Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ātruma un ziemas tandēms

Diāna Lozko

2014. gada 24. janvāris 00:00

18

Pagājušās nedēļas nogalē Alūksnē finišēja “Rally Alūksne 2014”, Latvijas
2014.gada atklātā rallijsprinta čempionāta 1.posms, kurā sacentās 48 ekipāžas.

Startē arī alūksnieši
“A-2WD open” klasē ar “BMW” startēja alūksnieši Zigurds Kalniņš un Renārs Salaks, bet 1600 klasē par uzvaru cīnījās Kaspars Kols un Zintis Kols ar “VW Golf”. “A-2WD Open” klasē uzvaru guva Z.Kalniņš ar stūrmani R.Salaku. “Varējām izbraukt trasi ātrāk, taču izvēlējāmies lietotas riepas un izbraucām kā treniņbraucienā. Iebraucām arī grāvī, pārsitām riepu un pazaudējām četras minūtes, to mainot,” apbalvošanas ceremonijā teica Z.Kalniņš. K.Kols un Z.Kols pēc pieciem posmiem tehnisku iemeslu dēļ no sacensībām bija spiesti izstāties.
Rallijsprinta kopvērtējumā uzvarēja Jāņa Vorobjova un Andra Mālnieka (“Mitsubishi EVO X”) ekipāža. Šī J.Vorobjovam ir jau trešā uzvara četrus gadus notiekošajā “Rally Alūksne”. J.Vorobjova ekipāža startēja arī rallijsprinta ieskaitē, tāpēc viņi bija pirmie arī rallijsprinta “4WD Open” klasē. “2WD Open” klasē uzvarēja Emīls Blūms un Reinis Vilsons (“Honda Civic Type R”), kuri saņēma arī ātrākajai “2WD” ekipāžai paredzēto “Rally Alūksne” atbalstītāju naudas balvu - 1000 eiro. “Bija sīva cīņa ar konkurentiem, bet sacensību gaitā daži no viņiem izstājās. Jāatzīst, ka beigās nebija tā asuma, jo nebija vairs ar ko īpaši sacensties. Alūksnes ceļi ir sarežģīti, tāpēc tie ir interesanti. Man ļoti patīk šis reģions, jo ir ceļa posmi, kuros itin nemaz nevar atslābt un ir ļoti uzmanīgi jāklausās stūrmanī,” saka E.Blūms.
2.vietu, startējot ar “Ford Fiesta R2” un parādot patiešām stabilu sniegumu, “2WD Open” klasē izcīnīja 15 gadus vecais brits Džošs Kornvels. Lai arī vietā, no kurienes viņš nāk, tāda aukstuma, kāds bija sestdien, nav, Dž.Kornvels Alūksnē jutās ļoti labi un atzina, ka trase bijusi ļoti interesanta. Uz sacensībām Latvijā viņš dodas tāpēc, ka Anglijā var iegūt braukšanas licenci no 17 gadu vecuma, bet Latvijā - jau no 15 gadiem.

12 ekipāžas izstājas
“Rally Alūksne” preses centra vadītāja Dace Janova informē, ka sarežģītajos Alūksnes puses ātrumposmos 12 ekipāžām finišēt neizdevās. Īpaši viltīgs izrādījās pirmais un trešais ātrumposms “Gubernators”, kurā izstājās vairāki sportisti, arī igaunis Sīms Plangi, kurš bija nopietns pretendents uz godalgotajām vietām. 
Alūksnes rallija organizatoru pārstāvis R.Salaks atklāj, ka sacensību laikā kādam fotogrāfam gandrīz uzbraukusi rallija automašīna, kas noslīdējusi no ceļa. Par laimi, fotogrāfs paspējis palēkt malā. “Kopš rīkojam sacensības, pie mums ne reizi nav notikuši nelaimes gadījumi, bet zināms, ka rallijos fotogrāfi un filmētāji mēdz arī ciest un, diemžēl, arī iet bojā. Šie cilvēki zina, uz ko parakstās, un viņi stāv vietās, kur citi nedrīkst stāvēt,” uzsver R.Salaks. ◆

Kategorijas