Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Balsts mūža garumā

Dace Diržine

2014. gada 14. februāris 00:00

15

Tikai trim procentiem skolēnu ir pareiza stāja, pārējiem ir lielāki vai mazāki balsta un kustību sistēmas traucējumi, liecina Sporta medicīnas valsts aģentūras pētījumi. No 1000 bērniem katrs trešais vai ceturtais ir slims ar skoliozi, kas ir nopietna mugurkaula problēma un prasa ilgstošu un pacietīgu ārstēšanu. Aptuveni 15 procentiem skoliozes pacientu slimība progresē. Bērniem ar smagākām tās formām ieteicama pastiprināta medicīnas darbinieku uzmanība, regulāras fiziskās aktivitātes fizioterapeita vadībā, vingrošana, peldēšana. Jelgavas 1. internātpamatskola ir vispārējās izglītības iestāde, kurā kopā ar citiem mācās 68 bērni ar skoliozi no visas Latvijas. Traumatologs - ortopēds Kaspars Vīksna vecākus mudina palaikam pavērot bērna stāju: jo ātrāk problēma tiks pamanīta, jo sekmīgāk ar to iespējams tikt galā. «Bērns ir kā plastilīns – stāju var ātri deformēt, bet iztaisnošana prasa smagu un intensīvu darbu,» saka ārsts.

Taisns kā diedziņš
No mugurpuses aplūkojot mugurkaulu, tā skriemeļu smailajiem izaugumiem citam virs cita jābūt taisniem kā diedziņam. Tomēr nereti novēro lokveida novirzes uz sāniem. Asimetrisks lāpstiņu un iegurņa kaulu augstums, uz priekšu izvirzīta galva, uzkrītoši «atšauts» dibens, uz āru izvirzītas lāpstiņas, uzrauts plecs, nesimetriska muskulatūra – tie ir signāli, ka ar stāju kaut kas nav kārtībā. «Vesela cilvēka mugurkauls veidots no fizioloģiskiem izliekumiem priekšpuses – aizmugures virzienā, bet skoliozes gadījumā mugurkauls deformējas uz sāniem. Izliekumu pavada skriemeļu rotācija, kas izmaina krūškurvja formu, tāpēc veidojas ribu kupri,» skaidro ārsts. Skolioze ir kompleksa kaite, kas var attīstīties dažādos veidos.

Mātes un tēva loma
Bērns ir gan emociju, gan ģimenes attiecību spogulis, tādēļ nereti ģimenes problēmas atspoguļojas arī atvases stājā un ķermeniskajās slimībās. Netradicionālajā medicīnā tiek uzskatīts, ka par bērna skeletu atbild vīrišķā puse jeb tēvs, bet par orgāniem un mīkstajiem audiem – mātes jeb sievišķā puse. Ārstam šī teorija jau sen šķitusi interesanta. «Ir situācijas, kad teorija patiešām attaisnojas, proti, bērniem ar stājas defektiem biežāk mēdz būt sarežģītas attiecības ar tēviem, kam jābūt «ģimenes mugurkaulam», bet ne vienmēr tā tas ir. Dzīves ritms un emocijas tieši atspoguļojas bērna veselībā – vecākiem nav laika nodarboties ar viņiem, ir daudz šķirtu ģimeņu – nomāktība var vājināt bērna stāju, kā arī vēlmi iztaisnoties un stāties pretī dzīves pārbaudījumiem,» saka K.Vīksna.
Ilgstoša sēdēšana pie televizora, datora un nereti liekais svars ir lielākie draudi mugurām. «Manuprāt, bērnu veselības skrīnings mūsu valstī ir nepieciešams jau pirmsskolas izglītības iestādēs. Ja vecākiem pašiem nav laika vai izpratnes pavērot sava bērna veselību un stāju, kādēļ to nedarīt bērnudārzā, kur audzinātāji tos redz ikdienā un darbībā? Deformētās muguras mazotnē daudz veiksmīgāk pakļaujas korekcijām, ap pubertātes vecumu, kad skelets tiecas uz nobriešanu, jau ir grūti ko labot,» stāsta ārsts. Skolioze var būt mazāk un vairāk izteikta. Atkarībā no slimības pakāpes deformācija var būt grūti pamanāma vai uzkrītoša. Slimībai progresējot, krūškurvja deformācijas dēļ var rasties arī elpošanas orgānu traucējumi.

