Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolai Kanaviņu kalnā – 75!

Diāna Lozko

2014. gada 24. janvāris 00:00

1055

Alūksnes novada vidusskola februārī svinēs 75 gadu jubileju. Uz to 31.janvārī ir laipni aicināts ikviens no bijušajiem vidusskolas un vakarskolas skolotājiem un tehniskajiem darbiniekiem, kuri strādājuši kopš 1939.gada Kanaviņu kalna skolā un arī kopš 1946.gada Alūksnes vakara vidusskolā. Savukārt absolventu vakars notiks 1.februārī un uz to tiek aicināts ikviens, kurš ieguvis izglītību šajās skolās.

Atcerēties skolā pavadītos gadus
Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa laipni aicina ikvienu ierasties uz svinīgajiem pasākumiem, lai kopīgi atcerētos skolā pavadīto laiku. Bijušajiem vidusskolas un vakarskolas skolotājiem un tehniskajiem darbiniekiem pasākums notiks 31.janvārī pulksten 18.30. Par ierašanos viesi lūgti informēt līdz pirmdienai pa tālruni 64381670 vai 26133347,  kā arī pa e-pastu “sekret.alvsk@aluksne.edu.lv”. Uz absolventu vakaru Alūksnes novada vidusskolā 1.februārī iepriekš nav jāpiesakās, reģistrēšanās notiks no pulksten 17.00.
I.Līviņa stāsta, ka šādi salidojumi Alūksnes novada vidusskolā notiek ik pēc pieciem gadiem februāra pirmajā sestdienā. “75 gadi paliek skolai Kanaviņu kalnā. Padomju laikā Kanaviņu ielu sauca par Drīzuļa ielu, taču mēs pieturamies pie Kanaviņu ielas nosaukuma. Skola ir pastāvējusi ar dažādiem nosaukumiem, taču tā vienmēr kopā ir saistījusi dažādus cilvēkus un viņiem visiem šī ir kopīga skola. Salidojuma laikā katrs varēs doties pie saviem audzinātājiem, satikt bijušos klasesbiedrus, kā arī citu klašu skolēnus. Līdztekus, protams, notiks arī balle, kurā dīdžejs liks mūziku atbilstoši cilvēku pieprasījumam, jo dejot nāks dažādu paaudžu cilvēki. Mana pieredze gan rāda, ka pirmās divas stundas deju zāle ir pilnībā tukša, jo visi sarunājas ar sen nesatiktajiem cilvēkiem,” stāsta I.Līviņa. Viņa neizslēdz iespēju, ka salidojuma laikā var atgadīties arī kāda patīkama atkalredzēšanās, kuras laikā var atdzimt sen aizmirstas jūtas. Šādi salidojumi palīdz vienam otru atcerēties un gremdēties atmiņās, kā arī atcerēties skolā pavadītos gadus.

