Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar nederīgu pasi pensiju saņemt nevar

Agita Bērziņa

2014. gada 24. janvāris 00:00

19

Ko darīt situācijā, kad vecajai pasei beidzies derīguma termiņš, bet jaunā vēl nav saņemta? Šādu retorisku jautājumu sev uzdeva kāda pensionāre, kura vēlējās Alūksnes pasta nodaļā izņemt pensiju, taču to nevarēja, jo vecā pase bija caurumota, bet jaunās – nebija.


Pensionāra apliecība
nelīdzētu
Sirmgalves izmisums pēc pasta darbinieces atteikuma izsniegt naudu, jo netiek uzrādīts derīgs personu apliecinošs dokuments, bija liels. Pensija viņai bija nepieciešama, lai samaksātu par jauno pasi. Situācijai tā arī neatrisinoties, sirmgalve devās prom. VAS “Latvijas Pasts” sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda skaidro, ka pasta darbiniece visu izdarījusi pareizi.
“Lai klients no sava Pasta norēķinu sistēmas maksājumu konta varētu izņemt pensiju, pabalstu vai jebkurus citus naudas līdzekļus, viņam, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ir jāapliecina sava identitāte. Par personu apliecinošu dokumentu mūsu valstī ar likumu ir atzīta pase un personas apliecība (eID) – tātad arī pasta nodaļā, saņemot naudas līdzekļus no sava konta, jāuzrāda viens vai otrs derīgs personu apliecinošs dokuments. Cilvēciski ir saprotama kundzes situācija, tomēr naudas vai ierakstītu sūtījumu saņemšanai ir jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments, pensionāra apliecība šajā gadījumā nederēs,” skaidro A.Tērauda.

Pase jāmaina laikus
“Ņemot vērā to, ka cilvēkam uz rokas bija nederīga caurdurta pase, viņam vajadzētu būt arī jaunam personu apliecinošam dokumentam, jo veco dokumentu caurdurtu atdod īpašos gadījumos tikai tad, kad izsniedz jauno. Jāsaka gan, ka būtu vieglāk pārbaudīt esošo situāciju un plašāk komentēt, ja mēs zinātu cilvēka personas kodu, nevis tikai faktu, ka kundze ir pensionāre. Pensionāri parasti ir apzinīgi un dokumentus samaina laikus, negaidot, kad pase kļūs lietošanai nederīga,” skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Undīne Priekule.
Ja persona, iesniedzot dokumentus jaunu personu apliecinošu dokumentu saņemšanai, nodaļā uzrāda nederīgu personu apliecinošu dokumentu, piemēram, pasi, kurai jau beidzies derīguma termiņš, šis dokuments tiek atņemts. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pēc personu apliecinoša dokumenta saņemšanas personas nederīgo pasi, ja personai tāda ir, caurdur un atstāj personas rīcībā, ja pasē ir derīga vīza vai uzturēšanās atļauja vai pase nepieciešama vīzas vai uzturēšanās atļaujas saņemšanai.
“Vēlamies atgādināt, ka dokumentus personu apliecinošu dokumentu izsniegšanai var iesniegt nenoteiktu laiku pirms personas rīcībā esošā personu apliecinošā dokumenta derīguma termiņa beigām. Šādā gadījumā, ja dokuments ir derīgs, tas tiek atstāts personas rīcībā līdz jauna personu apliecinoša dokumenta saņemšanai. Tādējādi ir iespējams izvairīties no situācijas, kad persona kādu laiku nevar uzrādīt derīgu personu apliecinošu dokumentu,” norāda U.Priekule. ◆

Kategorijas