Retāk operē
Zināmi trīs skoliozes veidi. Iedzimto skoliozi, kas strauji progresē, retos gadījumos diagnosticē maziem bērniem. Parasti šo patoloģiju var operēt. Paralītiskā skolioze var attīstīties pēc mugurkaula traumām, ja ir bojāti skriemeļi un mugurkauls krūšu daļā. Idiopātiskā skolioze ir biežāk sastopamā forma, kas parasti izveidojas pusaudžu straujajā augšanas posmā un beidz progresēt 21 gada vecumā, kad augšana ir pilnībā apstājusies. Šī problēma skar aptuveni piecus procentus jauniešu, visbiežāk to novēro meitenēm. Galvenokārt to ārstē, izmantojot ārstniecisko fizkultūru, masāžu un citas procedūras. Izteiktas skoliozes gadījumā jānēsā speciāla korsete. Iztaisnot deformētu mugurkaulu šādi gan nav iespējams.
 Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā gada laikā tiek veikts aptuveni 50 dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju un traumu operāciju. Skoliozes operācijās pieeju mugurkaulam galvenokārt veido ar plašu griezienu pa muguras viduslīniju, parasti to veic jauniešiem vecumā no 14 līdz 21 gadam. Tomēr atsevišķos gadījumos ir iespēja fiksēt mugurkaulāju no priekšpuses caur salīdzinoši nelielu griezienu. Gada sākumā tāda metode sadarbībā ar vācu ortopēdu slimnīcā pirmo reizi izmantota arī 16 gadu vecas jaunietes ārstēšanā. Pieaugušajiem skoliozes operācijas veic krietni retāk, jo mugurkauls jau ir nostabilizējies un ķirurģiska iejaukšanās var izrādīties neefektīva.

Ļaut skriet un kustēties
Par bērna muguru jārūpējas jau no mazuļa pirmajām dienām. Ortopēdi iesaka vecākiem bērniņu agrīnā vecumā necelt kājās, lai tas mācītos staigāt. Mugurkaulam, kaulu sistēmai un gūžu locītavām būs daudz labāk, ja mazulis pēc iespējas ilgāk rāpos. Nav vēlams arī pārlieku bieži bērnu pārvietot zīdaiņu somās, jo ilgstoša atrašanās vertikālā stāvoklī mugurai ir pārāk liela slodze. No divu trīs gadu vecuma, kad bērns sāk zīmēt, krāsot, likt puzles, vecākiem vajadzētu radināt viņu strādāt piemērotā darba vietā. Stājas un gaitas veidošanos ietekmē arī apavi. Tiem jābūt ar cietu, elastīgu zoli un ar nodrošinātu atbalstu papēža daļai.
Lai nerastos stājas problēmas, jau no agras bērnības jāveicina fiziskās aktivitātes. «Bērnam ir jāpriecājas un jābauda bērnība, aktīvi kustoties, daudz uzturoties svaigā gaisā. Tas ir veselības pamatnoteikums – saule, gaiss, kustības un pareiza ēšana,» atgādina ārsts. Arī ortopēdiskie «brīnumlīdzekļi» matrači nelīdzēs mugurai, ja bērns būs mazkustīgs. Kustībā notiek pareiza elpošana, un arī tā piedalās stājas korekcijā. Jo kustīgāks, dzīvespriecīgāks un aktīvāks ir bērns, jo viņam būs mazāk iespēju iedzīvoties kādās stājas problēmās. Neesmu pret modernajām tehnoloģijām, bet visam ir savs laiks. Pirmsskolas vecumā var ļaut sēdēt pie datora, bet stingri dozējot laiku un pozu – pa pusstundiņai un ne vairāk, sēžot taisni,» atgādina ārsts. Bērniem ar redzamu skoliozi vajadzētu atturēties no visiem kaitīgajiem faktoriem - nepareizas sēdēšanas, smagumu celšanas, izvairīties no triecieniem pa mugurkaula garenisko asi. «Ja skelets ir slims, fiziskajām aktivitātēm jābūt pareizām, tāpēc jāapmeklē fizioterapeits, ir ieteicama peldēšana. Ja stāja ir ievērojami deformēta, jāapsver doma par specializētas skolas izvēli, kur ar bērniem speciālisti strādā katru dienu,» stāsta ortopēds-traumatologs.  ◆

Kategorijas