Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Avots atkal izplūst no lauvas mutes

Mārīte Dzene

2013. gada 27. decembris 00:00

0

Gaujienas muižas ansamblī avota “Lauvas mute” ūdens 19.gadsimta vidū veidotajā grotā atkal izplūst tieši no lauvas mutes. Tas panākts, īstenojot Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīto projektu Jāzepa Vītola memoriālā muzeja “Anniņas” teritorijā.
“Vajadzēja atrakt visu “Lauvas mutes” grotu no ārpuses, lai saprastu, ka avota ūdens pievadīšanai izbūvētā ķieģeļu tranšeja ir aizaugusi ar tuvumā augošās liepas saknēm. Kad tranšeju attīrīja no saknēm un izskaloja, avots atrada ierasto gultni. Ja tas nebūtu izdarīts, tad, iespējams, sienas neizturētu spiedienu līdz pavasarim un sabruktu. Tās jau bija vērstas uz iekšu un kļuvušas bīstamas. Tagad arī sienas ir atjaunotas,” stāsta memoriālā muzeja “Anniņas” un projekta vadītāja Ineta Riepniece.
Turklāt tika izurbta vieta, lai ūdens tecētu no lauvas mutes, nevis pa cauruli mazliet zemāk. Tāds avota ūdens novadīšanas veids bija izveidots pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. “Toreiz lauvas galvu veidoja Mākslas akadēmijas studenti, jo sākotnējā nebija saglabājusies. Tā esot bijusi no ģipša, nevis metāla. Arī šī nav no metāla, bet tikai tās ārējā čaula,” skaidro I.Riepniece.
“Lauvas mute” ir viens no Gaujienas simboliem, kuru zina visā Latvijā. “Ūdenim tika veikta ķīmiskā analīze, kas liecina, ka tagad viss ir kārtībā. Tiesa, ūdens sastāvā ir daudz kaļķa, kas ir saprotams, jo avots tek cauri dolomīta slāņiem. Vēlreiz to pārbaudīsim pavasarī, jo pirms šiem darbiem avota ūdens nebija vairs labs. Domāju, ka tas bija avota ceļā saaugušo liepas sakņu dēļ. Tās nogādāja pazemē skābekli, kura iespaidā ūdens sastāvs mainījās. Kad kādu laiku pastāvēja gaismā, ūdens kļuva zaļš,” salīdzina I.Riepniece.
Viņa pavasarī saprata, ka ir jāglābj “Lauvas mute”, tāpēc uzrakstīja projektu Kultūrkapitāla fondam. Kad tika piešķirts finansējums, atrada Smiltenes firmu SIA “Reino auto” zemes rakšanas darbiem, bet grotas sienas nostiprināja vietējais amatnieks Ritvars Kalniņš. Tagad avota apkārtnē zeme ir nolīdzināta, tāpēc grūti iedomāties, ka vajadzēja rakt piecu metru dziļumā. “Visapkārt “Lauvas mutei” tika ierīkota arī drenāža gadījumam, ja  pavasarī ir vairāk ūdens, novērstu izskalošanas iespējas un novadītu ūdeni tuvējā dīķī. Darbi tika sākti oktobrī un īstenoti divu mēnešu laikā,” rezumē I.Riepniece.
Pavasarī avota grotas nogāzē tiks sēta zāle un kopā ar pagasta aktīvajiem senioriem tiks stādītas ilggadīgas puķes – flokši, peonijas, kas ir piemērotas šai videi. ◆

Kategorijas