Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šogad var slidot arī uz ezera

Šogad aprit pieci gadi, kopš Alūksnē tika atjaunota hokeja spēlēšanas tradīcija, kas gadu gaitā bija apsīkusi. Iespējams, šis gads ieies vēsturē ar slidošanas tradīciju atsākšanos.
Šoziem slidot var ne vien uz hokeja laukuma līdzās E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijai, bet arī uz Alūksnes ezera iepretim Alūksnes mākslas skolai.
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras direktors Māris Lietuvietis apstiprina, ka slidošana uz ezera ir droša, jo ledus biezums ir 20 centimetri. Lai slidot būtu patīkamāk, slidošanai paredzēto laukumu uz ezera no sniega attīrīja hokeja klubs “Alūksne”, kam ir speciāli sniega tīrīšanai paredzēta tehnika. Turpmāk par laukuma uzturēšanu gādās pašvaldības aģentūra „Spodra”.
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka norāda, ka sniega trūkuma dēļ pašlaik nav iespējams ierīkot slidotavu Alūksnē laukumā pie administratīvās ēkas, kas gadu gadiem bijusi iecienīta slidošanas vieta ne vien pašiem alūksniešiem, bet arī pagastu iedzīvotājiem un viesiem. “Lai uzlietu ledus kārtu, ir nepieciešamas apmales, taču šobrīd tādu nav, savukārt sniega ir par maz, lai tas varētu noturēt uzlieto ūdeni. Iepriekšējos gados par apmali kalpoja sniegs, kas tika sastumts apkārt laukumam, lai noturētu ūdeni. Turklāt arī laukuma segums ir nelīdzens un vajadzīgas daudzas ledus kārtas, lai slidotava izdotos kvalitatīvi,” skaidro E.Aploka. Ja sniegs sasnigs un sals pieturēsies, iespējams, slidotava tur tiks veidota.
(Turpinās 1.lappuses)

Tomēr jāatzīst, ka aktīva dzīvesveida piekritēji izmanto iespēju slidot uz ezera un arī hokeja laukumā. Slidojot hokeja kluba slidotavā, jāņem gan vērā noteiktās dienas un laiki, kad laukumu paredzēts izmanto slidošanai un kad – hokejam.
Hokeja kluba “Alūksne” valdes priekšsēdētājs Gints Teterovskis stāsta, ka slidotāju aktivitāte ir liela. “Tā gan ir nedaudz mazāka, kā citos gados, jo šogad ir atbilstoši laika apstākļi slidošanai uz ūdenstilpēm. Tomēr ir gan hokejisti, gan slidotāji. Tā kā katram ir savi laiki, tad problēmu un konfliktu nav. Protams, palaikam kāds mazais hokejists, nespējot sagaidīt hokeja spēlēšanai atvēlēto laiku, patrenējas un sit pa “šaibu”, kas tomēr traucē slidotājiem,” saka G.Teterovskis. Pibilstams, ka Alūksnes un Apes novadu hokeja čempionāts rīt sāksies pulksten 11.00 Apes hokeja laukumā blakus D.Ozoliņas Apes vidusskolai. Savukārt Strautiņos rīt pulksten 13.00 tiks atklāts jaunais hokeja laukums.

Slidas šogad pērk vairāk
To, ka slidošana šoziem Alūksnē kļuvusi populāra, jūt arī veikalā “Sportam un atpūtai”, kur pārdod gan slidošanai, gan slēpošanai un citām ziemas aktivitātēm paredzētu inventāru un apģērbu. “Slidas šogad pērk vairāk. Tas ir slidošanai labvēlīgo laika apstākļu dēļ. Ja būtu daudz sniega, tad vairāk pirktu slēpes. Aktuāla prece ir tieši slidas bērniem, kā arī izvēlas pēc iespējas lētākas. Piemēram, 85 eiro vērtas slidas skatās vien retais,” stāsta veikala īpašnieks Agris Zvejnieks.

Alūksnē bija labākie
ātrslidotāji
Lai arī slidošana uz ezera ir šīs sezonas jaunums, tomēr cilvēki atceras, ka tas tā bijis arī padomju laikos. Pensionētais ātrslidošanas treneris Juris Cukurs bijis viens no tiem, kurš slidoja uz ezera. “Agrāk slidotāju bija ļoti maz cik nu es pats uzaicināju. Staigāju pa skolām un aicināju jauniešus slidot. Mēs paši tīrījām ezeru, bet vēlāk slidotavu ierīkojām stadionā. Tur bija arī telpas, kur ieiet un apsildīties. Bez tām uz ezera bija ļoti grūti noslidot, gandrīz vai neiespējami. Mēs kļuvām arī par vieniem no labākajiem ātrslidotājiem Latvijā. Daudzi audzēkņi iekļuva Latvijas izlasē,” stāsta J.Cukurs. Viņš uzsver, ka slidotavai uz ezera ir arī trūkumi, jo pa plaisām vēlāk var sūkties ūdens. Viņš uzskata, ka labākas ir tās slidotavas, kuras ir speciāli izveidotas. “Ja būtu treneris un audzēkņi, tad arī tagad varētu sagaidīt tiešām labus rezultātus, taču pagaidām nav tādas komandas,” uzskata J.Cukurs.
Savukārt slēpošanas piekritēji var slēpot ziemas sporta centrā “Mežinieki”, kur izveidota trīs kilometrus gara trase. “Jāteic gan, ka sniega trūkuma dēļ to vēl nav iespējams sagatavot tik kvalitatīvi, lai trase būtu patīkama arī izklaides slēpotājiem, jo dažviet tā ir ledaina. Tādēļ slēpotājiem nepieciešams nedaudz pacietības, līdz pieaugs sniega daudzums,” atzīst Evita Aploka. ◆

Kategorijas