Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Raļļo” uz nebēdu

Līga Vīksna

2014. gada 7. februāris 00:00

964

Labvēlīgie laika apstākļi likuši sarosīties autobraucējiem, kuri ļoti iecienījuši braukšanu pa Alūksnes ezera ledu, jo šobrīd spēkā esošie noteikumi paredz, ka atļauja jāpērk tikai tad, ja trasi autobraukšanai veidojusi pašvaldības aģentūra “Alja”.


Īpaši brīvdienās un vakaros uz ezera ir daudz braucēju. Iedzīvotāji stāsta, ka ir arī gadījumi, kad brauc alkohola reibumā, bijušas arī autosadursmes. Kāds jauns autovadītājs “Alūksnes Ziņām” atzīst, ka uz Alūksnes ezera ledus šosezon uzbraucis reizes desmit. “Izjūtas, protams, ir patīkamas - kā jau vairumam vīriešu, mācoties braukt sānslīdēs. Atklātā ezerā nebraucu, bet vairāk krasta zonās. Protams, jāuzmanās no citiem autovadītājiem, krastmalām, bērniem, kuri vieni paši skraida pa ledu un skatās, kā azartiskie braucēji slidinās. Manuprāt, labāk slidināties uz ledus, nekā apdraudēt ceļu satiksmes dalībniekus. Ir iespēja iemācīties savaldīt auto, izprast automašīnas vadību uz ledus - tas noteikti palīdz drošībai uz ceļa,” saka jaunais vīrietis. Viņš piekrīt, ka arī uz ledus jāievēro  labās rokas princips, distance. “Ir nemitīgi jāvēro situācija, jāskatās spoguļos, nedrīkst braukt tuvu viens otram. Cik esmu bijis uz ledus, kādi divi autovadītāji, kuri radījuši riska situācijas. Pašam arī gadījās apskādēt savu auto – par laimi, tikai nedaudz. Risks vienmēr jāapzinās.”

Noteikumi – kā uz ceļa
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma norāda – ceļu satiksmes noteikumi paredz: transportlīdzekļa vadītājam, braucot pa ceļiem, kā arī pa citām vietām, kurās iespējama transportlīdzekļu braukšana, jāievēro šo noteikumu un citu ceļu satiksmi reglamentējošu normatīvo aktu prasības. “Arī uz ezera ledus. Ja tiek saņemta informācija, ka pa ledu brauc ar autovadītājs alkohola reibumā, tas ir likumpārkāpums. Policija ir sastādījusi protokolus arī gadījumos, kad traktora vadītājs, būdams  reibumā, brauc pa savu privāto lauku,” saka D.Jukāma. Viņa uzsver – ja vēlas ieviest cita veida aizliegumus braukšanai pa ezera ledu, tā ir vietējo pašvaldību kompetence.
Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors majors Vladimirs Dorožkins atzīst, ka policijā nav reģistrēti gadījumi par pārkāpumiem uz Alūksnes ezera ledus, savukārt Veclaicenes pagastā gan uz kāda ezera aizturēts autovadītājs alkohola reibumā (2,89 promiles) un bez vadītāja apliecības, uzsākts kriminālprocess. “Šobrīd noteikumi neaizliedz vizināties pa Alūksnes ezera ledu, bet tas ir jādara apdomīgi, ievērojot tos pašus noteikumus, ko uz ceļa. Labāk lai izārdās uz ledus un ķer adrenalīnu, nevis uz ceļiem,” saka V.Dorožkins.

Šobrīd aizliegts nav
Saistošie noteikumi par Alūksnes novada pašvaldības aģentūras „Alja” sniegtajiem pakalpojumiem un to cenrādi paredz, ka par aģentūras izveidoto un apsaimniekoto auto/moto trašu un transporta pārvietošanās trašu izmantošanu uz Alūksnes novada administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdenstilpju ledus jāmaksā 2,85 eiro par 12 stundām. Tagad sniega ir ļoti maz, tādēļ speciālas trases nav. Aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis norāda – šobrīd pašvaldība ar saviem saistošajiem noteikumiem nav aizliegusi braukšanu pa ezera ledu. “Iepriekšējos gados bija daudz sniega, veidojām trasi, kur visi varēja ālēties, nopērkot atļauju. Savukārt par braukšanu pa visu Alūksnes ezeru maksu nemaz nedrīkst prasīt, jo tas ir publiski pieejams. Kad uzsnigs vairāk sniega un “Alja” izveidos trasi, braukt varēs tikai pa trasi, ar atļaujām un par maksu. Atļaujas varēs iegādāties aģentūras telpās, bet nākotnē – arī maksas automātā pie Pilssalas tilta,” saka M.Lietuvietis.

Sola pieņemt mērus
M.Lietuvietis noskaidrojis, ka, piemēram, Balvu pašvaldībā jau 2009.gadā pieņemti noteikumi, kas aizliedz braukt ar autotransportu pa publiskajiem ezeriem, paredzot arī soda naudu. Arī Alūksnes novada pašvaldības priekšsēdētājs Arturs Dukulis atzīst – visas situācijas iepriekš nevar paredzēt, bet šis gadījums māca, ka pašvaldībai būs jāievieš izmaiņas. “Ja brauc pa ledu, lai trenētos un pilnveidotu savu braukšanas prasmi, ir viens, bet arī kustība uz ledus ir jāregulē. Diemžēl tāda ir kārtība valstī, ka noteikumus jāizstrādā, jāsaskaņo visās vajadzīgajās institūcijās un tikai tad tie stājas spēkā – nevar izdot rīkojumu un uzreiz situāciju atrisināt,” viņš saka. ◆

Kategorijas