Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gatavi startēt Sočos!

Agita Bērziņa

2014. gada 7. februāris 00:00

420

Šodien ar svinīgu atklāšanas ceremoniju Sočos sāksies XXII Ziemas Olimpiskās spēles. Latviju tajās pārstāvēs arī trīs Alūksnes novada sportisti – biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Žanna Juškāne un bobsleja stūmējs Intars Dambis, kurš iekļauts rezervistos.
A.Rastorgujevs uz Sočiem devās jau trešdien, Ž.Juškāne - ceturtdien, taču bobsleja komanda turp dosies tikai pirmdien. “Alūksnes Ziņas” īsi pirms došanās uz Sočiem sazinājās ar visiem trīs sportistiem.

Izdarīs un tad runās
A.Rastorgujevam pēc lieliskajām sacensībām Čehijā dažas dienas bija iespēja pabūt Rīgā un satikties ar sev tuvajiem cilvēkiem. “Noskaņojums pirms Sočiem ir lielisks! Jūtos labi un nekādu veselības problēmu nav. Viss notiek pēc plāna. Esmu gatavs startēt un pierādīt sevi, cik vien labi spēju. Ir jādara tas, kas ieplānots, un viss. Jāskatās tik uz priekšu. Kopā ar treneri Intaru Berkuli esam izvirzījuši mērķus, kurus centīšos sasniegt. Taču runāt par tiem nedrīkst. Izdarīšu un tad. Tad jau redzēs, kā būs, taču man ir sajūta, ka viss būs labi,” saka A.Rastorgujevs. Jau šobrīd sportists saņem daudz atbalstītāju zvanu un vēstuļu ar laba vēlējumiem. “Atbalsts ir liels. Tas priecē!” atzīst viņš. Savukārt par to, ka spēles Sočos varētu būt bīstamākās, sportists nedomā. “Ziņas neklausos, tāpēc daudz par to nezinu. Es paļaujos uz organizatoriem. Viņi zina, kas tas ir par pasākumu un kas būtu jādara,” atzīst viņš.

Brīnumus negaida
Ž.Juškāne neslēpj, ka sajūtas pirms svarīgajām sacensībām ir mainīgas. “Pēc slimības nejūtos tā, kā gribētos. Liekas, ka tūlīt, tūlīt būs, bet tikpat ātri pazūd labā pašsajūta,” saka sportiste.  Arī viņa pēc sacensībām Čehijā dažas dienas pavadīja mājās. “Uztraukums pirms sacensībām man ir vienmēr, un tieši tā ir lielākā problēma, jo netieku ar sevi galā. Varbūt tāpēc tā arī nespēju tikt augstākā līmenī. Iekšēji spēks ir, bet ar prātu nevaru izdarīt. Man ir ideja, kā varētu mazināt stresu – klausīties pirms starta patīkamu mūziku. Taču nezinu, cik daudz tas ko spēs mainīt. Taču vismaz uz dažām minūtēm atslēgšos no visa,” teic Ž.Juškāne. Viņa ir reāliste un atzīst, ka uz augstiem sasniegumiem nemērķē. “Gan fiziski, gan morāli apzinos, ka nevaru cīnīties par augstām vietām. Protams, es darīšu visu un tik un tā cīnīšos, taču, reāli domājot – brīnumi nenotiks,” neslēpj viņa. Sportiste par terorisma draudiem nedomā. “Par tādām lietām sportistiem nav jādomā. Jo mazāk domāšu, jo mierīgāk dzīvošu,” viņa saka.

Uz olimpiādi - trešo reizi
Labā noskaņojumā, gaidot došanos uz Sočiem, ir I.Dambis. “Noskaņojums ir labs! Esmu gatavs! Veselības ziņā – gandrīz labi. Jāatgūst sportiskā forma, un tad būs labi. Uztraukuma, gaidot sacensības, nav. Nekas jau nemainās – sacensības vien ir. Pasaules posms vai Eiropas čempionāts – viss jau tas pats vien ir. Te tikai gar malām būs olimpiskie riņķi sazīmēti,” smej sportists. Viņš saka, ka drīzāk tas būs mazs patīkams uztraukums. “Mērķis noteikti ir tikt pie medaļām.
“Ja esi stiprs, tad veiksme atnāks pati. Un nevajag nekādu melno kaķi vai buršanos. Priecāsimies par katru precīzu šāvienu, un tad viss jau būs viņu rokās.”
              Vilnis Veļķeris

Cerams, ka to arī izdosies sasniegt,” atklāj I.Dambis. Viņš par spēļu bīstamību daudz dzirdējis. “Īpaši jau nesatraucos, bet gan jau zemapziņā ir kaut kas aizķēries,” viņš prāto.

