Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aikāgaršo pusdienu maltīte veģetāriešiem

2014. gada 7. februāris 08:28

140

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Tāpēc Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā receptes veģetāriešiem, kas rosinās jaunas maltītes pagatavošanai.

VEĢETĀRAIS ČILI CON CARNE
Pagatavošana laiks: 45 minūtes
Porcija: 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
Rimi Četru veidu pupiņas  – 400 g
Konservēta, vārīta vai saldēta kukurūza – 200 g
Šalotes sīpols – 2 gab.
Ķiploks – 4 daiviņas
Burkāns – 1 gab.
Sarkanā paprika – 1 gab.
I love eco tomātu biezenis – 400 ml
Vorčesteras mērce – 2 ēdamk.
Dārzeņu buljons – 200 ml
Kumins (romiešu ķimenes) – 1 tējk.
Brūnais cukurs – 1 ēdamk.
Asais čili – 1 gab.
Citronzāle – 1 gab.
Ingvers – 1/3 tējk.
Sāls un pipari – pēc garšas
Zaļumi (kindza, lociņi, pētersīļi) – 3 saujas
Tortiljas – 8 gab.

Pagatavošana:
1. Sagriez mazos gabaliņos un apcep sīpolus, burkānu un papriku;
2. Pievieno uz pusēm sagrieztu citronzāli, kuminu un smalki sagrieztu čili un ķiplokus;
3. Pievieno dārzeņu buljonu vai ūdeni un vāri 10 minūtes;
4. Kad buljons nedaudz novārījies, pievieno tomātu biezeni, Vorčesteras mērci, ingveru un brūno cukuru, turpini visu vārīt līdz masa sāk nedaudz sabiezēt;
5. Pievieno pupiņas un kukurūzu;
6. Ja nepieciešams pievieno sāli un piparus vai vēl čili;
7. Pasniedz kopā ar zaļumiem un tortiljas maizi;

Ieteikums!
Izmēģini gatavo masu ietīt lavašos, pievienojot nedaudz rīvēta siera un apcepot kraukšķīgus uz pannas vai cepeškrāsnī.

OLĪVU SĒKLU MAIZE

Pagatavošanas laiks: 2 stundas
Porcija: 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
Pilngraudu kviešu milti – 450 g
Kefīrs – 300 ml
Silts ūdens – 200 ml
Olīveļļa – 60 ml
Sēklu maisījums (ķirbju, sezama, saulespuķu) – 3 saujas
Rimi olīvas bez kauliņiem – 150 g
Svaigais raugs – 20 g
Cukurs – 1,5 ēdamk.
Sāls – 1 ēdamk.

Pagatavošana:
1. Traukā iejauc raugu, sāli, cukuru un pievieno siltu ūdeni;
2. Ļauj raugam uzbriest vismaz 15 minūtes, tad pievieno olīveļļu un kefīru (istabas temperatūrā);
3. Olīvas sajauc ar sēklu maisījumu un miltiem, masu rūpīgi samaisi, atstāj mīklu nedaudz mitru;
4. Lej mīklu ietaukotā maizes formā, novieto uzrūgt uz 40 minūtēm siltā vietā;
5. Sakarsē krāsni līdz 200°C un liec maizi cepties uz 40 minūtēm, līdz tā ir gatava;

Padoms!
Pagatavo mazi ar saulē kaltētiem tomātiem vai kaltētiem zaļumiem ar ķiplokiem. Tāpat izmēģini pusi miltu daudzumu aizstāt ar rudzu miltiem.

RĪSU KOKOSPIENA PUDIŅŠ
Pagatavošana laiks: 35 minūtes
Porcija: 2 cilvēkiem
Nepieciešams:
Rimi apaļgraudu rīsi  – 80 g
Brūnais cukurs – 1 ēdamk.
Kokosa piens – 120 ml
Citrona sula – 1 ēdamk.
Dekoram:
Pūdercukurs –1 ēdamk.
Svaigas ogas pēc izvēles – 2 saujas

Pagatavošana:
1. Noskalo rīsus;
2. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160°C;
3. Uzvāri kokosa pienu kopā ar cukuru un citrona sulu;
4. Rīsus ber pudiņa trauciņos līdz pusei;
5. Rīsiem virsū lej uzvārīto kokosa pienu, tā, lai tas nosedz rīsus 1 cm;
6. Liec virsū vāciņu un cep cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes;
7. Kad gatavs, noņem vāciņu, uzber pūdercukuru. Ja cepeškrāsns atbalsta grila funkciju, ieslēdz un nedaudz apdedzini pūdercukuru;
8. Pudiņu pasniedz ar svaigām ogām;

Ieteikums!
Pagatavo rīsu pudiņu, izmantojot citus citrusaugļus, cukura vietā liec medu vai bērzu, kļavu sīrupu!

Kategorijas