Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Problēmas ar karsto ūdeni

Līga Vīksna

2014. gada 24. janvāris 00:00

730

Ko darīt, ja daudzdzīvokļu mājā daļa iedzīvotāju vēlas izmantot centrāli piegādāto karsto ūdeni, bet daļa turpināt to sildīt ar elektriskajiem boileriem? Ar šādu problēmu saskārušies Cēsu ielas 10.nama iedzīvotāji Alūksnē.


Vāc iedzīvotāju parakstus
“Ar mājas apsaimniekotāju SIA “Alūksnes nami” man 2005.gadā ir noslēgts līgums, kurā uzskaitīts, kādi pakalpojumi pienākas. Starp tiem ir minēts arī karstais ūdens, bet to mūsu māja nesaņem, tāpēc ir auksta vannasistaba. Agrāk mums karstais ūdens bija centralizēti no akciju sabiedrības “Simone”, bet tad piekritu, ka vienu gadu to vairs neizmantos, jo gatavojāmies veikt mājas siltināšanu. Tagad gads ir pagājis, sākusies jaunā apkures sezona, bet ūdeni atpakaļ nepieslēdz, lai gan tas izmaksā lētāk, nekā sildot ar elektriskajiem boileriem. Arī manā dzīvoklī ir boilers, bet ieslēdzu to reti,” stāsta nama iedzīvotāja Millija Eglīte. Viņa vērsusies SIA “Alūksnes nami” ar iesniegumu, lai atjauno karstā ūdens padevi. “Mūsu mājā ir 39 dzīvokļi. Bez manis vēl vairāku dzīvokļu īpašnieki vēlas, lai mājā izmantotu “Simones” piegādāto ūdeni, bet lielākā daļa tam nepiekrīt. Savukārt vairāki dzīvokļi vispār nav apdzīvoti, jo to īpašnieki dzīvo citur, bet pieci ir pašvaldības dzīvokļi. Ir dzīvokļu īpašnieki, kuri piekrīt parakstīt, ja piekrituši būs visi pārējie, bet daļu neapmierina, ka centrāli piegādātais ūdens nav tik karsts, kā gribētos – ir siltuma zudumi. Par atbalstu centralizēta karstā ūdens izmantošanai ir savākti 12 paraksti, bet ar to nepietiek. “Alūksnes nami” uzstāj – ja nav savākti paraksti no iedzīvotāju vairākuma, tad nevar šo pakalpojumu atkal pieslēgt. Šobrīd ir kā pret sienu. Sanāk, ka man vienīgajai vajag to karsto ūdeni, bet tā nav,” saka M.Eglīte.

“Simones” ūdens ir lētāks
Pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Jānis Bukāns atzīst - ja visa māja izmanto karsto ūdeni, ko piegādā “Simone”, tad finansiāli tas ir lētāk, nekā izmantot boilerus. Ja tikai viens dzīvoklis – tad nebūs izdevīgi. “Katrs jau rēķina, kas ir izdevīgāk. Iedzīvotājiem ir izvēles iespējas – arī tie, kas dzīvokļos uzstādījuši boilerus, var tos lietot ūdens uzsildīšanai, kad karsto ūdeni nepiegādā “Simone”, gan atslēgt boilerus un lietot “Simones” ūdeni,” viņš saka. Jautāts, vai kopumā pilsētā nav mazinājies “Simones” piegādātā karstā ūdens patēriņš, jo pērn vasarā, kad remontdarbu laikā pilsētā ilgstoši nebija karstā ūdens, daudzi alūksnieši dzīvokļos izvietoja boilerus, J.Bukāns ir izvairīgs un atzīst – to varēs analizēt, kad beigsies apkures sezona.
Cēsu ielas 10.mājas vecākais Sergejs Volkovs atteicās publiski komentēt esošo situāciju. SIA “Alūksnes nami” juriste Leontīne Miķelsone skaidro – 2011./2012.gada apkures sezonā “Alūksnes namos” tika saņemts mājas iedzīvotāju parakstīts iesniegums ar lūgumu pārtraukt centralizēta karstā ūdens padevi visai mājai. “Iemesli iesniegumā nav paskaidroti. Tehniski mājai arī šobrīd ir iespējas pieslēgties un lietot centralizēti karsto ūdeni. Lai to izdarītu, ir jāsasauc dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, kurā šāds lēmums jāpieņem 51 procentam dzīvokļu īpašnieku. Šobrīd mums ir iesniegums, ko parakstījušas 12 personas, bet tas ir par maz, turklāt starp tām visi nemaz nav dzīvokļu īpašnieki. Karstais ūdens nav pamatpakalpojums – tas ir papildpakalpojums, ko uzspiest nevaram. Protams, pieslēdzot centralizēti karsto ūdeni, palielināsies maksa par apkuri ūdens uzsildīšanai,” norāda L.Miķelsone. ◆

Kategorijas