Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muguru iepriecina rāpojot

Dace Diržine

2014. gada 31. janvāris 00:00

10

Daudzi jauno gadu iesākuši ar kādu apņemšanos. Veselīga dzīvesveida piekritēja Inese Ziņģīte uzsver, ka vislabāk apņemšanās tiek izpildīta, ja to uzraksta uz lielas baltas lapas un piestiprina pie sienas, lai to redz arī pārējie ģimenes locekļi vai kolēģi, kuri katru dienu lapā pie apņemšanās ievelk plusiņu vai mīnusu.
I.Ziņģītei ir 74 gadi, viņa ir dzimusi jelgavniece un apgalvo, ka vecāsmātes iemācītās un pašas pārbaudītās dzīves gudrības viņai palīgadu desmitiem nesaslimt. Neatlaidīgi ar sevi strādājot, astoņu gadu laikā viņa spējusi piecelties no gultas, kurā iegūla paralizēta.

Ziņģīte iedvesmo
«Pilnībā dzīvi un kustības sāku novērtēt 1963. gadā, kad pēc mugurkaula triju skriemeļu lūzuma gulēju gultā paralizēta. Lai pieceltos, man bija nepieciešams astoņu gadu smags un neatlaidīgs darbs ar sevi. Pirmos trīs gadus, atstutējoties uz elkoņiem, es līdu uz vēdera, un kājas vilkās līdzi. Kad spēju jau piecelties četrāpus, aiz laimes gribēju kliegt: es staigāju! Lai gan līdz staigāšanai vēl bija ļoti tālu,» atceras Ziņģītes kundze. Viņas veselības atjaunošanas un nostiprināšanas gudrības aprakstītas grāmatās un žurnālos, viņas lekcijas ir ļaužu pārpildītas. Ar savu enerģiju, optimismu un pārliecību viņa spējusi iedvesmot daudzus – sākt dzīvot pareizi un veselīgi. Arī pagājušajā nedēļā Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā uz tikšanos ar I.Ziņģīti bija sanākuši teju 200 interesantu. No lekcijas daudzi mājās devās apņēmības un optimisma pilni sākt dzīvot veselīgi, vismaz mēģināt to darīt.

Vesels mugurkauls rāpojot
«Ko dara sirds? Tās vienīgais darbs ir pumpēt, un nevajag tāpēc to celt debesīs, visu pārējo noniecinot. Lai sirdij pietiktu darba, ir jāsakārto venozā attece, bet tās mums trūkst visiem, sākot no jaunām meitenēm. Viens no iemesliem, kādēļ tas tā, – vainīgs mugurkauls,» uzsver I.Ziņģīte. Tas tiek bojāts jau pavisam maziem bērniem. Viņa uzskata, ka daudz grēko arī sporta skolotāji, kas parasti iejūtas trenera lomā, dzenoties pēc rezultātiem, bet aizmirst par fizisko kultūru. Bērni ilgstoši atrodas pie datora sakumpušām mugurām. Fiziskā kultūra palīdz veidot stāju, pareizu gaitu, stiprina mugurkaulu.
«Viena no mugurkaula funkcijām ir arī limfas ražošana. Limfa ķermenī atrodas visur, kur ir vēnas. Kapilāri ar limfas palīdzību asinis sanes vēnās, un to sauc par venozo asiņu pumpi, pateicoties kuram asinis tālāk tiek pumpētas uz sirdi,» skaidro I.Ziņģīte. Ja mugurkauls ir šķībs un slims, tas nespēj pietiekamā daudzumā saražot limfu. Mugurkaula stiprināšanai viņa iesaka katru dienu veltīt laiku rāpošanai. Vingrojot mugurkauls tur cilvēku, bet rāpojot cilvēks tur un regulē mugurkaulu. Lokans mugurkauls ražos limfu un palīdzēs venozajai atteicei.

