Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo maratonu skries Marakešā

Agita Bērziņa

2014. gada 24. janvāris 00:00

5

Jau šo svētdien mūsu novadnieks Dins Vecāns Āfrikas valstī Marokā skries Marakešas maratonu, kas būs viens no 7 maratoniem, ko viņš iecerējis skriet dažādos kontinentos. Viņš būs pirmais no Baltijas valstīm, kurš skries
7 maratonus 7 kontinentos.


“Lasīju forumu par kādu japāņu skrējēju, kurš gribēja noskriet 50 maratonus. Mani tas ieinteresēja un sāku meklēt vairāk informācijas, taču tās vietā atradu ideju par 7 maratoniem 7 kontinentos. Ar to arī viss sākās,” stāsta D.Vecāns. Viņš izvēlējies katra kontinenta vienu no reprezentatīvākajiem maratoniem. Āzijā tas būs Telavivas maratons Izraēlā 28.februārī, Eiropā – “Nordea” Rīgas maratons 18.maijā, Dienvidamerikā - Riodežaneiro maratons Brazīlijā 27.jūlijā, Austrālijā – Melburnas maratons 12.oktobrī, Ziemeļamerikā – Ņujorkas maratons 2.novembrī un 21.novembrī Antarktīdas ledus maratons.

Trenējas sešas dienas nedēļā
Pirmo reizi pusmaratonu Dins noskrējis 2012.gada maijā Rīgā, bet septembrī skrējis arī Valmieras maratonu. Gadu vēlāk izvirzījis mērķi noskriet ultramaratonu. To viņš izdarījis Vācijā (Bavārijā), kad Latvijā visi svinēja Līgosvētkus. 69 kilometrus kalnainā Alpu apvidū viņš noskrēja 8 stundās 52 minūtēs. “Pirms gatavojos ultramaratonam, janvārī piedzīvoju operāciju.  Līdz ar to trenēties sāku vien martā. Man bija tikai trīs mēneši, lai pilnīgi no nulles sagatavotos skrējienam. Domāju, ka man izdevās ļoti labi sagatavoties, jo ieguvu 25.vietu 508 dalībnieku konkurencē. Mans mērķis bija noskriet 10 stundās. Viegli nebija, lielākoties tā bija cīņa ar sevi, taču nevienu brīdi nebija domas padoties,” atceras D.Vecāns.
7 maratoniem viņš gatavojas individuāli pēc tādas pašas programmas, kā pirms ultramaratona, ko palīdzēja sagatavot treneris Viktors Lācis. “Trīs dienas nedēļā ir viegls skrējiens, divas dienas veicu kādu uzdevumu un vienreiz nedēļā skrienu garo izturības skrējienu, kas vainagojas ar vienu brīvu dienu. Vidēji nedēļā noskrienu 80 līdz 100 kilometrus,” atklāj D.Vecāns.

Šobrīd finansējums –
4 maratoniem
Viņa aizraušanās ieinteresējusi daudzus cilvēkus, un atbalstītāju pulks ik dienas aug arvien lielāks. “Priekšā vēl liels darbs. Paldies visiem par atbalstu un līdzi jušanu! Ceru, ka ar savu piemēru būšu motivējis kādu izvirzīt mērķi jomā, kas viņam tuva un sagādā prieku, un sasniegt to. Dzīvojam tikai vienreiz, tāpēc darīsim to, kas mūs dara laimīgus,” saka viņš. Šobrīd finansiāls nodrošinājums ir pirmajiem 4 maratoniem, atlikušajiem 3 vēl tas tiek meklēts. “Liels paldies arhitektu birojam “OPEN arhitektūra un dizains”, kas atbalsta Izraēlas posmu, un “Energynet” par lidojumu līdz Riodežaneiro. Latvijas posmam saņēmu ielūgumu no maratona rīkotājiem. Paldies “Adidas Baltic”, kas nodrošina visu inventāru, “MySport” kompresijas produktus,” saka D.Vecāns. Viņš izveidojis platformu vispasaules lapā “Indiegogo”, kur cilvēki var īstenot savus sapņus, mērķus, projektus - aicinot citus ziedot to īstenošanai. “Ja kādam patīk mana ideja, būšu pateicīgs par atbalstu. Visvairāk līdzekļu nepieciešams Antarktīdas posmam. Dalība tajā vien jau maksā 10 500 eiro. Ja desmit tūkstoši cilvēku ziedotu vienu eiro, mans sapnis īstenotos,” saka viņš.
Dins bērnību un skolas gadus pavadījis Alūksnē, taču tagad viņa ikdienas gaitas rit Polijas pilsētā Poznaņā, kur viņš Poznaņas universitātē maģistratūrā studē arhitektūru. Līdztekus mācībām Dins strādā Latvijas arhitektu birojā un Latvijā viesojas vismaz reizi mēnesī. Par atbalsta iespējām var lasīt viņa projekta mājas lapā “www.7m7k.eu”. ◆

Kategorijas