Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atbalsta vairākus priekšlikumus

Līga Vīksna

2014. gada 16. februāris 12:30

1995

Alūksnes novada domes tautsaimniecības komitejas sēdē deputāti šonedēļ atbalstīja vairākus makšķernieku priekšlikumus par izmaiņām licencētās makšķerēšanas nolikumā Alūksnes ezerā.

Tā kā šobrīd spēkā esošajos noteikumos paredzētas būtiskas izmaiņas, par ko “Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, uz komitejas sēdi bija ieradušies vairāki makšķernieki. Pēc viņu ieteikumu uzklausīšanas deputāti par tiem balsoja. Nolēma vispār aizliegt velcēšanu Alūksnes ezerā. Dienas licences cena maijam noteikta 5 eiro,  bet citiem mēnešiem dienas licence – 3 eiro. Savukārt mēneša licences cena – 20 eiro, nevis 10 eiro, kā samazinājumu ierosināja deputāts Laimonis Sīpols.

Bezmaksas gada licenci tomēr varēs saņemt personas, kuras vecākas par 65 gadiem; bērni un pusaudži vecumā līdz 16 gadiem; maznodrošinātas personas; politiski represētas personas; invalīdi. Turpmāk bezmaksas licences vairs nevarēs piešķirt makšķerniekiem, kuri snieguši ievērojamus ieguldījumus zivju resursu aizsardzībā. Savukārt ar 20 procentu atlaidi licenci varēs iegādāties Alūksnes ezera krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi. Deputāts Modris Lazdekalns norādīja – visiem zināmi to personu uzvārdi, kuras “izsit” ezeru, tādēļ ar tām jācīnās citādāk, piemēram, pastiprinot kontroli par ezerā notiekošo, nevis jāliek maksāt visiem. Deputāts Ainars Melders ierosināja visiem Alūksnes novada iedzīvotājiem ļaut makšķerēt par brīvu, bet šo priekšlikumu vairums deputātu neatbalstīja.
Makšķernieks Dzintars Roslovs ierosināja atstāt gan gada, gan sezonas licenču veidus. “Šīs licences pērk tikai vietējie iedzīvotāji, ne rīdzinieki. Šādi vēršat sankcijas pret tuvākajiem,” viņš sacīja, tomēr šo priekšlikumu neatbalstīja. Makšķernieks Jurijs Jevdokimovs, pārstāvot pensionārus, atzina – par izmaiņām ir liels satraukums, īpaši starp tiem, kuri saņem minimālas pensijas. “Iedzīvotāji jautā, ko “Alja” izdarījusi ezera labā. - Pilssalā pie “Aljas” ēkas ar sētu norobežojuši iedzīvotāju iecienītu peldvietu, izbūvētas laipas, pa kurām pensionārs var ezerā ieiet, bet ārā netiek,” sacīja J.Jevdokimovs.

Jāuzsver, ka šis ir vēl tikai tautsaimniecības komitejas lēmums – šo jautājumu vēl skatīs finanšu komitejā 20.februārī un domes sēdē 27.februārī

Kategorijas