Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sirdsmāsiņa – mīļa kā mamma

Ar svinīgu pieņemšanu pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa vakar beidzās akcija “Meklējam sirdsmāsiņu”.
Sirdsmāsiņas titulu saņēma 30 bērnu māsas, tostarp Alūksnes slimnīcas bērnu nodaļas vecākā medicīnas māsa un dežūrmāsa Džuljeta Grava. Konkursam bija pieteiktas arī viņas kolēģes Rita Vārtukapteine, Sigita Meinerte, Lienīte Korkunova, Ira Zaķe un Sarmīte Upmane.
Dž.Grava ir bērnu māsa jau 21 gadu. Viņa nekad neliedz laipnu vārdu, smaidu, padomu gan bērnu nodaļas mazajiem pacientiem, gan viņu vecākiem, tādēļ mazajiem pacientiem ir ļoti mīļa – kā mamma. “Savulaik mana mamma ļoti slimoja un man gribējās viņai kaut kā palīdzēt, tādēļ izvēlējos medicīnas māsas profesiju. Kad atnācu darbā uz Alūksnes slimnīcu, vienīgā vakance bija bērnu nodaļā. Sāku strādāt, kad vēl biju vienaudze ar vecākajiem bērnu nodaļas pacientiem. Pirms vienpadsmit gadiem biju izvēles priekšā – pāriet strādāt par medicīnas māsu Kājnieku skolā Alūksnē vai tepat slimnīcā bērnu nodaļā kļūt par vecāko māsu. Izvēlējos pašreizējo darbu un kopš tā laika esmu “divi vienā” – gan vecākā māsa, gan dežūrmāsa,” stāsta Dž.Grava.
Jautāta, kā pierunā mazos ļaut injicēt zāles, Džuljeta smaidot atbild – ar jokiem un humoru, pierunāšanu, pielabināšanu ar mantām. “Protams, visādi mums te reizēm iet, nodaļā bieži ārstējas internātskolu audzēkņi, bet, manuprāt, galvenais ir prast atrast kontaktu kā ar līdzvērtīgu un smaidīt. Ja redzu kādu noskumušu pacientu, smaidot uzrunāju un cenšos palīdzēt. Ir, kas stāsta savu attiecību problēmas, daudz runājos arī ar bērnu vecākiem, dalāmies pieredzē. Barga būt neprotu – reizēm tas ir mans mīnuss,” saka Dž.Grava.
Džuljetai Gravai pašai ir četrgadīga meitiņa. Viņa atzīst – līdz tam uz darbu raudzījās citādāk, bet, kopš pati ir mamma, ir grūtāk. “Kad atgriezos darbā, man bija grūti veikt injekcijas – nodarīt otram sāpes, bet ar prātu saproti, ka to vajag, lai palīdzētu izveseļoties. Kad saslimst savs bērns, esmu mamma, nevis medicīnas māsa, bet slimnīcā – medicīnas māsa. Jebkurā gadījumā ir prieks vērot, kā bērni izveseļojas, kļūst priecīgi un smaidīgi, vēlāk satiekot uz ielas sveicina,” viņa atzīst.
Akcijas laikā par sirdsmāsiņu varēja kļūt, ne tikai saņemot visvairāk balsu iedzīvotāju balsojuma laikā, bet arī ievērojot reģionālo principu: Sirdsmāsiņas titulu iegūst četras populārākās bērnu māsiņas slimnīcās no katra Latvijas reģiona - Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales, un 14 māsiņas no Rīgas. Sirdsmāsiņas kā pateicību saņēma Goda rakstus un Rietumu bankas labdarības fonda naudas prēmijas. “Paldies visiem, kas piedalījās balsojumā! Ir gandarījums, ka mans darbs tiek šādi novērtēts. Rosinu jauniešus izvēlēties gan medicīnas māsas, gan ārsta profesijas, lai tāpat kā es pēc tam strādātu dzimtajā vietā,” saka Dž.Grava. ◆

Kategorijas