Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novērtē pašaizliedzīgu darbu

Diāna Lozko

2013. gada 27. decembris 00:00

294

Šodien, 27.decembrī, pulksten 18.00 Virešu saieta namā tiks apbalvoti desmit Apes novada iedzīvotāji, kas saņems “Kristāla ābolu”.
Novada domes deputāti izskatījuši 65 iesniegtās pieteikuma vēstules “Apes novada gada cilvēkam” un izvirzīja desmit “Kristāla ābola” saņēmējus - cilvēkus, kuri dara vairāk, nekā no viņiem kāds prasa vai gaida, kuri nevaicā – kas man par to būs, bet gan - kā es varu palīdzēt un ko es vēl varu dot. Deputāti apbalvošanai apstiprināja arī Apes novada sporta organizatora Jura Ozoliņa izvirzītos sportistus.
“Kristāla ābolu” nominācijā “Mūža ieguldījums” saņems skolotāja, grāmatu “Ar Dāvja Ozoliņa vārdu”, “Mana skolas grāmata” autore un Apes vēstures izzinātāja Rasma Harju, kurai 8.oktobrī apritēja 80 gadi. Viņa saka, ka šo apbalvojumu ir pelnījuši arī citi cilvēki un viņa var dzīvot arī bez tā, taču, protams, ir patīkami, ka viņas darbs un mīlestība pret vēsturi ir novērtēta. Arī R.Harju katru gadu iesaka kādu cilvēku šim apbalvojumam.
“Mana skolas grāmata” iznāca šogad, un tajā apkopoti 60 Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas izlaidumi. “Mans izlaidums bija pirmais – 1953.gadā. Mums bija tradīcija ik pa pieciem gadiem saaicināt savus biedrus uz salidojumu, taču šoreiz tas neizdevās. Lai tomēr salidojums neizkristu, tika izveidota šī grāmata. Tajā ir ne tikai visu klašu skolēni un audzinātāji, bet arī skolotāju stāsti,” saka R.Harju. Viņa atzīst, ka materiāli par kādu vēstures posmu pie viņas nonāk neizprotamā veidā un tie parasti netiek ar nolūku meklēti.
(Turpinās no 1.lappuses)
“Ja jau tie pie manis atnāk, man ar tiem kaut kas ir jādara, tāpēc tos apkopoju. Nevaru tos glabāt tikai sev. Man ir svarīgi saglabāt mūsu novada un novadnieku vēsturi, jo es lepojos ar mūsu cilvēkiem un daudzi nu jau aizmirst šos vēstures posmus, bet tiem nevajadzētu aiziet nebūtībā,” saka Rasma Harju.

Latviešiem ne visai patīk otra labos darbus celt gaismā
Pašlaik R.Harju strādā pie grāmatas “Ar palielināmo stiklu”, kurā būs stāstīts par Apes koku, akmeņu, ūdeņu un cilvēku stāstiem. “Uz daudziem akmeņiem ir kāds teksts, bet zem šī teksta slēpjas vēl kaut kas. Arī uz kokiem nav norāžu, bet tie kaut ko stāsta, par kādu cilvēku un viņa dzīvi. Piemēram, par interesanto Blūmju dzimtu, kuri ir vienkārši zemnieki, bet taisījuši arī klavesīnus un ērģeles,” uzsver R.Harju. Viņa arī izstrādā savu dzimtas koku un iesaka to veikt ikvienam. “Dariet to, kamēr jūsu vecvecāki un vecāki ir dzīvi! Jautājiet un mēģiniet izzināt savas saknes! Tas noteikti palīdz arī izzināt sevi, jo varam mūsu radiniekos pamanīt kaut ko no sevis un savām interesēm,” uzsver R.Harju. Viņa sava novada cilvēkus sauc par bagātiem. “Ne jau naudas izteiksmē, bet savā gudrībā. Vienīgais trūkums ir tas, ka latviešiem ne visai patīk otra labos darbus celt gaismā un cildināt. Tas varētu būt tāpēc, ka, lai kaut vai pieteiktu kādu cilvēku kādam apbalvojumam, ir jāuzraksta vēstule, nevar iztikt tikai ar uzskricelētām divām rindiņām. Arī tur ir jāpiepūlas,” saka R.Harju.

