Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lasa citus un raksta arī paši

Diāna Lozko

2014. gada 7. februāris 00:00

5

Daudzi cilvēki dodas uz bibliotēkām, lai izmantotu interneta pakalpojumus, tomēr joprojām daudzi par grāmatām drukātā versijā izrāda daudz lielāku interesi nekā par datora ekrānā lasāmo. Šoreiz par to, kādas pērn bija lasītākās grāmatas un kuri bija aktīvākie lasītāji.

Uz bibliotēku – reizi nedēļā
Alūksnietis Pēteris Āboliņš uz Alūksnes pilsētas bibliotēku dodas regulāri. Viņš parasti ņem dažādus laikrakstus savai mammai, kurai rudenī paliks 90 gadi. Pats sev viņš izvēlas kādu nopietnāku literatūru. “Eju uz bibliotēku reizi nedēļā. Man patīk tēmas par mistiku un reliģiju. Ļoti patīk autors Umberto Eko,” viņš saka.
P.Āboliņš ir arī aizrautīgs šaha spēlētājs, tāpēc mājās viņam netrūkst grāmatu par šahu. “Tas ir mans lielākais hobijs, spēlēju šahu jau no gadiem divpadsmit. Tagad man ir 53 gadi. Esmu piedalījies vairākās sacensībās, un pēdējās atziņas par mani publicētas 1995.gada izdevumā “Korespondentšahs”. Tas ir šaha veids, kuru spēlē caur saraksti. Izdevumā ir spēlētāju reitingi, un es esmu kaut kur pa vidu Latvijas līmenī. Tagad gan vairs korespondentšahu nespēlēju, jo tas iznāk dārgi. Sanākam manā dzīvoklī un spēlējam,” viņš stāsta.
P.Āboliņa dzīve ir saistīta arī ar literatūru, jo viņš ir strādājis par iespiedēju Preses namā Rīgā. Viņš ir strādājis arī Alūksnes tipogrāfijā, kad tur iespieda laikrakstu “Oktobra Karogs”. “Man arī pašam patīk rakstīt miniatūras, un esmu publicējies ar segvārdu. Rakstu tādā absurda stilā, ko ne katrs var saprast, tāpat kā ne katrs var saprast šahu,” saka P.Āboliņš.
Pats ir izdevis trīs grāmatas
Viens no aktīvākajiem Apes bibliotēkas apmeklētājiem ir Jānis Miezītis. Arī viņš pats ir izdevis trīs grāmatas - “Saruna, kas neļauj aizmigt” un divus izdevumus grāmatai “Būt latvietim”. Grāmatas tika rakstītas kā vēstījums J.Miezīša dēliem, viņš tajās gribēja ar dēliem pārrunāt tās lietas, par kurām nav izdevies parunāt ikdienas steigā. Tā ir laba lasāmviela arī jebkuram citam cilvēkam un dod iespēju aizdomāties par tādām tēmām, kuras ikdienā neaizskar. J.Miezītis uzsver, ka viņa grāmatas ir par dažādiem dzīves aspektiem.
“Man arī pašam patīk rakstīt miniatūras, un esmu publicējies ar segvārdu. Rakstu tādā absurda stilā, ko ne katrs var saprast, tāpat kā ne katrs var saprast šahu.”
                          Pēteris Āboliņš

“Neuzskatu sevi par rakstnieku un pagaidām neplānoju izdot vēl kādu grāmatu. Neticu vairs, ka ar domas izteikšanu vien ko var mainīt. Valdošais režīms ir iesakņojies tik tālu, ka viņu vairs nevar izkustināt tikai ar dialogu. Tur ir jānotiek katastrofiskām pārmaiņām.” pauž J.Miezītis. Parasti viņš bibliotēkā izvēlas interesantas, gudras un aizraujošas grāmatas. “Man patīk filozofija, medicīna, piedzīvojumu romāni un fantastika. Pēdējā laikā žēl, ka vairāk ir fantastikas, kura domāta bērniem. Trūkst zinātniskās fantastikas, kura būtu sarežģītāka un domāta pieaugušākai publikai,” stāsta J.Miezītis. Viņš uzsver, ka grāmatu lasīšana attīsta arī intelektu. Bieži vien ir tā, ka jaunieši noskatās filmu, bet nespēj atstāstīt, kas tajā noticis, atšķirībā no izlasītajām grāmatām. “Tagad rāda bezsaturiskas multfilmas. Bērns atvērtu muti skatās - viņam ātri garām skrien bildītes, bet viņa apziņa ir atslēgta. Bērns pierod atslēgt domas, bet cilvēka apziņa nevar iedziļināties, ja informācija tiek pasniegta ļoti ātri. Rezultātā cilvēks par normu uzskata virspusēju uztveri un mēs vairs nedomājam par saturu,” uzsver J.Miezītis. Viņš atzīst, ka virspusēju cilvēku rīcība rada daudzas nelaimes, jo viņi neiedziļinās daudzās lietās. Šādiem cilvēkiem ir arī grūti koncentrēties, un paviršā attieksme ir redzama ne tikai darbā, bet arī attiecībās. “Dzīvē ir skrējēji un ir kājāmgājēji. Skrējējs nekad nepamanīs puķīti ceļa malā, rasas pilienu. Viņš arī nedzirdēs vēja šalkoņu koku lapotnē. Cilvēks tā, aizskrienot garām, daudz ko pazaudē,” viņš saka. ◆


2013.gadā lasītāko grāmatu TOP 10

Alūksnes pilsētas bibliotēkā:
1. Tove Nilsena “Apvērstās debesis”,
2. Stāra Ambroza “Mīla vasaras naktī”,
3. Māra Svīre “Audums kāzu kleitai”,
4. Simona Ārnstede “Nepakļāvīgā”,
5. Ketija Kellija “Tikai reizi dzīvē”,
6. Ēriks Kūlis “Diena kā sieviete”,
7. Sesilija Aherna “Līdz varavīksnei”,
8. Ērika Leonarda Džeimsa “Greja piecdesmit nokrāsas”,
9. Lija Brīdaka “Solis tumsā”,
10. Matss Strandbergs “Aplis”.

Apes bibliotēkā:
1. Karmena Rīda “Manhetenas dārgumi”,
2. Inga Jēruma “No Zentas līdz Zentai”,
3. Laima Kota “Mana turku kafija”,
4. Šarlote Linka “Bez pēdām pazudusī”,
5. Ainārs Zelčs “Leģionāri”,
6. Millija Džonsone “Baltās kāzas”,
7. Lija Brīdaka “Solis tumsā. Aizvējš pie jūras”,
8. Džuda Devero “Vēlmju akmens”,
9. Maija Pohodņeva “Tumsas inversija”,
10. Melisa Hilla “Gredzens no Tiffany”.

Kategorijas