Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saņem aizdevumus

Mārīte Dzene

2014. gada 10. janvāris 00:00

5

Alūksnes un Apes novadā līdz 6.janvārim lauksaimniecības zemes iegādei ir piešķirti seši aizdevumi (trīs – Alūksnes un trīs – Apes novadā). Tos piešķir VAS “Lauku attīstības fonds” saskaņā ar zemes iegādes programmas nosacījumiem.


“Minētie aizdevumi par kopējo summu 129 481 eiro ir piešķirti lauksaimniecības zemes iegādei. Tos saņem četras zemnieku saimniecības un divi aizņēmēji, kas reģistrējušies kā pašnodarbinātas personas. Aizņēmēji ir no Malienas, Ilzenes, Jaunalūksnes, Gaujienas un Apes pagasta. Viens aizdevums apstiprināts jaunajam lauksaimniekam. Aizdevumu termiņi ir dažādi – no 5 līdz 20 gadiem,” stāsta Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.
Malienas pagasta zemniece, kas nevēlējās minēt savu vārdu, atzīst, ka valsts aizdevumu ņemt ir izdevīgāk nekā bankas kredītu. Aizdevumam ir mazāka procentu likme. Tiesa, viņasprāt, bankas pakalpojumi aizdevuma noformēšanai ir salīdzinoši dārgi. “Ja ņem nelielu aizdevumu – man tie ir 6000 lati, tad  par dokumentu noformēšanu iznāk maksāt gandrīz tikpat kā gadā par aizdevumu. Tagad manā īpašumā ir zeme, kuru līdz šim varēju izmantot. Ja es to nepirktu, tad droši vien šo iespēju izmantotu kāds cits. Tāpēc labi, ka aizdevuma programma bija atbalsts šīm darījumam. Turklāt aizdevuma summu varēšu segt no tiešmaksājumiem,” skaidro zemniece. Tiesa, ne visa platība ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, kuras iegādei var saņemt aizdevumu, tāpēc bija jāiegulda arī savi līdzekļi. Viņa aizdevumu nokārtoja divu mēnešu laikā.
Pagājušajā gadā VAS “Lauku attīstības fonds” ir pieņēmis lēmumus par 250 aizdevumu piešķiršanu zemniekiem 12,1 miljona eiro (8,5 miljoni latu) vērtībā lauksaimniecība izmantojamās zemes iegādei. Par šo summu ir paredzēts iegādāties 6971 hektāru zemes, kuras vidējā tirgus vērtība ir 1743 eiro (1225 lati) par hektāru. K.Funts norāda, ka vairumā gadījumu lauksaimnieki iegādājas līdz šim nomāto zemi. Pieprasītākās aizdevumu summas ir līdz 35 000 eiro, jo aizdevumiem piesakās galvenokārt nelielas saimniecības. “Ņemot vērā, ka no programmai paredzētajiem 14,2 miljoniem eiro (10 miljoniem latu) aizdevumiem ir jau rezervēts 12,1 miljons eiro, lauksaimnieki ir aicināti laikus iesniegt nepieciešamos dokumentus, lai saņemtu aizdevumu un iegādātos savā īpašumā lauksaimniecībā izmantojamo zemi,” norāda K.Funts. ◆

Kategorijas