Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Var ātri tamborēt aizvērtām acīm

Mārīte Dzene

2014. gada 14. februāris 00:00

36

Apeniete Dina Avotiņa ir profesionāla rokdarbniece, taču tagad mājturības skolotājas prasmes kļuvušas par vaļasprieku. Tiesa, tas ir arī veids, kā var mazliet nopelnīt. Vietējā tirgū Dinas darinātās daudzveidīgas un skaistās lietas nav pieprasītas, jo iedzīvotājiem ir maza pirktspēja, taču Rīgā par apenietes piedāvājumu ir liela interese.
“Kopš likvidēja Apes profesionālo vidusskolu, kur strādāju, varu iesaistīties Valsts nodarbinātības aģentūras tā saucamajā “simtlatnieku” programmā, taču darbu profesijā atrast nav iespējams – visās skolās ir darbmācības skolotāji. Esmu beigusi projektu vadības un lietvedības kursus, taču tas nav palielinājis iespējas atrast darbu,” stāsta D.Avotiņa.
Par laimi Dinai ir vairāki vaļasprieki, no kuriem nozīmīgākais - rokdarbi, kā arī sēņošana un dārza ravēšana. “Tās ir trīs lietas, no kurām gūstu baudu. Turklāt rokdarbi ļauj kaut nedaudz uzlabot finansiālo stāvokli. Laukos daudzi paši prot gan adīt, gan tamborēt, gan citus rokdarbus darināt, bet citādi ir galvaspilsētā. Tam apliecinājumu guvu tirdziņos Alūksnē un Rīgā,” secina Dina. Pagājušā gada nogalē viņa pirmoreiz, turklāt vienīgā no Alūksnes puses, piedalījās Daugavas sporta namā rīkotajā tirdziņā. ”Cilvēku bija ļoti daudz, turklāt izrādīja pat pārsteigumu, ka maniem darinājumiem ir tik zemas cenas. Tas nozīmē, ka varētu prasīt vairāk, taču esmu tā pieradusi, tāpēc bija kauns mainīt cenu. Turklāt, atbildot uz jautājumu “cik maksā?”, vienmēr nosaucu jau ierasto cenu,” skaidro rokdarbniece.
Rīgā sevišķi pieprasīti ir lina izstrādājumi, tamborētas kaklarotas un apkakles. D.Avotiņa gatavo arī piespraudes, matu stīpiņas, dekoratīvus stikla traukus ar krāsotu smilšu pildījumu, austas glezniņas, adītas vai tamborētas cepures un šalles, plecu lakatus, pončo, arī apsveikumu kartītes. “Vieglāk būtu pateikt, ko es nedaru,” atzīst Dina. Daudzveidīgo rokdarbu klāstu var aplūkot arī portālā “draugiem.lv” pie Dinas profila. Tā rodas pieprasījums, kura Apes un Alūksnes novadā gandrīz nav. Tiesa, nereti nākas secināt, ka no apenietes iegādātie rokdarbi pēc tam tiek pārdoti par augstāku cenu. ◆

Kategorijas