Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Medicīniskā rehabilitācija palīdz

Agita Bērziņa

2014. gada 17. janvāris 00:00

44

Aprūpes centra “Alūksne” klientiem tagad ir iespējams saņemt gan sociālo, gan medicīnisko rehabilitāciju. Vēlme šādus pakalpojumus sniegt aprūpes centra klientiem vadībai bija jau ilgāku laiku, taču īstenot to izdevies vien pirms neilga laika.


Sociālā rehabilitācija nav tas pats, kas medicīniskā
Pēdējā laikā lielākais pieprasījums ir tieši medicīniskajai rehabilitācijai. To klientiem sniedz vecākā medicīnas māsa Klinta Biedriņa un medicīnas māsa Daila Mazitāne. “Medicīniskās rehabilitācijas mērķis ir pacientiem ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem nodrošināt šo ierobežojumu mazināšanu vai novēršanu. Pacientu atlasi pakalpojumu saņemšanai veic medicīnas māsa vai ārsts. Tiek novērtēts pacienta veselības stāvoklis un ar to saistītie funkcionālie ierobežojumi, arī veselības stāvokļa stabilitāte un motivācija. Vispirms ir jānovērtē situācija, jo ne visu var darīt visiem. Cilvēki šeit ir ar smagām slimībām, arī guloši. Jāteic, ka citos aprūpes centros šo pakalpojumu sniedz speciāli algots cilvēks, mums to veic medicīnas māsa kopā ar sociālo aprūpētāju,” klāsta aprūpes centra direktore Rasma Muceniece. Viņa arī saka, ka sociālā rehabilitācija nav tas pats, kas medicīniskā, un cilvēki bieži to jauc. Nereti izskanot pārmetumi, kāpēc vingrināšanu, cilāšanu vai ārā vešanu nedara sociālais aprūpētājs. Taču jāņem vērā, ka visas aktivitātes nosaka medicīnas darbinieks, citādi, labu gribot, var cilvēkam nodarīt sliktu.
“Piemēram, ar augstu asinsspiedienu neļaujam apmeklēt svētku pasākumus. Ir cilvēki pēc insultiem, līdz ar to ir saspringti sprandi, cilvēki ir jācilā, lai neveidojas izgulējumi. Iespēju robežās arī masējam. Priecājamies par sildīšanas lampu, ko ieguvām ar “Alūksnes lauku partnerības” izsludinātā projektu konkursa atbalstu. Lampa jau ir sevi attaisnojusi. Izmēģinājām uz čūlas, rezultāts bija efektīvs. Protams, tas ir darbietilpīgs process, katram cilvēkam vajag desmit kursus, tāpēc pašlaik to spējam sniegt mazam cilvēku lokam,” stāsta D.Mazitāne. Viņa atklāj, ka ļoti svarīgi ir izveidot ar cilvēku kontaktu, parunāties un uzklausīt.
Klientiem - arvien smagākas slimības
“Pašlaik ir atrasts samērā labs risinājums. Principā tas ir komandas darbs - mediķis un sociālais aprūpētājs. Piemēram, mums ir aktīva kliente, kuru sociālā aprūpētāja labprāt būtu iesaistījusi aktivitātēs, rehabilitācijas kabinetā, dziedāšanā, bet mediķi atrada veselības problēmas un kādu laiku to neatļāva. Tikai pēdējā laikā viņai tas ir atļauts,” stāsta R.Muceniece. Viņa arī atklāj, ka pakalpojumu saņem visi centra  klienti, atšķiras vien apjoms. “Aprūpes centrā šobrīd ir apmēram 80 klienti, taču vien 25 var piedalīties aktivitātēs, piemēram, doties uz koncertiem, dziedāt, spēlēt bumbu. Ir daļa gulošu klientu, kas saņem sociālo rehabilitāciju, piemēram, viņiem tiek lasīta priekšā avīze, ar viņiem parunājas par dzīvi, viņus uzklausa. Reizumis istabiņās arī uzdzied. Cilvēki tiek vesti arī ārā, taču pirms tam tiek izmērīts asinsspiediens, lai tas būtu droši,” teic R.Muceniece. Viņa arī neslēpj, ka pēdējā laikā klientu skaitam ir tendence palielināties. Turklāt klienti ir ar arvien smagākām slimībām. ◆

Kategorijas