Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sočos rāda labāko

Agita Bērziņa

2014. gada 14. februāris 00:00

29

Visas pasaules uzmanība šobrīd pievērsta Ziemas olimpiskajām spēlēm,Sočos. Abi biatlonisti no Alūksnes - Andrejs Rastorgujevs un Žanna Juškāne - jau aizvadījuši pirmās sacensības. Ar rezultātiem iepriecina
A.Rastorgujevs, taču Ž.Juškānei veiksme šobrīd nav sabiedrotā.

10 kilometru sprinta distancē A.Rastorgujevs izcīnīja 17.vietu. Vienīgo kļūdu, kas viņam liedza cīnīties par medaļām, biatlonists pieļāva šaušanā guļus, bet šaušanā stāvus, kas viņam ierasti sagādājusi problēmas, bija nekļūdīgs. Lēna, bet droša šaušana atmaksājās dažas dienas vēlāk 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās. Ar vienu kļūdu četrās šaušanās no 17.vietas startā viņš pacēlās uz 9.vietu finišā. Šī viņam ir augstākā vieta olimpiskajās spēlēs. Vakar A.Rastorgujevs 20 kilometru individuālajā distancē ieguva 33. vietu.

Gribējās tikt desmitniekā
A.Rastorgujeva treneris alūksnietis Intars Berkulis Andreja rezultātus vērtē kā ļoti labus. “Protams, katram sportistam mērķi ir augsti. Tā tam ir jābūt! Andreja rezultāti ir labi, viss ir kārtība. Rezultāti ir tādi, kā bijām plānojuši. Gribējās tik desmitniekā - tikām!” saka I.Berkulis. Visās intervijās A.Rastorgujevs saka, ka par šaušanu jāprasa trenerim, uz ko I.Berkulis atbild, ka Andrejs vispār nelabprāt runā ar medijiem. “Viņš koncentrējas uz to, kas viņam jādara. Viņš tam pieiet ļoti nopietni un ne pa labi, ne pa kreisi. Ja arī šāviens aiziet garām, neko tur nevar izdarīt. Tas ir normāli. Kādu šāvienu garām mēdz aizšaut daudzi sportisti, un labāk, ka tas ir viens šāviens, nevis divi,” viņš saka.
I.Berkulis atklāj, ka Sočos uzņemšana ir ļoti laba. “Viss ir labi. Dzīvošanas apstākļi mūs apmierina. Latviešu biatlonisti un slēpošanas komanda dzīvo savā mājā. Tā kā dzīvojam kalnos, šobrīd nav atlicis laika doties uz Soču ciematu paskatīties, kā dzīvo citi. Gribētos arī kādas citu sporta veida sacensības redzēt, bet laikam tomēr no tā visa nekas nesanāks. Gatavojamies intensīvi, tāpēc neatliek laika atpūtai,” saka treneris.
Latvijā ziema atkāpjas, tāpēc I.Berkulis apsver iespēju, ka A.Rastorgujevam jāpaliek trenēties Sočos. “Latvijā sniega nav, tāpēc Andrejam vajadzētu palikt Sočos, jo šeit ir treniņiem piemēroti apstākļi. Sezona turpinās, un nevaram palikt bez iespējas trenēties, jo pēc divām nedēļām jāstartē Pasaules kausā,” norāda I.Berkulis.
A.Rastorgujeva sieva Jolanta vīra startiem Sočos jūt līdzi mājās Rīgā, skatoties tiešraides televīzijā. “Parasti skatos vienatnē. Tie ir emocionāli brīži klusumā, koncentrējot domas veiksmīgam startam, izdzīvoju katru minūti. Olimpisko spēļu laikā mēs esam maz sarunājušies, Andrejs koncentrējas darbam, un es viņu netraucēju, jo šis ir pārāk atbildīgs brīdis. Andrejs to ir ļoti gaidījis un šobrīd tas viņam ir vissvarīgākais. Viņš zina, ka domās esmu līdzās ik mirkli. Līdz šim Andrejam ir bijuši divi starti, izcīnīta 17. un 9.vieta, ar ko viņš nav īsti apmierināts, jo pats sev ir izvirzījis augstāku mērķi,” saka Jolanta.

Sočos jūtas labi
Ž.Juškāne startējusi vien 7,5 kilometru sprinta distancē, kur ierindojās 79.vietā. Viņa šaušanā pieļāva sešas kļūdas, četras no tām stāvus. Šāds rezultāts viņai neļāva kvalificēties iedzīšanas sacensībām, kurās startēja 60 labākās sportistes. 15 kilometru individuālo distanci sportiste veiks šodien. Pēc neveiksmīgajām sprinta sacensībām Ž.Juškāne laikrakstam atzina, ka diemžēl nav tikusi galā ar savām emocijām un lielo publiku, kas auroja tribīnēs. “Nav pat ko komentēt, viss ir skaidri redzams. Tagad apdomājoties esmu secinājusi, ka pie tik lielām cilvēku masām nespēju koncentrēties šaušanai, jo piešaudē man veicās labi. Domāju, ka man vairāk jāstrādā ar sevi psiholoģiski,” atzina sportiste. Runājot par sadzīves apstākļiem Soču ciematā, viņa saka, ka viss ir labi un nav par ko sūdzēties. “Šeit jūtos ļoti labi. Visi ir atsaucīgi un draudzīgi. Mēs dzīvojam guļbūves mājiņās (kotedžās), kurās ir piecas istabas. Istabas ir lielas. Dzīvošana ir ideāla! Arī par ēšanu pagaidām sūdzību nav,” stāsta Ž.Juškāne.

Gribēja vairāk, nekā spēj
Abu sportistu pirmais treneris ir Alūksnes novada vidusskolas skolotājs Sergejs Sverčkovs, kurš cītīgi seko līdzi savējo gaitām. “Andrejs ir malacis! Šī ir vien otrā olimpiāde, kurā viņš startē, tāpēc, manuprāt, panākumi ir ļoti labi. 17.vieta sprintā ir šogad viņa labākais sasniegums, arī iedzīšanā ļoti labi. Nekas, ka viņš šauj lēnāk nekā pārējie. Tas attaisnojas. Iegūt 9.vietu no 17.pozīcijas iedzīšanā ir ļoti labs sasniegums! Viss vēl priekšā. Žēl, ka Žannai neveicas šaušanā. Analizēt kaut ko ir grūti, jo viņas šaušanu tiešraidē nerādīja. Vai šāva par ātru vai kādas citas problēmas, nezinu. Andrejs šāva prātīgi, bet Žanna laikam gribēja izdarīt vairāk, nekā var. Nesakoncentrējās un – sanāca, kā sanāca. Tā ir psiholoģija,” saka S.Sverčkovs. ◆

Kategorijas