Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai Jaungada svinības būtu drošas

Agita Bērziņa

2013. gada 27. decembris 00:00

30

Jaunā gada sagaidīšana parasti tiek svinēta uz pilnu klapi, un reizumis cilvēki aizmirst, ka jādomā arī par to, lai svētku svinēšana būtu droša. Lai jaunais gads iesāktos veiksmīgi, nevis ar problēmām, speciālisti iesaka ievērot dažus elementārus drošības pasākumus.

Pirotehnika jālieto apdomīgi
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons svētku svinētājus aicina samērot iespējas ar vēlmēm. Jāatceras, ka svētkos neesam vieni, bet apkārt ir arī citi cilvēki. “Jebkura mūsu svētku svinēšana ietekmē apkārtējos cilvēkus. Ja šaujam vaļā šampanieša pudeli, jāskatās, kur lidos korķis. Ja izmantojam pirotehniku, tad jābūt ļoti atbildīgam un jāsaprot, kādas sekas var izraisīt kļūmīga tās lietošana. Šogad sniega nav un zeme ir tikai nedaudz piesalusi, tādēļ nebūs, kur nostiprināt pirotehnikas kastes, kuras var apgāzties. Lidojuma trajektorijas kļūst nekontrolējamas. Alkohola reibumā nevajadzētu nodarboties ar pirotehnikas palaišanu,” aicina A.Tomsons. Viņš norāda, ka pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst palaist sabiedriskās vietās, piemēram, tur, kur cilvēki sanākuši noskatīties lielo pilsētas salūtu.
“Likums nosaka, ka pirotehnikas palaišana publiskā vietā ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Izsekot katram nevar. Tas ir tikai mirklis, bet atrast vainīgo pūlī ir tikpat kā neiespējami. Tāpēc aicinu nebūt kūtriem un aizrādīt,  ka kāds kunga dūšā gatavojas palaist pirotehniku cilvēku pūlī. Tā ir mūsu visu drošība. Policija nevar būt visur. Ja paši sevi sargāsim, tad arī Dievs mūs sargās. Noskatīties uz neprātībām nevajadzētu,” saka A.Tomsons.
Iepriekšējos gados pašvaldības policijas uzdevums bija sargāt teritoriju aiz administratīvās ēkas, kur atradās lielā svētku salūta pirotehnika. Šogad salūts tiks šauts no Pilssalas, bet cilvēki to vēros no Alūksnes Jaunās pils, tāpēc īpašām problēmām nevajadzētu būt. “Pašvaldības policijas prioritāte būs iespēju robežās nodrošināt cilvēku drošību,” apgalvo A.Tomsons. Viņš atceras vairākus gadījumus, kad pirotehnikas lietošanas beigusies bēdīgi. “Sniega valnī iesprauda pirotehniku, bet tā sagāzās un trāpīja cilvēkam kājā. Smagākais gadījums bija pirms pieciem gadiem, kad daudzdzīvokļu māju pagalmā neapdomīgi tika palaista raķete, kas, izsitot logu, ielidoja dzīvoklī. Dzīvoklis aizdegās,” stāsta A.Tomsons.

Jaungads bez
šampanieša?
Lai gan Jaungada svinības bez šampanieša nav iedomājamas, likums neatļauj publiskās vietās lietot alkoholu. “Ir likums, un ir tradīcijas. Likuma norma nosaka, ka nedrīkst lietot alkoholiskos dzērienus sabiedriskās vietās, kur to lietošanu nav atļāvusi pašvaldība. Tādām vietām ir jāizņem atļaujas un jāsaskaņo tas ar pašvaldību. Parasti tās ir kafejnīcas. Visās pārējās vietās tas ir administratīvs pārkāpums. Jaunā gada sagaidīšanas brīdī dzert šampanieti ir tradīcija, un tā notiek visur. Vai vispār būtu iespējams visus sodīt? Vēl ir jautājums - vai sabiedrība to akceptētu? Nevajadzētu aiz sevis atstāt tukšās pudeles, vēl jo vairāk tās dauzīt. Viss, ko atstājam uz zemes, kādam cilvēkam ir jāsavāc. Ja varam atnest pudeli, tad varam arī aiznest. Kad ir kupenas, pudeles tiek slēptas sniegā, daži atklāti aizmet. Tas nav patīkami,” pauž priekšnieks. Jaunajā gadā viņš visiem vēl domāt labas domas, lai labais vairo labo.

