Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mieru un atpūtu rod gleznojot

Līga Vīksna

2014. gada 17. janvāris 00:00

905

Alūksnietes Zanda Poruka, Svetlana Kuzņecova, Gaļina Kavace, Guļsina Razmislova, Inese Leimane un Jūlija Konrade ir dažādu profesiju pārstāves, kuras saista viens vaļasprieks - gleznošana ar akvareļkrāsām. Lai gan viņas ir amatieres šajā jomā, katrā darbā ir jūtama liela mīlestība uz to, ko dara, un talanta dzirksts. 

Gleznošanas iemaņas alūksnietes apgūst akvarelistu studijā “Aqua” mākslinieka Gunāra Ozoliņa vadībā. Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā pirms nedēļas atklāja jauno mākslinieču darbu izstādi, kas būs aplūkojama līdz 10.februārim.
Uz nodarbībām studijā viņas dodas reizi nedēļā kopš oktobra, dažas - ilgāk. G.Ozoliņš atzīst – akvarelim tas ir ļoti īss laiks, tomēr jau tagad esot darbi, par kuriem cara laikā studentiem piešķirtu mazo zelta medaļu un valsts apmaksātu braucienu uz Franciju, kur divus gadus varētu dzīvot un pilnveidot savas prasmes par brīvu.
“Jāmāca, citādi drīz Latvijā nebūs vairs neviena akvarelista... Latvijā un arī pasaulē akvarelistu paliek arvien mazāk, jo visiem vajag ātri un uzreiz. Prieks, ka daži darbi ir tādā līmenī, kā Mākslas akadēmijas studentiem trešajā kursā! Grūti pateikt, vai tas ir “jauši”, panākts ar lielu darbu vai cilvēks tobrīd vienkārši labi juties, vai arī laimes spēle. Gleznošanas brīdī cilvēkam jājūtas brīvi, tad izdodas vislabākie darbi. Var kliegt, spiegt, raudāt, gulēt vai ko citu – galvenais brīvi,” saka G.Ozoliņš.
Studijas vadītājs atzīst – cik atšķirīgas ir personības, tik atšķirīgā rokrakstā veido savus darbus. “Studijas nodarbības apmeklē arī Svetlana Bērziņa un Ritma Koliste, bet viņu darbi dažādu iemeslu dēļ šajā izstādē nav aplūkojami. S.Bērziņa savā trakulīgajā gleznošanas stilā nedaudz atgādina Vinsentu van Gogu – viņai izdodas vienā žestā, droši un ātri iegūt pareizos toņus,” raksturo G.Ozoliņš.

(Turpinās no 1.lappuses)

Zandai Porukai ir interesanti un savdabīgi darbi. Viņa studijas nodarbības apmeklē jau trīs gadus. Zanda uzskata – katrā cilvēkā var attīstīt kādu talantu. “Mācoties Malienas skolā, man pirmā zīmēšanas skolotāja bija Monta Krēsliņa. Tolaik domāju – nu kā var tik skaisti zīmēt! Tad man bija sapnis: kad pensionēšos, nopirkšu paleti, iešu pie sava ezera un gleznošu... Izrādījās, ka mans sapnis piepildījās daudz agrāk! Tā ka – sapņi piepildās, nevienam nav aizliegts sapņot un arī īstenot tos,” saka Z.Poruka. Viņa atzīst, ka zīmējot emocijas tiek uzliktas uz papīra. “Akvareli nevar zīmēt divreiz – iesāktais darbs ir jāpabeidz uzreiz.”
Gaļinu Kavaci studijas vadītājs raksturo kā “jaunu zvaigzni pie debesīm”. Viņai padodas ainavu gleznošana. Gaļina stāsta – pieredze glezniecībā sākusies līdz ar “Aqua” nodarbībām, pirms tam ota turēta rokās tikai skolas laikā zīmēšanas stundās. Līdzīga pieredze ir arī citām studijas dalībniecēm. “Gleznojot gūstu mieru, relaksējos un “atslēdzos” no visa – tas laiks ir tikai man.” Viņa smaidot atzīst, ka ir neatlaidīga un reizēm neklausa studijas vadītāju, jo darbi reizēm tiek veidoti nevis tā, kā ir pareizi, bet kā pašai labāk patīk.

Katram darbam savs
rokraksts
Jūlija Konrade atklāj, ka viņas iedvesmas avots bijusi četrgadīgā meitiņa – lai kopā varētu zīmēt un pamācīt mazo, izlēmusi papildināt savas zināšanas. “Gribējās pārmaiņas, būt tuvāk dabai. Gleznojot atpūšos. Man gribas radīt kaut ko skaistu sev, ko vēlāk var izmantot arī mājās interjera bagātināšanai. Tagad varu kopā ar meitiņu zīmēt – arī viņai ļoti patīk to darīt,” stāsta Jūlija.
Svetlanai Kuzņecovai izdodas brīnišķīgas ziedu gleznas – studijas dalībnieki viņu mīļi dēvē par ziedu speciālisti. Trešo gadu viņa apgūst arī ainavu gleznošanas prasmes. Svetlana pati atzīst, ka gleznošana ir lielisks veids, kā relaksēties un atslogot prātu no ikdienas nebūšanām. “Esmu zīmējusi skolas laikā, palīdzējusi bērniem un mazbērniem. Kad strādāju VEFā, zīmēju sienas avīzes. Tagad tas ir mans vaļasprieks,” viņa saka. Studijas dalībnieces atzīst, ka ar prieku un baudu vēro savu kolēģu darbus, jo katrā var gūt iedvesmu, turklāt katram darbam ir savs rokraksts. ◆

Kategorijas