Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ūdeni no mājas tecina uz ielas

Diāna Lozko

2014. gada 31. janvāris 00:00

10

Alūksnes pašvaldības policijā saņemta sūdzība par Brīvības ielas 10.mājas īpašnieci, kura pa cauruli novada ūdeni ārpus mājas. Ūdens no kalniņa tek uz leju, kur atrodas iela. Uz ceļa braucamās daļas šajos ziemas apstākļos tas var radīt bīstamas situācijas.


Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons uzsver, ka problēmas būtība ir tā, ka pilsētā nu ir izbūvēta kanalizācijas sistēma daudzās vietās, kur tās agrāk nebija, taču ne visi iedzīvotāji tai pieslēdzas. Iemesli tam var būt dažādi - gan finansiālas problēmas, gan arī uzskats, ka tas nav nepieciešams. Arī vienstāva privātmāja Brīvības ielā 10 nav pieslēgta centralizētajai kanalizācijai.

Savos apstākļos dara, ko var
Brīvības ielas 10.mājas saimniece skaidro, ka ar sūdzību pašvaldības policijā, visticamāk, vērsies konkrēts pretējās mājas kaimiņš. “Mūsu starpā jau ilgāku laiku valda nesaskaņas, un šī ir tikai kārtējā situācija, kad uzzinu par sūdzību. Pats kaimiņš nesūdzas man, bet uzreiz vēršas pie attiecīgajām instancēm, no kurām tad arī uzzinu, ka kādam kaut kas traucē,” viņa saka. Saimniece uzsver, ka pa cauruli tek pilnīgi tīrs ūdens. “Tas ir pilnībā tīrs ūdens no krāna. Tas tiek mazliet  tecināts, lai šajā aukstumā neaizsaltu caurules, kā tas ir gadījies, ja krāns ir aizgriezts. Pārējā kanalizācija tiek izlieta citur, ir arī sausā ateja, kurā varam saliet. Jau pavasarī centīsimies pieslēgties centrālajai kanalizācijai, taču jārēķinās ar izdevumiem un jāatzīst, ka tas nav viegli. Kaimiņiem savā starpā būtu jāsadzīvo, jāizrunājas un jāsaprotas,” stāsta sieviete. Viņa uzsver, ka savos apstākļos dara, ko var.

Jāvēršas civiltiesā
A.Tomsons skaidro, ka šajā gadījumā nav nekāda administratīvā pārkāpuma fakta. Ūdens padara slidenu piemājas uzkalnu, bet uz braucamās daļas tas neuztek vairumā. “Mēs nevaram pierādīt, ka šis ūdens būtu netīrs. Sūdzības iesniedzējam ir tiesības vērsties tiesā ar savām pretenzijām un saviem pierādījumiem pret konkrēto kaimiņu,” saka A.Tomsons.
Arī valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes kārtības policijas biroja prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma uzsver, ka kaimiņu strīdi ir risināmi civiltiesiskā procesā un pašvaldības policija tajos nereti neko nevar izdarīt. “Šajā gadījumā var izvērtēt ceļu satiksmes drošību, un tur, protams, var piesaistīt policiju, taču Civillikums ir tas, kurš regulē šīs lietas,” norāda D.Jukāma.

Iespēja maksāt pa daļām
SIA “Rūpe” valdes loceklis Valfrīds Vilks informē, ka viņš par attiecīgo māju sūdzības nav saņēmis. “Valstī nav pieņemts likums, kas nosaka, ka pie kanalizācijas laika gaitā ir jāpieslēdzas obligāti, ja tā gar īpašuma robežām tiek ievilkta par Eiropas un pašvaldības līdzekļiem. Es uzskatu, ka šādam noteikumam būtu jābūt, jo tas mazinātu draudus dabai un kaimiņiem. Cerība ir tāda, ka jaunais ūdens likums, kuru tagad Vides ministrija virza uz Saeimu, mainīs šo situāciju. Tad pašvaldībai beidzot būs likumīgas tiesības prasīt cilvēkiem, kāpēc viņi nepieslēdzas pie centralizētās kanalizācijas,” uzsver V.Vilks.
Viņš informē, ka tiem, kuri vēlas pieslēgties centralizētajai kanalizācijai, jānāk uz SIA “Rūpe”, kur tiks izsniegti tehniskie noteikumi. Cilvēkam atliek tikai vienoties ar SIA “Rūpe”, kura veic šo pakalpojumu. Tiek piedāvāta arī iespēja maksāt pa daļām vairākus mēnešus, lai segtu pakalpojuma izmaksas. ◆

Kategorijas