Nominācijas
Nominācijai „Sabiedriskais darbinieks” (4 vēstules) izvirzīti Ainars Gaidis, Dzintars Raibekazs un Apes pūtēju orķestris. Apbalvojumu saņems mākslinieks Ainars Gaidis (Gaujiena), kas ir novada simbola ieviesējs novadā.
Nominācijai „Uzņēmējs” (5 vēstules) izvirzīti SIA „Apiņi” (Egons Apinis, Aigars Vītoliņš), SIA „Līvs AM” (Aivo Līvs), ZS „Vosukalni” (Guntars Purakalns),. Apbalvojumu saņems SIA „Apiņi” (Ape) - par uzņēmuma paplašināšanu, attīstot novadu.
Nominācijai „Ģimene” (3 vēstules) tika izvirzīta Ķelpu ģimene no Virešiem, Ligita Ilgavize ar ģimeni un Levanu ģimene. Apbalvojumu saņems Levanu ģimene (Ape) par motosporta tradīciju saglabāšanu Apē, kas izskanējis starptautiskā līmenī.
Nominācijai „Līdzcilvēks „Cilvēks - cilvēkam”” (11 vēstules) tika izvirzīti Aivo Līvs, Astra Binde, Jānis Dzirkalis, Ruta Antone, Līvija Karro, Ruta Kalēja, Gunita Grauda, Irīda Zvejniece, Elga Rācene, Muskatu ģimene, ZS „Atvases”. Apbalvojumu saņems SIA „Trapene” vadītāja Ruta Kalēja.
Nominācijai „Aktīvais pensionārs” (5 vēstules) izvirzīta Rasma Harju, Dzintra Račevska, Antonija Mamedova, Velta Galkina. Apbalvojumu saņems Trapenes pagasta pensionāru padomes priekšsēdētāja Antonija Mamedova.
Nominācijai „Skolotājs” (8 vēstules) izvirzīta Gunita Ķelpa, Sandra Oto, Alda Liepiņa, Laura Pope, Līga Bukovska, Dina Meistere. Apbalvojumu saņems Dina Meistere par pedagoģiskā darba ieguldīšanu pilsētā un novadā.
Nominācijai „Jaunietis” (12 vēstules) izvirzīti Loreta Korkunova, Jānis Kūms, Zane Repule, Valdemārs Timofejevs, Paula Rezgoriņa, Roberts Voropajevs, Renārs Karro, Regnārs Gabranovs. Apbalvojumu saņems Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas 12.klases skolniece Paula Rezgoriņa.
Nominācijai „Pašvaldības darbinieks” (9 vēstules) izvirzīti Astra Binde, Liene Ābolkalne, Daiga Bojāre, Krista Liepkāja, Alda Kalekaure, Vivita Vasiļjeva, Līga Fedotova, Dina Jāņekalne, Juris Ozoliņš, Zita Uzkliņģe, Mareks Grandavs, Astrīda Harju. Apbalvojumu par pašaizliedzīgu darbu sociālās aprūpes centrā „Trapene” saņems vadītāja Dina Jāņekalne.
Nominācijai „Mūža ieguldījums” (8 vēstules) izvirzīti Rasma Harju, Laimonis Jaukulis, Apes pūtēju orķestris. Apbalvojumu saņems skolotāja, grāmatu „Ar Dāvja Ozoliņa vārdu”, „Mana skolas grāmata” autore un Apes vēstures izzinātāja Rasma Harju, kā arī Apes pūtēju orķestris par ilggadēju muzicēšanu un uzticību mūzikai.

Sporta gada balvas
Apbalvojumus saņems arī  Apes novada “Sporta gada balvas 2013” laureāti - sportisti, kuri ieguvuši godalgotas vietas Latvijas čempionātos, piedalījušies pasaules klases sacensībās, kā arī organizējuši Apes novadā Latvijas un starptautiska līmeņa sacensības.
Orientēšanās: Jānis Kūms - Latvijas čempionātā 1.vieta stafetē, 3.vieta maratonā, Latvijas izlases dalībnieks, vairāku starptautisku sacensību laureāts, Kalējs Atis - Latvijas čempionāta bronza maratonā, godalgas vairākās sacensībās, Raivis Kalniņš – Latvijas čempionāta bronza.
Taekvondo: Maksims Zemko – Latvijas jaunatnes olimpiādes čempions, Ņikita Zdažinskis - Latvijas jaunatnes olimpiādes bronza, Tomass Treščinskis - Latvijas jaunatnes olimpiādes bronza, Roberts Neimanis - taekvondo treneris.
Motokross: Matīss Karro -  Latvijas čempions un izlases dalībnieks, Raivis Levans - Latvijas čempions mini “MX” klasē.
Spēka trīscīņa: Māris Neiders - Latvijas čempions, senioru sporta spēļu bronza, Ēriks Dumārovs -  Latvijas čempions, senioru sporta spēļu čempions, Sandis Andersons - Latvijas čempionāta bronza. 
Trofi reids: Mairis Jurka, Mārtiņš Janušs, Kristaps Kaktiņš - 1.vieta “Lielajā dubļu ērglī”, Ģirts Gailītis, Edgars Miķelsons, Raivis Repuls -  3.vieta “Mazajā dubļu ērglI”.
Par ilggadēju darbu un ieguldījumu sporta jomas attīstīšanā: Aija Latika - sporta darba organizatore, trenere - ilggadējs, pašaizliedzīgs darbs pilsētas un novada sporta pasākumu organizēšanā, Sergejs Beļimenko - ilggadējs, sabiedrisks darbs, organizējot un piedaloties sporta pasākumos ar personiskajiem līdzekļiem, Levanu ģimene – starptautiskā motokrosa „Vaidavas kauss” organizēšana. ◆

Kategorijas