Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tiesisko pretrunu virpulī

Mārīte Dzene

2014. gada 17. janvāris 00:00

467

Ar jaunu sparu uzvirmojušas domstarpības par Karvas hidroelektrostacijas būvniecību un darbību. Pērnā gada nogalē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija virzīja 500 000 eiro piešķiršanu SIA “Patina” kā videi draudzīga projekta īstenotājai, bet pret to iebilda Vides investīciju fonds.
Mārīte Dzene

Vērtēs amatpersonu rīcību
“Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs Daniels Pavļuts ir ierosinājis dienesta pārbaudi par iesaistīto amatpersonu rīcību un pieņemtajiem lēmumiem pretrunīgi vērtētajā Karvas HES projektā, kura būvatļaujas pagarinājums ir apstrīdēts tiesā. Pārbaude ir ierosināta par pieņemto lēmumu un faktiskās rīcības pamatotību un atbilstību normatīvajam regulējumam, kā arī par līgumu starp SIA “Patina” un SIA “Vides investīciju fonds” tiesiskumu un atbilstību 2010.gada 12.maija Ministru kabineta noteikumiem,” informē ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.
Komisijā darbosies Finanšu, Ekonomikas un Labklājības ministrijas speciālisti, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra biroja pārstāvis. Tai līdz 21.janvārim ir jāsagatavo ziņojums, vai pastāv apstākļi disciplinārlietas ierosināšanai pret procesā iesaistītajām amatpersonām.

Neizprotama kursa maiņa
Uzsākot Karvas hidroelektrostacijas būvdarbus, SIA “Patina” pieteicās 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīga projekta īstenotāja. Sākotnēji Vides investīciju fonds bija gatavs naudu izmaksāt. Iejaucās toreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis, kas naudas piešķiršanu atlika, bet punktu pielika Edmunds Sprūdžs, pēc kura rīkojuma ministrija sadarbību ar spēkstaciju izbeidza. Tomēr pērnā gada decembrī, kad E.Sprūdžs bija atstājis amatu, ministrijas nostāja atkal strauji mainījās. Saņēmis jaunu SIA “Patina” pieprasījumu, ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs lika Vides investīciju fondam sagatavot pozitīvu atzinumu, kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt. Fonda direktors Rolands Neimanis atteicās to darīt, tāpēc tika atlaists no darba. Pretimnākšanu spēkstacijai ministrijā skaidro ar tiesisko paļāvību. Ja reiz dota cerība un uzņēmējs sagatavojis visus dokumentus, tad nauda esot jādod neatkarīgi no tā, vai HES atbilst kritērijiem vai ne. Citādi pastāvot draudi, ka ministriju varētu iesūdzēt tiesā. Turklāt ministrija bija gatava piešķirt naudu, pat nesagaidot 6.februāri, kad Administratīvajā apgabaltiesā skatīs būvniecības likumības pārsūdzību. Ko lems tiesa, tas ministrijas juristiem esot jau zināms. “Tiesa nepieņems lēmumu par Karvas HES nojaukšanu. Tiesa nepieņems nekādus secinājumus, kurus būtu jāizdara Vides investīciju fondam, jo lietas būtība ir par būvatļaujas pagarinājumu, nevis par Karvas HES būvniecību kā tādu,” norāda ministrijas Juridiskā departamenta direktors Mārtiņš Brencis. Straujā ministrijas kursa maiņa ir šokējusi vides draugus. Viņi ir gatavi vērsties pie valstīm, kuras Latvijai piešķir naudu videi draudzīgu spēkstaciju būvei.

Tiesāšanās process nebeidzas
Karvas hidroelektrostaciju pēc vides un lašveidīgo zivju aizstāvju protestiem un vairākiem tiesu procesiem nodeva ekspluatācijā 2012.gada 20.septembrī, bet domstarpības par šīs būves likumību, par tās ietekmi uz zivju populāciju un vidi nav rimušas kopš 2011.gada pavasara, kad sākās būvdarbi.
“Ka tiesāšanās turpināsies, bija zināms jau 2012.gadā, kad tiesas sēde Administratīvajā apgabaltiesā tika nozīmēta 2014.gada februārī. Tajā izskatīs Vides aizsardzības kluba, biedrības “Fario” un Latvijas Makšķernieku asociācijas sūdzību par 2010.gada 9.jūlija būvatļauju un LAD 2011.gada 20.oktobra lēmumu. Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, arī mūsu dienesta juristi ir jau atzinuši, ka būvniecība notikusi likumīgi, tagad ir jāgaida tiesas spriedums. Hidroelektrostacija darbojas, un to, protams, neliks nojaukt. Vienīgi iespējams, ka tiks atrasts kāds vainīgais,” saka Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītāja Saulcerīte Indričeva. Viņa prognozē, ka makšķernieku organizācijas un Vides aizsardzības klubs, kas iesniedza prasību tiesā pret Lauku atbalsta dienestu un reģionālo lauksaimniecības pārvaldi, kas pagarināja būvatlauju Karvas HES, turpinās tiesāšanos, ja šīs tiesas lēmums to neatzīs par prettiesisku. ◆

Fakti

◆ 2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nedrīkst būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas būvatļauja bija izsniegta jau iepriekš, tika pieļauts izņēmums un būvatļauja tika pagarināta.

Kategorijas