Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novadā precas un dzimst vairāk

Diāna Lozko

2014. gada 10. janvāris 00:00

1509

Pagājušajā gadā Alūksnes un Apes novados reģistrētas 69 laulības un vairāk nekā 150 jaundzimušie.  Arī šā gada pirmajās dienās jau reģistrēti mazuļi.


Visiecienītākā ir Opekalna baznīca
Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece informē, ka pērn dzimtsarakstu nodaļā dzimšanas reģistru grāmatā izdarīti 136 ieraksti par dzimšanu - piedzimuši 69 zēni un 67 meitenes. 2012.gadā dzimušo bija par 8 mazāk. Šogad Alūksnes dzimtsarakstu nodaļā jau reģistrēts pirmais jaundzimušais - 3.janvārī dzimusi meitenīte. “Tas nav liels cipars, tomēr priecē, ka kaut pamazām dzimušo skaits pieaug. Šī tendence vērojama arī valstī kopumā,” saka A.Grīvniece.
Laulību reģistru grāmatā 2013.gadā izdarīti 59 ieraksti - par 13 laulībām vairāk nekā 2012.gadā. 10 pāriem laulības reģistrētas baznīcā, visiecienītākā ir Opekalna baznīca, kurā jāvārdu teikuši 5 pāri. Opekalna baznīcā laulību reģistrējis arī Čehijas pilsonis. 3 laulības noslēgtas Alūksnes luterāņu baznīcā, 2 - Alūksnes Romas katoļu draudzē. 2013.gadā reģistrētas 4 laulības ar ārvalstniekiem. “Interesanti, ka visi ārvalstnieki ir līgavaiņi. Vai tas nav apliecinājums daudzkārt izskanējušam apgalvojumam par latviešu meiteņu īpašo skaistumu, pievilcību un šarmu? Tā pie mums uzticības un mīlestības solījumu savai izredzētajai sacījis Nīderlandes, Īrijas, Slovākijas un Gruzijas pilsonis,” stāsta A.Grīvniece.
Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone informē, ka Apes novadā 2013.gadā reģistrētas 10 laulības. No tām 2 laulības ir reģistrētas ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām. I.Indriksone norāda, ka laulību skaitam dzimtsarakstu nodaļā ir tendence samazināties. “Tiesa, pagājušajā gadā tika reģistrētas vien 9 laulības. Mēs esam maza pašvaldība, un ne visi pāri precas dzimtsarakstu nodaļā. Mēs piedāvājam slēgt laulības tautas namā, taču daudzi pāri izvēlas slēgt laulības Gaujienas un Opekalna baznīcā, kā arī citās vietās,” viņa uzsver. Laulību slēgšanu ietekmē arī ekonomiskā situācija, tāpēc daudzi pāri nereģistrē laulību.
Dzimtsarakstu nodaļa izsniegusi 26 dzimšanas apliecības, bet pavisam Apes novadā 2013.gadā piedzimuši 33 bērni. 7 Apes novada bērniņu dzimšana reģistrēta citā Dzimtsarakstu nodaļā atbilstoši dzimšanas vietai. Šogad Apes dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 3 jaundzimušie. “Tie visi ir trīs braši puiši, no kuriem viens dzimis pirms Ziemassvētkiem, otrs - pērnā gada pēdējā dienā, trešais - 2.janvārī,” informē I.Indriksone.