Zobi košļāšanai, ne biezzupām
Arī zobi cilvēkam nav domāti smukumam vien, bet lai ar tiem kostu. «Kāpēc mazi bērni kož cits citam, vecākiem? Bērni tiek baroti ar putrām, biezeņiem, biezputrām, jogurtiem, tāpēc fizioloģiski viņiem ir tieksme kost. «Neatzīstu biezzupas, kurās nevar ne zirnīti, ne kartupeli, ne burkānu sakost un izgaršot – viss vienā putrā. Kādreiz mūsu senčiem mājās allaž karājās maisiņš ar žāvētu ābolu šķēlītēm vai sakaltētām maizes garoziņām. No rīta pirmais, ko viņi darīja, mutē iemeta pa šķēlītei no kaltētā ābola un košļāja to. Tā rodas siekalas, kas ir galvenā kuņģa «degviela». Košļājot sāk darboties kuņģis, un tas ir signāls mosties arī pārējiem iekšējiem orgāniem. Un tikai pēc košļāšanas vajag dzert zāles vai glāzi ūdens,» mudina I.Ziņģīte.

Kakla skalošana – vērtīgs ieradums
Reiz arī savam dēlam viņa ar lielu pacietību iemācīja kādu apņemšanos, ko puika sākumā negribējis pieņemt. Tās dēļ viņas bērni neslimo ne ar vienu saaukstēšanās kaiti. Runa ir par kakla skalošanu! «Lai nesagrābtu vīrusus, katru rītu un vakaru pēc zobu iztīrīšanas ar siltu ūdeni ir jāskalo kakls. Arī tagad ziemā, kad no lauka ienāku aukstā mājā, es novelku cimdus, nomazgāju rokas un ar siltu ūdeni skaloju kaklu. Tas jādara jau no mazotnes,» uzsver veselības uzturētāja. Viņa pārliecināta, ka arī no sliktas elpas cilvēks var atbrīvoties, skalojot kaklu, pirms tam iztīrot aizdeguni, rūpīgi izšņaucot degunu. «Kakla skalošanu man iemācīja vecmāmiņa, kas mums, bērniem, to spieda darīt. Kara laikā, kad bija jābūt īpaši stipriem, zobus tīrījām, košļājot skujas, un pēc tam obligāti skalojām kaklu. Un mēs neslimojām! Mani bērni, kuriem jau ir 35 un 40 gadi, nav slimojuši ne reizi, jo viņi darīja to, ko es,» priecājas I.Ziņģīte. Daudzus gadus viņa strādājusi ar Emīla Dārziņa Mūzikas skolas zēnu kora dalībniekiem, daudziem šodien populāriem mūziķiem, kuru visus viņa sauca par saviem bērniem, un arī mūziķi zina, kas ir kakla skalošana un cik svarīgi tas ir.

Insults un gulēšana
I.Ziņģīte palīdzējusi veselību un kustības atgūt daudziem insulta pacientiem. Insults rodoties galvenokārt tādēļ, ka sirdij trūkst asiņu, ko ritmiski pumpēt. «Padomājiet, uz kā jūs guļat. Bieži tas ir augsts spilvens, tādēļ zods piespiests pie krūškurvja – kakls šķībs un stīvs, mums trūkst elpas, un smadzenes nesaņem pietiekamu asinsapgādi,» viņa skaidro. Ik nakti I.Ziņģītes pagalvī ir pašas gatavots dvieļa rullītis tādā izmērā, lai tas atbalstītu kaklu, bet galva brīvi piespiesta matracim. Matracim nevajag būt mīkstam, vai tādam, kas brīvi pielāgojas gulētājam, tādējādi ļaujot tajā iegrimt. Guļot uz sāniem, īpaši dāmām, rokas jācenšas turēt izvērsti, lai nespiestu krūti, jo tādējādi tiek aizspiests galvenais limfvads un asinsvads uz krūti, kas var veicināt ļaundabīgo šūnu attīstību.
Svarīgi no rīta nemesties strauji ārā no gultas, bet vēl gultā izcilāt kājas, rokas, piemēram, braukt ar velosipēdu, un veikt diafragmālās elpošanas vingrinājumus (elpot ar vēderu, piepūšot to ar gaisu). Šādi vingrojumi nodrošina regulāru galvas asinsvadu apgādi ar skābekli un asinīm, kas mazina arī insulta iespējamību, uzlabo zarnu darbību un masē mugurkaulu, skaidro I.Ziņģīte. ◆

Kategorijas