Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saglabā latviskumu

Agita Bērziņa

2014. gada 24. janvāris 00:00

24

Ziemeru pagasta folklorai ir senas tradīcijas, un jau 50 gadus Ziemeros pierakstītās dziesmas, dejas un rotaļas dzied, spēlē un dejo Ziemeru pagasta folkloras ansamblis. To dibināja un ilgus gadus vadīja Gita Briediņa, līdz ansambļa vadītāja stafete tika nodota meitai Ilzei Briediņai, kura turpina uzsāktās tradīcijas.

Pirmie ansambļa dalībnieki, no kuriem vairāki bija teicēji, jau aizgājuši aizsaulē. Taču ansamblis palicis uzticīgs izloksnei, kurā dzied, instrumentiem, kurus izgatavojuši vietējie meistari, un sava novada dziesmām, dejām un rotaļām. Ansambļa dalībnieki savā pastāvēšanas laikā veidojuši etnogrāfiskus uzvedumus, dziesmu ciklus un piedalījušies gan televīzijas, gan radio raidījumos. Var teikt, ka šie malēnieši dzied visur un vienmēr – strādājot, ceļojot, atpūšoties. Kolektīvs koncertējis Austrijā, Baltkrievijā, Igaunijā, Maskavā, Ukrainā, Lietuvā un, protams, tepat Latvijā. Ansamblī visilgāk, 48 gadus, darbojas māriņkalniete Ilze Kaktiņa. Viņa, tāpat kā kolektīva vadītāja Ilze Briediņa, saņēma Alūksnes novada domes priekšsēdētāja Artura Dukuļa atzinību.

Kolektīvs – otra ģimene
I.Kaktiņa folkloras kopā iesaistījusies apmēram divus gadus pēc pārcelšanās uz dzīvi Māriņkalnā. Iesaistīšanās vietējās aktivitātēs bija pati par sevi saprotama. “Man visa dzīve kaut kādā veidā saistījusies ar Briediņu ģimeni. Tā ir tāda garīga saikne. Kamēr vien varēšu, tikmēr piedalīšos,” saka I.Kaktiņa. Viņa ar nožēlu atzīst, ka  no ansambļa pirmsākumiem palikusi vienīgā dalībniece. “Viss sastāvs ir mainījies. Tas varbūt tāpēc, ka toreiz katram bija darbs, saimniecība un, lai ģimeni pabarotu, bija jādomā, ko galdā likt. Veikalā maz ko varēja nopirkt. Pirmsākumos likās, ka ansambli vairāk vajag Gitai, nevis dalībniekiem. Tagad viss ir pretēji. Folkloras ansamblis ir kļuvis par otru ģimeni. Te nav aprunāšanas, strīdu un katra dalās ar patīkamām ziņām. Ilze ir ļoti laba kolektīva vadītāja. Viņa ir prasīga, bet tajā pašā laikā vienkārša, sirsnīga un atsaucīga. Viņa ir kolektīva dvēsele,” saka I.Kaktiņa.

Godina izcilo skolotāju
I.Kaktiņai liekas svarīgi saglabāt latvisko. “Folklora ir latviešu pamati. Ar folkloras palīdzību mēs saglabājam latviskumu. Kaut kādā veidā latviskums ir jānodod bērniem un mazbērniem, lai neizmirtu latviešu valoda un latviešu gars. Tikai folkloras ansambļos vēl tiek skandētas tautas dziesmas, kas saglabā senās garamantas,” domā viņa.
Sestdien Māriņkalna tautas namā tika svinēta ne vien ansambļa jubileja, bet arī tika godināts skolotājs Oto Briediņš, kuram apritētu 90 gadi. Kopš 1948.gada viņš 14 gadus nostrādāja Mārkalnes septiņgadīgajā skolā, taču pēc tam kopā ar ģimeni pārcēlās uz Ziemeru ciemu, jo sieva Gita tika tur norīkota par skolas direktori. Mūsdienās skolotājus Briediņus dēvētu par harizmātiskām personībām, kuras uzklausa, kurām uzticas un kurām seko. O.Briediņš bija skolotājs visplašākajā nozīmē. ◆

Kategorijas