Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kurš ir gudrs, kurš – vēl gudrāks?

Līga Vīksna

2014. gada 24. janvāris 00:00

59

Mērķtiecīgais Strautiņu pamatskolas 6.klases skolnieks Lauris Zaķis nesen piedalījās Latvijas Televīzijas jaunajā erudīcijas spēlē skolēniem “Gudrs, vēl gudrāks”.

Mācībās ir teicamnieks
Spēlei varēja pieteikties ikviens 6. līdz 11.klašu vispārizglītojošo skolu skolēns. Pirmais raidījums, kurā piedalījās arī Lauris, bija vērojams televīzijā 10.janvārī, bet filmēšana notika jau pērn decembra vidū. “Esam ļoti priecīgi, ka Alūksnes novadā ir uzņēmēji, kuri trīs dienu laikā atsaucās un palīdzēja finansiāli, lai varam nokļūt Rīgā, jo no televīzijas mums piezvanīja trešdien, bet jau pirmdien bija jābūt Rīgā uz ierakstu. Pie mums ir labi cilvēki – sirsnīgs paldies viņiem par visu! Uzņēmējs, kurš vēlējās būt anonīms, sarūpēja mums autobusu par puscenu, bet SIA “KRK Vidzeme” ziedoja 50 latus, lai Lauris kopā ar līdzjutējiem var aizbraukt uz Rīgu,”stāsta Strautiņu pamatskolas skolotāja Santa Masinga.
Lauris atzīst – uztraukuma filmējoties nebija un jautājumi esot bijuši viegli. Pogu nospiešana ātrumā gan man nepatika. Filmējāmies ilgi, bet televīzijā maz no tā parādīja,” saka Lauris. Skolā mācībās viņš ir teicamnieks, piedalījies daudzās olimpiādēs – matemātikā, latviešu valodā, mājturības, angļu valodas un citos. “Man mīļākais priekšmets ir matemātika, jo mums ir forša skolotāja Gunta Epnere,” saka Lauris. Viņš aktīvi iesaistās skolas domes darbā, apmeklē papildnodarbības matemātikā un angļu valodā, brīvajā laikā labprāt slēpo, brauc ar velosipēdu, peld un dodas ekskursijās.

Muļķības nerunā
Lai piedalītos, skolēniem bija jāaizpilda anketa. No Strautiņu pamatskolas to aizpildīja arī Baiba Bērtiņa, bet viņa nepiedalījās spēlē. “Spēle bija interesanta, bērniem tas bija patīkams piedzīvojums. Viņi bija priecīgi klātienē redzēt, kā rit filmēšana, nofotografēties ar spēles vadītājiem. Visi bija laipni un pacietīgi, saprotot, ka tā ir bērnu auditorija,” saka S.Masinga. Viņa vērtē, ka Lauris startēja ļoti labi – otrajā kārtā pat uzvarēja, bet diemžēl palika ceturtais un netika finālā. “Lauris nav cilvēks, kurš atbild nedomājot – viņam ir vajadzīgs apdomas laiks, lai būtu pārliecināts par savu atbildi. Ja viņš kaut ko nezina, tad tā arī godīgi pasaka, nevis runā muļķības. Vienā no jautājumiem viņš būtu atbildējis pirmais, bet apjuka un pacēla roku, nevis nospieda pogu,” saka S.Masinga.

Atzīmes ne vienmēr
atspoguļo zināšanas
Strautinieši bija rūpīgi gatavojušies – izveidojuši plakātus par Lauri, skolu, atbalstītājiem, bet diemžēl tos televīzijā neesot parādījuši. S.Masinga atzīst – tas, kas bija vērojams televīzijā, nav tas pats, kas notiek filmēšanas studijā, jo – ieraksts sākās pulksten 15.00, bet beidzās pulksten 20.30, savukārt televīzijas ekrānos raidījums bija redzams tikai stundu. “Lauris bija mazāk nobijies nekā es un viņa mamma! Redzot Lauri tur, pārņēma patīkams lepnums, jo bijām viena no divām pagastu skolām, pārējie dalībnieki bija no pilsētām. Viens no kritērijiem, atlasot dalībniekus spēlei, bija vidējā atzīme mācību priekšmetos skolā. Starp dalībniekiem, īpaši meitenēm, vidējā atzīme bija augstāka nekā Laurim, bet Lauris tika tālāk nekā viņas ar 9,6 ballēm. Mēs secinājām, ka puikas ir gudrāki nekā meitenes, tikai – palaidnīgāki, tādēļ ne vienmēr atzīmes atspoguļo viņu zināšanas. Spēle apliecina, ka lauku skolās viss ir kārtībā – mums ir gudri bērni!” norāda S.Masinga. ◆

Kategorijas