Cer, ka turpmāk šādu vēlmi izteiks vairāk pāru
“Pagaidām kāzas svinējušie nav bijuši īpaši aktīvi, izmantojot iespēju reģistrēt laulību citā piemērotā vietā. Bijām patiesi gandarīti par doto iespēju 2 pārus salaulāt ārpus ierastajām nodaļas telpām. Ceram, ka turpmāk šādu ieceri un vēlmi izteiks vairāk pāru, nekā līdz šim,” uzsver A.Grīvniece. Viņa informē, ka pērn dzimtsarakstu nodaļā krasi (par 6) palielinājies kārtoto uzvārda vai vārda maiņas lietu skaits. Saņemtie citu dzimtsarakstu nodaļu paziņojumi par šīm darbībām ļauj secināt, ka iedzīvotāji izmantojuši iespēju iesniegt iesniegumu par savu vēlmi nomainīt vārdu, uzvārdu vai tautības ierakstu arī citur neatkarīgi no deklarētās vai faktiskās dzīvesvietas. “8 reizes skanējusi kūmu iegūšanas svētku mūzika dažāda vecuma bērniem. Īpašs prieks bijis par tām svētku reizēm, kad kūmas vienlaikus ieguvuši vairāki vienas ģimenes vai dzimtas dažāda vecuma bērni,” stāsta A.Grīvniece.
Aizvien biežāk apmeklētāji vēlas noskaidrot, kādi dokumenti nepieciešami, lai reģistrētu laulību ārzemēs. Šis fakts apliecina, ka ievērojama daļa mūsu novada iedzīvotāju izbraukusi no valsts un vēlas ģimeni dibināt savā tagadējā mītnes zemē. Interesenti lūdz skaidrojumu par iespēju iegūt dubultpilsonību. “Labprāt palīdzēsim no jebkuras citas dzimtsarakstu nodaļas pieprasīt nepieciešamo civilstāvokļa reģistrācijas dokumentu elektroniski, tā iegūšanai vairs nav nepieciešams sūtīt vēstuli pa pastu,” teic A.Grīvniece. Laulību iesniegumu žurnālā jau reģistrēti daži iesniegumi kāzām 2014.gadā.

Izvēlas skanīgus vārdus
Arī vārdu izvēle jaundzimušajiem pērn bijusi ļoti daudzveidīga.
“10 dzimšanas reģistros esam ierakstījuši vecāku izvēlētos un likumā atļautos divus vārdus. Tas ir salīdzinoši daudz. Priecē, ka starp jaunvārdiem, aizgūtajiem  un kalendārā neiekļautajiem vārdiem vecāki saviem bērniem izvēlas arī skanīgus, skaistus un latviskus vārdus,” uzsver A.Grīvniece.
Meitenēm 2013.gadā populārākais vārds reģistros – Emīlija (5 reizes). 3 reizes ierakstīts vārds Paula un Katrīna. 2 ieraksti ar vārdiem Amanda, Ariana, Renāte, Ksenija, Marta, Gabriela, Amanda, Valērija, Estere. Vēl reģistrēta Sofija, Dārta, Ance, Milena, Nika, Viāna, Tīna, Ariana, Jurita, Doroteja, Keita, Signe Kimberlija, Eva, Kristīne, Natālija, Krista, Lauma, Elza, Madlēna, Endija, Annija, Simona, Klinta, Linda, Kristena, Nikola, Elfa, Emma, Vlada, Undīne, Santa, Alise, Anastasija, Kerija, Vanesa, Melānija, Ieva, Līna, Nadīna.
Zēniem iecienītākie vārdi 2013.gadā - Roberts un Aleksandrs (3 reizes). 2 reizes ierakstīti vārdi Daniels, Edgars, Emīls, Gustavs,  Marats, Lauris, Kārlis un Markuss. Vēl reģistrēts Edmunds, Kristers, Viesturs, Marsels, Aleks, Adrians, Edvards, Endijs, Matīss, Niks, Jānis,  Ruslans, Tomass, Andžejs, Raivo, Ingus, Makars, Anrijs, Kirils, Arhips, Gavrils, Linards, Kristiāns, Juris, Alekss, Ralfs, Deivids, Valters, Rihards, Niklāvs, Artis, Raimo, Džonatans, Jegors, Olivers, Ričards, Alvis, Nauris, Vitolds, Olafs, Tomass, Jēkabs, Alens, Marks, Rodrigo, Kristiāns, Deniss, Dāvis, Kristofers, Helvijs, Matīss, Vladimirs, Patriks, Kevins.
Savukārt Apes novadā pērn zēniem doti vārdi Kārlis, Kaspars, Roberts, Viesturs, Dāvis, Ralfs, Markuss, Raiens un Alisters, bet meitenītēm - Līna, Elīna, Katrīna, Emīlija, Jasmīna, Matilde, Lāsma, Samanta un Nikola. ◆

Kategorijas