Pamatskola Paideros bija sabrukuma stāvoklī
Skolas Kanaviņu ielā pirmsākumi meklējami 1871.gadā, kad tika dibināta Paideru skola. Vietējais muižnieks Alūksnes pagastam piešķīra zemi no Paideru ciema. Tā bija apmēram 5 līdz 7 hektāru platībā un atradās 3 kilometru attālumā no pilsētas vietā, kur tagad atrodas sporta un atpūtas centrs “Mežinieki”. 20.gadsimta trīsdesmito gadu beigās vecā pagasta pamatskola Paideros bija sabrukuma stāvoklī un pagastam bija steidzami jāceļ jauna skola. Arī valsts politika tajos laikos esot bijusi virzīta uz to, lai katrā pagastā būtu sava skola, jo tas deva iespēju Latvijas tautai būt izglītotai. Vietu jaunajai skolai izvēlējās tuvu Alūksnes pilsētai, jo pilsētā atradās arī pagasta pašvaldības ēka. Tā nu 1937.gadā skolu uzsāka celt uz zemes, kuru ar lielu prieku šīm vajadzībām bija atdevis saimnieks Eižens Lejasisaks. 1939.gadā Alūksnes pagastā darbu uzsāka sešklasīgā pamatskola. 1940./
1941.gadā tā tika pārdēvēta par nepilno vidusskolu, bet kara laikā tā bija pagasta tautskola.
Otrā pasaules kara beigās, kad tika padzīti vācieši, Alūksnē padomju vara izveidoja sev jaunas iestādes. Pilsētā Alūksnes vidusskolā (tagadējā Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija) sāka mācīties krievu skolēnu grupa. Kad skolēnu skaits palielinājās, vajadzēja domāt par pastāvīgu telpu izveidošanu arī šiem skolēniem. 1946.gadā krievu klases pārcēla uz Jāņkalna ielu 51, kur tika izveidota Alūksnes 3. septiņgadīgā skola. 1951.gadā jaunizveidoto skolu izvietoja Kanaviņu ielā 14, nodibinot Alūksnes 2.vidusskolu. Līdz ar Padomju Armijas aiziešanu daudzi skolēni kopā ar vecākiem devās atpakaļ uz savām dzimtenēm – Ukrainu, Baltkrieviju, Krieviju un citām valstīm. 1995.gadā Alūksnes 2.vidusskola ieguva jaunu nosaukumu – Alūksnes vidusskola.

Iepazīt skolas vēsturi
Alūksnes vakara (maiņu) un neklātienes vidusskola dibināta 1946.gadā. Ir bijuši periodi, kad skolai nav pastāvīgu telpu, skolotāji staigājuši mācīt skolēnus uz dažādām iestādēm, kur tikušas atvēlētas telpas mācībām (armijas daļā, VEF filiālē, sadzīves pakalpojumu kombinātā). Kādu laiku skola atradās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (toreizējās Alūksnes 1.vidusskolas) telpās. 20.gadsimta astoņdesmito gadu otrajā pusē skolai tika piešķirtas telpas Ojāra Vācieša ielā 9, bet kopš 2008./2009.mācību gada skola sāka darboties Jāņkalna ielā 36. Vakarskolai bijuši arī konsultpunkti Māriņkalnā, Pededzē, Annā, Apē un Alsviķos, kur mācības norisinās joprojām. “Pats interesantākais, ka šī skola nekad nav saukta par vakarskolu vienā vārdā. Tāda nosaukuma skolai nekad nav bijis. Vakarskola ir iegājies nosaukums, taču tāds nekad nav pastāvējis,” uzsver I.Līviņa. Viņa aicina cilvēkus droši nākt uz svinīgajiem pasākumiem un patīkami pavadīt laiku kopā ar sen neredzētiem draugiem, paziņām un skolotājiem, kā arī iepazīt skolas vēsturi dažādos laikos. ◆

Fakti

Alūksnes vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolas nosaukumu maiņa laika gaitā:

◆ no 1946.gada - Alūksnes pilsētas darba jaunatnes skola,
◆ no 1947.gada – Alūksnes strādnieku jaunatnes vidusskola,
◆ no 1950.gada – Alūksnes lauku jaunatnes septiņgadīgā skola,
◆ no 1952.gada – Alūksnes strādnieku jaunatnes vidusskola,
◆ no 1960.gada – Alūksnes vispārizglītojošā vakara vidusskola,
◆ no 1969.gada – Alūksnes 1.vidusskolas neklātienes nodaļa,
◆ no 1986.gada – Alūksnes rajona vispārizglītojošā vakara (maiņu) vidusskola ar neklātienes apmācību,
◆ no 1992.gada – Alūksnes rajona vakara (maiņu) un neklātienes vidusskola,
◆ no 2009.gada – Alūksnes vakara (maiņu) un neklātienes vidusskola,
◆ no 2011.gada - Alūksnes novada vidusskola.

Kategorijas