Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Filmā izsūtītie tiekas ar bērnības zemi

Mārīte Dzene

2014. gada 24. janvāris 00:00

8

Alūksniešiem bija iespēja tikties ar dokumentālo filmu režisori Dzintru Geku. Alūksnes muzejā varēja noskatīties operatora Aivara Lubānieša filmēto materiālu Magadanā, Kolimā un Krasnojarskas apgabalā, kur pagājušajā vasarā bija fonda “Sibīrijas bērni” gadskārtējā ekspedīcija - 30 cilvēki, kuri dzimuši Sibīrijas sādžās un kuriem tur bojā gāja tuvinieki.

Ekspedīcijā top jauna filma
2000.gadā, kad Dz.Geka sāka meklēt izsūtītos bērnus, bija iecere veidot vienu dokumentālo filmu. Bet jau pēc dažiem mēnešiem režisorei bija piezvanījuši 180 cilvēki. Viņi teica, ka 1990., 1991.gadā vēl nebija gatavi atcerēties un runāt, bet nu viņi vēlas dalīties atmiņās. ”Līdz 2004.gadam kopā ar operatoru Aivaru bijām intervējuši apmēram 700 cilvēkus, izdevām grāmatu “Sibīrijas bērni” divos sējumos, turklāt katru gadu tiek veidota jauna filma. Sākumā šķita, ka sabiedrībā ir maza interese par šo laiku, negribas daudz dzirdēt un runāt par to, bet pamazām attieksme ir mainījusies,” secināja Dz.Geka.
Lai gan ir vēlēšanās, daudzi Sibīrijas bērni uz savas bērnības vietām vairs nevar aizbraukt. Bet viņi tās var redzēt filmās. Aktieris Mārtiņš Vilsons ar brāli Ēriku piedzima Magadanas apgabalā. Dalība ekspedīcijā bija viņu pirmā atgriešanās bērnības vietās. Viņi atrada slimnīcu, kurā dzimuši, un varēs pastāstīt mātei vairāk, nekā būs redzams filmā. “Zālē redzu Jāni Olderu, kurš kopā ar mums bija uz Nazarovu Krasnojarskas apgabalā. Katru gadu ir šīs ekspedīcijas, kurās veidojas jaunas filmas. Pagājušajā vasarā bijām Magadanā un Kolimā, Susumanā, lai gan, paskatoties kartē, tas šķita neiespējami, jo tur ir vieni no sliktākajiem ceļiem. Šo filmu varēs redzēt Latvijas televīzijā 25.martā,” teica režisore.

Alūksnieši - pirmie skatītāji 
Filmā varēja redzēt pieminekli 980 000 bojāgājušajiem izsūtītajiem Kolimas apgabalā. No tiem
5 500 bija latvieši. “Nav zināms, cik ir atgriezušies, bet mums ir jābrauc un jāpiemin mirušie,” atzina kinorežisore. Uz Magadanas un Krasnojarskas apgabalu tika vestas četras piemiņas plāksnes, kas atgādina par Staļina režīma deportāciju upuriem – bērniem un tēviem, kuri nekad vairs neatgriezās pie ģimenēm. Ekspedīcijas dalībnieki brauca arī pa Kolimas trasi, kuru cēla ieslodzītie. Tajā katrs trases centimetrs varētu stāstīt par cilvēkiem, kas ir tur nosaluši. Magadanā un Tomskā bija tikšanās ar tur dzīvojošajiem latviešiem un vietējiem iedzīvotājiem, tika filmētas jaunas epizodes Dz,Gekas filmai “Kur palika tēvi?”. ◆

Kategorijas