Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paldies latiņam!

Līga Vīksna

2014. gada 10. janvāris 00:00

6

Gadu mija Latvijai atnāca ar jauninājumu, kas skar katru iedzīvotāju – jāsāk lietot jauna valūta, jo, pārfrāzējot reklāmu, „tautumeita atgriežas Eiropā”. Lai kādos salīdzinājumos prātotu, kas ir domāts ar tautumeitu – tiešām tikai simboliskais Mildas attēls uz eiro monētām vai pati Latvija kā valsts – rodas jautājums, kur gan šī tautumeita atradās līdz šim, jo it kā taču jau esam Eiropā?
Jā – atzīstu, neesmu eiro ieviešanas Latvijā atbalstītāja. Pieļauju, ka arī lielākā daļa mūsu abu novadu iedzīvotāju tādi nav, jo Jaungada naktī pie bankomātiem Alūksnes pilsētā piegāja tikai retais, lai pēc iespējas ātrāk savās rokās turētu jauno valūtu. Mani nepārliecina argumenti, ka tagad būs vieglāk ceļot, jo nebūs jāveic valūtas maiņa. Jā, personām, kam regulāri jāveic valūtas konvertācija, būs ieguvums, bet lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nav šādas personas un visi arī neceļo. Mani vairāk uztrauc tas, ka Latvija kā valsts arvien vairāk zaudē savu ekonomisko neatkarību, jo nu Latvijai vairs nav arī sava lata, toties radīta ļoti cieša atkarības saikne ar Eiropas Centrālo banku.
Uz eiro monētām Latvija ir attēlojusi Mildu – to pašu mākslinieka Riharda Zariņa radīto simbolisko tautumeitu ar vainadziņu un vārpām, kas savulaik rotāja arī pirmskara piecu latu monētu. Varbūt tādējādi tiek cerēts, ka jaunā valūta tautai kļūs mīļāka, jo saistās ar siltām un patīkamām atmiņām? Latvijas valsts politiķiem bez sirdsapziņas pārmetumiem ir izdevies uzspiest jauno valūtu tautai, jo nevienam nav noslēpums, ka līdz pat šim brīdim joprojām lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir pret eiro ieviešanu. Ja rīkotu referendumu „par” vai „pret” eiro kā nacionālo valūtu Latvijā, es noteikti piedalītos, bet, kā pērn publiski atzina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa – „visu nevajag izlemt tautai”… Tauta ir vajadzīga vēlēšanās, bet pēc tam uz četriem gadiem tautu vairs nevajag. Pēdējā laikā gan arvien biežāk raisās pārdomas par to, kādēļ iedzīvotājus vispār aicina uz vēlēšanām, ja no tautas ievēlētajām 100 gudrajām galvām nevar atrast piemērotas kandidatūras augstiem amatiem, piemēram, ministriem, Ministru prezidentam, bet izvēlas it kā bezpartejiskas personas no malas, kurām gandrīz katrai tomēr ir kāda partejiska astīte!
Ir dzirdēti dažādi viedokļi par jauno valūtu – ka tā nav praktiska, papīra banknotes lielas, bet metāla monētas – smagas, arī attēlotie simboli uz papīra banknotēm nesaista. Bet man gribas teikt – naudai nav jābūt skaistai, galvenais, lai tā ir mūsu maciņos un pietiekamā daudzumā. To jaunajā gadā no sirds novēlu arī visiem „Alūksnes Ziņu” lasītājiem! ◆

Kategorijas