Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ceļojumu sāk Alūksnē

Līga Vīksna

2014. gada 7. februāris 00:00

3

Alūksnes muzejā šonedēļ atklāta Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja ceļojošā izstāde par Latvijas Sarkano Krustu (SK). Alūksne ir pirmā vieta, kur atceļojusi šī izstāde, un ne velti, jo SK Alūksnes nodaļa ir viena no vecākajām Latvijā.
P.Stradiņa medicīnas vēstures muzeja galvenais speciālists Mārtiņš Vesperis norāda – SK pamatdarbība ir palīdzēt karā ievainotajiem un cietušajiem, jo šā iemesla dēļ 19.gadsimta sešdesmitajos gados SK tika izveidots. Starptautiskais SK pērn svinēja 150.gadadienu, bet Latvijas SK – 95. “1918.gada 11.novembrī oficiāli beidzās Pirmais pasaules karš – no kara gūstekņu nometnēm atgriezās bijušie karagūstekņi, bēgļi – trešdaļa Latvijas iedzīvotāju. Kad 1920.gadā beidzās Latvijas brīvības cīņas, Latvijas SK pārgāja uz miera laiku programmu – sniegt palīdzību iedzīvotājiem veselības aprūpē un to veicināt, īpaši starp bērniem. Stāvoklis bija dramatisks, valstī vispār nedarbojās veselības aprūpes sistēma, nebija valsts slimnīcu, ambulanču, valdīja kara atstātā nabadzība. Latvijas SK, sadarbojoties ar Amerikas SK un Anglijas palīdzības biedrību, sāka Latvijā dibināt SK nodaļas. Alūksne ir īpaša ar to, ka šogad SK Alūksnes nodaļai aprit 95.gadskārta – tā ir viena no vecākajām nodaļām Latvijā,” stāsta M.Vesperis. Latvijas SK toreiz pastāvēja 4 sanatorijas, kur ārstēja tuberkulozes slimniekus, 10 slimnīcas, bet līdz 1940.gadam tika izveidoti jau 96 veselības kopšanas punkti, tostarp Alūksnē.
Pie nodaļām tika atklāti veselības kopšanas punkti, tādēļ izstādē kā galvenie aplūkojami trīs zīmīgi eksponāti – metramērs, zīdaiņu svariņi un parastie svari. M.Vesperis uzsver, ka izstādes mērķis ir arī turpināt vākt materiālus, tādēļ aicina ikvienu iedzīvotāju, kam saglabājušies kādi materiāli par SK, medicīnu, nogādāt tos Alūksnes muzejā vai A.Misiņa medicīnas vēstures muzejā Alūksnē.
SK Alūksnes nodaļas izpilddirektore Ginta Priedīte uzsver – SK ir ļoti daudz eņģeļu, tikai viņiem nav spārnu, un pateicas visiem par līdzšinējo sadarbību. SK Alūksnes nodaļas jaunieši pastāstīja par saviem paveiktajiem darbiem – pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, talkošanu kapsētā, dalību SK sacensībās un citiem. Izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma līdz 20.martam, bet tās ceļojums pa Latviju ilgs līdz pat SK simtgadei pēc četriem gadiem. ◆

Kategorijas