Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Radoši izpaužas rotaslietās

Diāna Lozko

2014. gada 14. februāris 00:00

8

Alūksniete Indra Treija strādā Rīgas Stradiņa universitātē par Studentu servisa un Uzņemšanas komisijas vadītāju. Darbs universitātē ir dinamisks un atbildīgs, jo tur ir akadēmiska vide un nav iespējas radoši izpausties, tādēļ, lai gūtu līdzsvaru, gandrīz astoņus gadus Indras vaļasprieks ir rotu darināšana.
Viņu vienmēr ir interesējušas radošas izpausmes, piemēram, dekupāža, zīda apgleznošana, gleznošana, kam pamatu skolas gados ir ielikuši Alūksnes mākslas skolas pasniedzēji.
I.Treija uzsver, ka šobrīd ir daudz amatnieku, tādēļ īpaša uzmanība jāpievērš savu meistardarbu kvalitātei un modes tendencēm. “Idejas darbiem gūstu žurnālos, filmās vai internetā, kur var atrast piemērus ar tehniskajām shēmām un materiālu aprakstiem. Reizēm labas idejas rodas, ielūkojoties vecmāmiņas rotu lādītē. Apmeklējot dažādus kursus un meistarklases un komunicējot ar citiem meistariem, rodas plašāks skatījums par rotu darināšanu. Rīgā pati piedāvāju meistarklasi rotu darināšanas pamatprasmju apgūšanā. Protams, ja ir interese, tad šo meistarklasi varu organizēt arī Alūksnē, nepieciešams tikai ar mani sazināties un vienoties par laiku,” saka I.Treija.

Svarīga ir rotu kopšana un iesaiņojums
Katra Indras rota ir unikāla, jo tā ir tikai vienā eksemplārā. Tāpat ir ļoti svarīgs rotu iesaiņojums, jo tieši tas dod to īpašo sajūtu, ka rotu izgatavotājs rūpējas par klientu. “Katra rota tiek iesaiņota maisiņā vai kārbā un klāt tiek dota arī rotu kopšanas pamācība. Tas ir svarīgi tādēļ, ka, neievērojot šos pamatnoteikumus, rotas var sabojāt. Vislielākais ienaidnieks rotām ir to glabāšana mitrā vidē, piemēram, vannas istabā. Otra biežākā kļūda, valkājot rotas, ir kosmētikas un smaržu lietošana saskarē ar rotām. Arī veicot mājas uzkopšanas darbus, rotas būtu jānoņem, lai pasargātu no ķīmisko līdzekļu iedarbības. Pēc rotas noņemšanas iesaku to noslaucīt ar mīkstu flaneļa salveti,” saka I.Treija.

Gada krāsa - orhideju violetā 
“Ikvienai sievietei piestāv rotas, tikai nepieciešams atrast kaut ko atbilstošu. Nereti sievietes atnāk ar savām vēlmēm, bet es jau intuitīvi varu piedāvāt visatbilstošāko rotu. Es cenšos palīdzēt izvēlēties vispiemērotāko rotu, jo pretējā gadījumā rota atradīsies rotu lādītē un netiks valkāta.
Visbiežāk izvēlas zaļās rotas un tikai pēc tam nāk melnās un baltās rotas. Pretēji esošajam stereotipam latviešu sievietes bieži izvēlas rotas arī spilgtos toņos. Lai gan pastāv modes tendences, svarīgi ir izvēlēties rotu, kas piestāv. Šogad pieprasītas ir rotas zilā krāsā un modes namu noteiktajā 2014.gada krāsā - orhideju violetā,” saka I.Treija. Viņa uzsver, ka ar nelielu, bet efektīgu aksesuāru pie tērpa var papildināt un atsvaidzināt savu vizuālo tēlu. Arvien biežāk rotas iegādājas kungi kā dāvanu savām mīļotajām. “Kungi biežāk izvēlas rotas no dabīgām pērlēm, pusdārgakmeņiem un Svarovski kristāliem,” saka I.Treija. Viņas rotu darināšanai var sekot līdzi “facebook.com/rokudarbs.lv”. ◆

Kategorijas