Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasta nodaļā trūkst eiro naudas maiņai

Mārīte Dzene

2014. gada 10. janvāris 00:00

7

Gaujienas pagastā vairāki pensionāri, kuriem pensijas piegādā mājās, ir norūpējušies par latu maiņu pret eiro. Vairākas dienas viņi devušies uz pasta nodaļu, taču uzkrāto latu vietā nav varējuši saņemt eiro.


Nevar prognozēt nepieciešamo naudas apjomu
“Latvijas pasta” sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda skaidro, ka pasta primārais uzdevumus ir nodrošināt pakalpojumus un parasti nodaļās neveic naudas maiņu un citas kredītiestādēm ierastas operācijas. “Tāpēc ir faktiski neiespējami prognozēt iedzīvotāju aktivitāti saistībā ar naudas maiņas procesu un tam nepieciešamās naudas apjomu. Arī drošības prasības paredz, ka maiņai atvēlētā naudas summa nevar būt bezizmēra,” norāda  A.Tērauda.
Pēc viņas rīcībā esošās informācijas Gaujienas pasta nodaļā ir bijis tikai viens gadījums, kad nav varēts samainīt visu summu. Tāpēc tika piedāvāts samainīt daļu naudas un atlikušos latus mainīt citā dienā. “Katrs var atvērt speciālu latu maiņas kontu pasta norēķinu sistēmā (PNS), atverot kontu līdz 14.janvārim, bet naudu par brīvu jau eiro no konta varēs izņemt līdz 31.janvārim. Šajā kontā naudu var droši glabāt, no tā izņemot nepieciešamo naudas summu, kā arī veikt komunālo un citu rēķinu apmaksu vai pārskaitījumus uz kredītiestādēm Latvijā un ārvalstīs, saņemt pabalstu, pensiju vai citus naudas līdzekļus,” skaidro A.Tērauda.

Vilšanos rada solījumi, ka naudas maiņa ritēs gludi
Pasta nodaļās katru dienu tiek apkopota informācija, kāds naudas apjoms nepieciešams naudas maiņai. Ņemot vērā iedzīvotāju aktivitāti, tiek pasūtīta nauda nākamajai dienai. “Ņemot vērā, ka cilvēku plūsma var būt atšķirīga un paredzēt to nav iespējams, var veidoties situācija, kad eiro maiņai pret latiem ir beigušies. Turpretim citā dienā eiro krājumi ir pietiekami. A.Tērauda atgādina, ka saskaņā ar eiro ieviešanas kārtības normām “Latvijas Pasts” ir noteicis iepriekšēju rezervāciju summām, kas pārsniedz 3000 latu. Ja to vēlas izdarīt, trīs dienas iepriekš ir jāierodas pasta nodaļā ar personu apliecinošu dokumentu un jāaizpilda iesniegums, norādot maiņai nepieciešamo summu. Savukārt pēc trim dienām var veikt iepriekš pieteikto maiņu. Tiesa, Gaujienas pasta nodaļā atteikts samainīt sīkāk 50 eiro naudaszīmi, kura izņemta bankomātā. Veco cilvēku neapmierinātību izraisa iepriekš dzirdētie apgalvojumi, ka nebūs nekādu grūtību samainīt latus pret eiro, bet tagad izrādās – viss nebūt nerit tik gludi. Tiesa, pasta nodaļās naudu varēs mainīt līdz 31.martam. ◆

Kategorijas