Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzejniece apbrīno un krāj pūces

Mārīte Dzene

2014. gada 10. janvāris 00:00

87

Virešu pagasta novadpētniecības telpās līdz 31.janvārim var apskatīt dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas pūču kolekciju. Tajā ir vairāk nekā 200 pūces, kas dažādos veidos kolekcijā nonākušas gan no ārzemēm, gan tepat iegādātas vai uzdāvinātas vairāk nekā 40 gadu laikā.
“Kolekcija sāka veidoties pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Katrai pūcei ir savs stāsts, bet īpašs tas ir pirmajai keramikas pūcei jeb ciltsmātei, kuru iegādājos Rīgā  Pēc kultūras darbinieku semināra nelielā grāmatu veikalā ieraudzīju sienas dekoru – keramikas pūci, kas man ļoti iepatikās. Tā maksāja 10 rubļus, kas man bija liela nauda, jo kultūras darbinieku alga bija maza. Sapratu, ka nevaru to atļauties. Tomēr, kad autobusā jau devāmies mājupceļā, lūdzu apturēt un skrēju atpakaļ uz veikalu, lai nopirktu pūci. Tiesa, pēc tam mēnesi vajadzēja iztikt ar maizi un tēju,” atceras K.Apškrūma.
Viņa ir daudz braukusi pa Latviju, tiekoties ar lasītājiem. Daudziem nav noslēpums, ka dzejniece krāj pūces, tāpēc tās viņai tiek dāvinātas. Pūces ir vestas no Turcijas, Kipras, Maltas, Lietuvas, Igaunijas, Portugāles, Vācijas, Zviedrijas, Polijas, ASV un citām valstīm. ”Tagad kolekcijā ir ļoti daudz pūču, turklāt dažādas – gan attēli, gan figūras, gan šūtas, gan dažādas lietas pūces veidolā – fotogrāfiju rāmīši, sifons, rotaslietas,” atklāj dzejniece. Viņai pūces ir tuvas, jo pati esot pūce. Visi K.Apškrūmas dzejoļi ir rakstīti naktīs, kad gulēt neļauj sāpes. Taču pūcei neviens dzejolis nav veltīts  Ar šo putnu netieši ir saistīts dzejolis, kas veltīts keramiķim Mārtiņam Kabucim. Trīs viņa veidotas lielas un trīs mazākas pūces ir dzejnieces kolekcijā. Kad notika Vidzemes literātu saieti, M.Kabucis gatavoja pūces, lai tās pasniegtu grāmatu autoriem, kuru darbi tika atzīti par labākajiem. K.Apškrūmai šķiet, ka pūce - nakts putns ir noslēpumains, pat mistisks. “Pūce ar savām lielajām acīm ir ļoti skaista, turklāt tā ir gudrības simbols,” uzsver dzejniece.
Nesen pūču kolekcija veidoja izstādi Smiltenes bibliotēkā, bet tagad to var iepazīt Virešu un apkārtējo pagastu iedzīvotāji. “Nolēmu, lai pūces iet pasaulē, lai arī citiem ir prieks par tām,” saka K.Apškrūma. ◆

Kategorijas