Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atbalsta lauku skolas

Mārīte Dzene

2014. gada 21. februāris 00:00

5

Izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes vizīte Apē nebija pirmā. Kad viņa šajā amatā bija pirms vairākiem gadiem, tad ielika kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm sporta zāles pamatu būvē. Savukārt Sikšņu pamatskolā otro reizi tās pastāvēšanas vēsturē uzņem tik augstu amatpersonu, jo pirms I.Druvietes skolā bijis tikai Kārlis Ulmanis.

Nenoteiks audzēkņu skaitu 10.klasēs
Atklājot problēmas, kas šobrīd satrauc Apes novada izglītības iestādēs strādājošos, audzēkņus un viņu vecākus, domes izglītības darba speciāliste Gunta Ļuļe izteica bažas par ministres pausto ieceri – nodrošināt obligāto vidējo izglītību 80 procentiem pamatskolu beidzēju, lai tuvinātos Eiropas valstu vidējam līmenim. Turklāt bija iecerēts noteikt minimālo skolēnu skaitu 10.klasē. “Ne Apē, ne Gaujienā nav un arī nākamajā mācību gadā nebūs vēlamā klašu piepildījuma. Taču mēs atbalstītu ideju par reģionālajām vidusskolām, ja tās dotu iespēju apgūt vispārējo vidējo izglītību augstākā līmenī. Tiesa, tādā gadījumā pie šīm skolām noteikti ir vajadzīgas dienesta viesnīcas,” stāstīja G.Ļuļe. Pie Apes vidusskolas ir dienesta viesnīca 12 vietām, bet tas ir nepietiekami. I.Druviete atzina, ka pagaidām ir atteikusies noteikt audzēkņu skaitu 10.klasēs. “Ministre izprot situāciju un meklēs risinājumus, lai varētu pastāvēt mācību iestādes lauku teritorijā, kur ir mazs iedzīvotāju blīvums,” uzsver Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju. 

Zināšanu kvalitāti nenosaka skolēnu skaits
Sikšņu pamatskolas direktore Una Reķe uzsvēra, ka tieši ar vides izglītību un dalību projektos novada mazākā izglītības iestāde izceļas starp citām. Tā jau vairākkārt ir atzīta kā ekoskola un “Mammadaba vēstniecība”, tāpēc ir sāpīgi, ka audzēkņi nevar startēt valsts vides olimpiādē. “Lai izvirzītu pārstāvi no novada vai novadu apvienības, ir jānotiek olimpiādei, kurā piedalās vismaz piecu pamatskolu audzēkņi. Turklāt kopējais skolēnu skaits 7.-9.klasēs nedrīkst būt mazāks par 450,” skaidroja G.Ļuļe. I.Druviete bija pārsteigta par šīm prasībām, jo nespēja saskatīt saikni starp skolēnu skaitu un viņu zināšanu kvalitāti. Trapenes pamatskolas direktors Aivars Maltavnieks pievērsa ministres uzmanību skolotāju kadru novecošanās problēmai. Jaunie skolotāji, kuriem lauku skolās nevar nodrošināt darba slodzi, nevēlas tajās strādāt. Ar pašreizējo atalgojumu viņus nevarēs ieinteresēt, tāpēc A.Maltavnieks rosināja ar valsts apmaksātiem studentiem slēgt līgumus uz noteiktu laiku, kas ir jānostrādā lauku skolās. Gaujienas speciālās internātpamatskolas direktore Vita Andersone centās ministrei parādīt visu labo, ko speciālajā mācību iestādē var izdarīt, pārdomāti plānojot un taupīgi lietojot valsts finansējumu. “Parādījām, ka internātskolā ir skaisti sakopta vide, moderni mācību kabineti un labs kolektīvs. Neakcentējām neko, kas būtu slikti vai vēlami,” teica V.Andersone.

Bērnudārzam iesaka pagaidu variantus
Apes bērnudārzs “Vāverīte” šobrīd ir pārpildīts – to apmeklē 62 bērni, no kuriem 19 izmanto vidusskolas telpas. Ir grūti izpildīt valstī noteiktās augstās normatīvās prasības, jo divstāvu koka stāvbūvē bērnu iestādes vajadzībām ir atļauts izmantot tikai pirmo stāvu. “Tāpēc pirmsskolas izglītības iestādē nevar uzņemt vairāk bērnu, lai nodrošinātu pirmsskolas izglītību un sagatavotu mācībām 1.klasē. Taču šī valsts obligātā prasība ir jāpilda,” skaidroja bērnudārza vadītāja Iluta Apine.
Gaujienā arī bērnudārzs ir pārpildīts, bet Trapenē un Sikšņos ir tikai pirmsskolas bērnu sagatavošanas grupas.  Tāpēc nereti vecāki ved savas atvases uz bērnudārzu Alūksnē, bet pēc tam tie turpina mācības šīs pilsētas skolā un visa ģimene pārceļas uz Alūksni. I.Druviete ieteica izmantot valsts apmaksāto aukļu dienestu, lai nodrošinātu bērnu pieskatīšanu. Tiesa, tas ir īstermiņa risinājums, jo aukle nevarēs bērnus sagatavot mācībām skolā tā, kā tas notiek bērnudārzā vai sagatavošanas grupā skolā. Pēc bērnudārza apmeklējuma ministre  mudināja atrast telpas vēl vienai bērnudārza grupai vidusskolas jaunajā korpusā, jo skolēnu skaits šobrīd ir samazinājies. A.Harju atzina, ka bērnudārza paplašināšanai perspektīvā varētu piebūvēt konteinera tipa kapsulu, taču tas ir dārgi, tāpēc pagaidām pašvaldība nevar ieceri īstenot. ◆

Kategorijas