Skolā lepojas
Alūksnes novada vidusskolas sporta skolotājs Sergejs Sverčkovs, kura vadībā Žanna un Andrejs spēra pirmos soļus biatlonā, ir gandarīts par savu audzēkņu panākumiem. “Esmu priecīgs - no mazās Alūksnes uz Sočiem dosies trīs sportisti! Tas ir daudz! Vēlu viņiem visiem veiksmi! Domāju, ka Žanna varētu būt apmēram 30.vietā, ja vien labi veiksies šaušanā. Andrejam konkurence būs ļoti spēcīga. Viņa rezultāti būs atkarīgi no vairākiem faktoriem – no šaušanas ātruma, precizitātes. Slēpošanas ātrums viņam ir labs, atliek vien precīzi šaut. Prognozēju viņam augstu vietu. Noteikti skatīšos un sekošu līdzi, kā viņiem veiksies. Ierakstus noskatīšos ne vienu reizi vien,” saka S.Sverčkovs. Par savu bijušo audzēkņu panākumiem viņš stāsta arī skolēniem. “Skolēni novērtē viņu sasniegumus, skolā runājam par to. Skatāmies videoierakstus no sacensībām, kur startē Andrejs, un analizējam tos,” teic S.Sverčkovs.

Pamudinājums pārtop
panākumos
D.Ozoliņa Apes vidusskolas sporta skolotājs Juris Ozoliņš, ko I.Dambis sauc par personu, kas visvairāk iespaidojusi viņa sportista karjeru, sava audzēkņa gaitām līdzi seko gan uzvaras brīžos, gan zaudējumos visus 11 gadus. J.Ozoliņš atceras, ka  mudinājis Intaru, kurš toreiz mācījās Apes arodvidusskolā, piedalīties testos. Tagad tas vainagojas ar vairākām uzvarām un lieliskiem panākumiem. “Ir prieks par Intaru! Vien žēl, ka viņš iekļauts kā devītais sastāvā jeb rezervists cirkšņa traumas dēļ. Viņš bija uz robežas, ka varbūt vispār netiktu. Lai gan divreiz jau ir devies uz olimpiskajām spēlēm, diemžēl uz starta izgājis nav. Gribētos, lai viņš piepilda savu sapni un nostartē olimpiskajās spēlēs. Mani ir tāda klusa pārliecība, ka tā tas šoreiz arī būs. Viņš viennozīmīgi ir viens no spēcīgākajiem stūmējiem. Vēlu atveseļoties un tikt uz starta!” saka J.Ozoliņš.

Līdzjutēju netrūks
Līdzjutēju mūsu trīs sportistu gaitām Sočos netrūks ne tikai Alūksnē, bet arī visā Latvijā – ir pārliecināts Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris. “Kādreiz rajons un tagad novads vienmēr iespēju robežās ir domājis, lai jaunajiem sportistiem būtu labākas iespējas trenēties. No viņiem tad arī nāk šie “dzintari”, kas sasniedz ievērojamus rezultātus. Taču kaut kur visam ir jāsākas un kaut kur viņi ir jāatrod. Mēs esam ieguldījuši kā Andreja, tā Žannas šodienas panākumos, tas viņiem ir pavēris ceļu uz olimpiādi Sočos. Pie tam šī viņiem abiem būs jau otrā olimpiāde,” norāda V.Veļķeris. Sportistiem viņš vēl veiksmi, labu veselību un būt pašā labākajā sportiskajā formā. “Man prātā ir teiciens – ja esi stiprs, tad veiksme atnāks pati. Un nevajag nekādu melno kaķi vai buršanos. Priecāsimies par katru precīzu šāvienu, un tad viss jau būs viņu rokās,” viņš saka. ◆

Kategorijas