauž astroloģe. Neapmierinātība no cilvēku puses būs pārejas uz eiro dēļ. Vecākiem cilvēkiem būs ļoti grūti pierast pie jaunās naudas.

Slikts gads zemniekiem un pašnodarbinātajiem
Alūksnes un Apes novadi ir tuvu viens otram, tāpēc arī Apes novadam klāsies līdzīgi. Tomēr dažas atšķirības būs. “Apes novadā sliktāk klāsies zemniekiem un pašnodarbinātajiem, kuriem ir privātās saimniecības. Būs neskaidrība un nedrošība tieši finanšu jomā. Pieļauju, ka kāds izbeigs savu darbību, jo būs grūti nopelnīt. Kultūras jomā enerģijas pietiks, un šeit cilvēki darbosies draudzīgākā un sirsnīgākā atmosfērā. Kultūras darbinieki Apes novadā tiek atzīti. Attiecībā uz daudzbērnu ģimenēm viņu novada bērni nejūtas jau šobrīd apdalīti. Acīmredzot tur ir pieņemti citi lēmumi nekā Alūksnē. Tajā pašā laikā jūt nelielas bailes, vai likumīgi ir visu darījuši pareizi un nebūs problēmu. Tomēr, lai cik arī dome labi strādātu, vienam otram kaut kas nepatīk. Apes novadā cilvēki ir vairāk norūpējušies par darba vietu trūkumu. Jau tagad daži dodas strādāt pāri robežai, un tā tas arī turpināsies. Tas raisa neapmierinātību iedzīvotājos, bet vadība tur neko nevar darīt. Viņi cenšas palīdzēt, cik vien var,” saka I.Kaktiņa. Nepamierināti jūtas vientuļie cilvēki, kuriem nav aprūpētāju. Par viņiem jau tiek domāts, tomēr ne tik daudz, kā gribētos. Vērienīgus celtniecības darbus I.Kaktiņa Apes pusē neredz. “Doma ir, taču viņus aptur līdzekļu trūkums. Kaut kādi projekti tiks īstenoti un nauda būs, tomēr tas nebūs ar lielu vērienu. Redzu neskaidrību par plāniem. Domes deputāti nevar vienoties, ko darīt vispirms,” norāda I.Kaktiņa.

Būs streiki un protesti
Lūkojoties, kāds būs nākamais gads visai Latvijai kopumā, I.Kaktiņa redz neskaidrības ar līdzekļu sadali. “Valdība nevarēs izlemt, kur līdzekļus labāk novirzīt. Kādreiz tie ir dalīti nepareizi, un tagad nāks apjausma, ka jāmaina likumi. Valstij nav tālejoša plāna. Mēs dzīvojam šodienai, ne rītdienai un parītdienai. Ka tik šodien esam putru paēduši. Nav kārtīga plāna priekšdienām. Ja nav plāna, nav arī plānota nauda. Tas arī atsaucas uz vietējām pašvaldībām. Ja nav kārtības “augšā”, tad nav kārtība arī “apakšā”,” teic astroloģe. Viņa redz, ka būs problēmas izglītības jomā. Pieļauj pat streikus un asus protestus. Tā varētu būt ieilgusī skolotāju neapmierinātība ar algām. “Būs spiesti pieņemt lēmumu, lai izglītībai nauda būtu. Tomēr tas vilksies visu gadu un reāli kaut kas notiks vien gada nogalē,” saka I.Kaktiņa.
Astroloģiskā karte rāda, ka visu gadu tiks pievērsta pastiprināta uzmanība būvniecības nozarei. To likumsakarīgi var skaidrot ar Zolitūdes traģēdiju. Arī paši cilvēki publiskās ēkās daudz vairāk domās par savu drošību. “Saasināta uzmanība tiks pievērsta celtniecībai, to jau arī mēs tagad jūtam. Tiks vērtēti objekti, kā ceļ un vai viss notiek pareizi. Tas notiks labvēlīgā gaisotnē. Viss tiks beidzot sakārtots, un cilvēkos nedrošība ar laiku izzudīs. Radīsies sajūta, ka valstī domā par cilvēkiem,” viņa norāda. Astroloģe redz, ka vīrietim, visticamāk, prezidentam, būs grūtības kliedēt cilvēkos neticību, bet tiks pieņemti cilvēkiem labvēlīgi lēmumi. Šie lēmumi nenāks viegli, bet tā rezultātā cilvēki kļūs draudzīgāki un uzticēsies cits citam. “Prezidents izvēlēsies pareizu premjeru, un cilvēki sāks ticēt, ka viss būs labi. Būs atsevišķas kategorijas, kas būs nepamierinātas, piemēram, skolotāji, kultūras darbinieki, pašnodarbinātie un zemnieki, taču pamazām cilvēki sāks novērtēt un uzticēties. Joprojām visiem trūks naudas. Gada laikā nevarēs izdarīt tā, lai visiem būtu labi. Pagājušajā gadā es prognozēju, ka maz tiks domāts par ģimenēm, bet šogad visos līmeņos par to domās pastiprināti. Cerēt, ka tur iedalīs ļoti daudz naudas un sāksies zelta laiki, nevar,” pauž I.Kaktiņa. ◆

Kategorijas