Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atver ēdnīcu putniem

Mārīte Dzene

2014. gada 7. februāris 00:00

13

Pie Apes novada domes ēkas ir izliktas desmit putnu barotavas, kas atgādina ēdnīcu ar klātiem galdiem. Lai mazajiem ziemotājiem netrūktu barības, rūpējas gan pašvaldības darbinieki, gan vidusskolas jaunieši, gan citi iedzīvotāji, iegādājoties sēkliņas vai atlicinot kādu speķa gabaliņu.
“Pašu gatavotas putnu barotavas izlikām arī pirms vairākiem gadiem un secinājām, ka tās patīk gan putniem, gan cilvēkiem, kas iesaistās putnu barošanā. Tāpēc arī tagad ir izliktas barotavas, kurās sākumā pati nesu gan speķi, gan maizīti, gan kaltētas ķirbju sēkliņas. Taču to dara arī jaunieši un domes darbinieki, jo tagad putni ir jābaro līdz pavasarim. Pa domes logiem var redzēt, kā tie atlaižas un knābā izlikto cienastu. Ir izveidojusies sadarbība ar cūku saimniekiem, kuri var atlicināt taukus zīlītēm,” stāsta pilsētas daiļdārzniece Anita Harju.
Šo ieceri īstenot viņa aicināja talkā jauniešu kluba “Sliedes” dalībniekus, kas atsaucās un kopā ar vidusskolas audzēkņiem gatavoja barotavas. Darbmācības skolotājs Normunds Prazņicāns informē, ka šajā darbā iesaistījās 8. un 9.klases puiši, bet kluba meitenes pina tiem zaru jumtiņus. “Lai jumtiņi būtu īpašāki un interesantāki, tie ir gatavoti no bērzu zariem, alkšņu un klūgu mizām un kaltētām papardēm. Katru reizi barotavas var gatavot no tādiem materiāliem, kādi ir izraudzīti saskaņā ar ieceri,” atzīst N.Prazņicāns. Viņš izgatavojis un izlicis barotavu arī pie savas mājas, turklāt tādu pilsēta nav maz. Tajās galvenokārt barojas zīlītes, zvirbuļi un sīļi. Lai pārciestu ziemas aukstumu, putniem ir svarīgi būt paēdušiem. “Kad bija lielais aukstums, tad putniem bija grūti. Tagad tie droši vien var atrast barību arī citur. Taču, ja ir sākts barot, tad tas ir jādara visu ziemu. Turklāt ir prieks vērot putnus, jo katrs ir citādāks – lielāks vai mazāks, pūkaināks vai krāsaināks,” uzsver skolotājs. ◆

Kategorijas