Iesaka būt uzmanīgiem arī eglītes tuvumā
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes daļas vadītājs Igors Dovgans uzskata, ka svētki bez svecītēm nav īsti svētki, bet viņš mudina svinētājus nekādā gadījumā neatstāt iedegtās sveces bez uzraudzības, it īpaši eglītē. I.Dovgans gan nav dzirdējis par gadījumiem, kad kādam pantiņu skaitītājam pie egles būtu aizdegusies matu lente, apģērbs vai bārda, taču viņš neizslēdz arī tādu iespējamību un iesaka cilvēkiem būt uzmanīgiem arī eglītes tuvumā. “Arī nepareizi izmantota pirotehnika, protams, ir apdraudējums. Pirms vairākiem gadiem bija gadījums, kad neveiksmīgi palaista pirotehnika trāpīja malkas šķūnīša jumtā un tas nodega. Statistiku jau varēs apkopot jaunajā gadā, kad arī būs zināms, vai un kādi negadījumi ir notikuši svētku laikā. Svētku svinētājiem ir jāpadomā par potenciālajiem apdraudējumiem, bet bieži vien cilvēki domā, ka ar viņiem nekas slikts nenotiks, taču visam ir jāseko līdzi un jāpiedomā. Piemēram, nevajag zem adventes vainaga klāt galdautu vai likt to uz koka galda, labāk vainagu novietot uz keramiskas virsmas. Tas mazinās aizdegšanās draudus,” iesaka I.Dovgans. Viņš arī mudina cilvēkus pārdomāt savu rīcību un atcerēties, ko vajadzētu iesākt, ja izceltos ugunsgrēks. “Gadījumā, ja kaut kas notiek, cilvēkam būs jau atstrādāta rīcība un viņš operatīvi varēs sniegt palīdzību un vērsties pēc tās,” viņš saka.
I.Dovgans visiem novēl svinēt svētkus bez pārgalvības un piedomāt par savu un citu cilvēku drošību, kā arī stāstīt bērniem, kā šos svētkus nosvinēt droši un bez starpgadījumiem.

Gadā nav tikai dažas dienas, kad maksimāli ir jāēd un jādzer
Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa informē, ka svētku laikā cilvēki vēršas slimnīcā ar dažādām gūtām traumām, bet izvairīties no traumām var, ievērojot kaut vai vienkāršas norādes uz pirotehnikas. Uguņošana notiek arī māju pagalmos, un šādās situācijās var notikt neparedzami starpgadījumi. “Šogad nav slidens laiks, taču arī pagājušajā gadā cilvēki guva dažādas traumas slideno ceļu dēļ. Bet, runājot par alkohola saindēšanos, tā notiek visu laiku, ne tikai svētkos. Tas jau ir nebeidzamais stāsts, bet, protams, svētkos saindēšanās gadījumu varētu būt vairāk, jo mājās atgriežas arī jaunieši, kuri studē kaut kur citur. Arī skolās pastāv šādas problēmas, un jau skolēniem gadās saindēšanās ar alkoholu,” stāsta M.Kauliņa. Viņa uzsver, ka gadā nav tikai dažas dienas, kad nu maksimāli ir jāēd un jādzer. “Mērenībai ir jābūt visur, un ir jābūt saprātīgiem. Ja mērenības nav dzeršanā, tad jau arī nebūs saprāta,” saka M.Kauliņa.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests arī svētku laikā strādās bez izmaiņām, taču M.Kauliņa novēl Jaungada svinībās būt uzmanīgiem gan pašiem pret sevi, gan arī pret apkārtējiem cilvēkiem.

Salūta troksnis biedē
dzīvniekus
Dzīvnieku mājas “Astes un ūsas” vadītājs Modris Briedis atgādina, ka svētku kņada un salūta trokšņi biedē mājas mīluļus. Lai pēc svētkiem nebūtu jāmeklē pārbiedētais noklīdušais dzīvnieks, būtu laikus jāpadomā par sava mīluļa drošību. “Salūta radīto troksni dzīvnieki uztver spēcīgāk. Viņus tas nobiedē, tāpēc suņi un kaķi bēg. Lai tā nenotiktu, jau laikus jāparūpējas, lai dzīvnieks atrastos nožogotā vietā – sētā vai vislabāk iekštelpās. Pērn divi suņi bija noklīduši no mājām, par laimi, saimnieki veiksmīgi un ātri atradās. Ir medību suņi, kas pie trokšņiem ir pieraduši. Šos suņus salūta šāvieni nevis nobiedē, bet gan atmodina viņos medību instinktu un suns var aizskriet dzīt pēdas,” saka M.Briedis.
Lai svētki būtu priecīgāki ne vien cilvēkiem, bet arī četrkājainajiem draugiem, M.Briedis aicina svētkos arī savus mīļuļus iepriecināt ar kādu gardumu. “Jaunajā gadā būsim atbildīgāki pret dzīvniekiem!” novēl M.Briedis. ◆

Kategorijas