Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzē svinēs Masļeņicu

Diāna Lozko

2014. gada 21. februāris 00:00

5

Pededzē 2.martā pie tautas nama sāksies Masļeņicas svinības, bet jau no 24.februāra līdz 1.martam piesakoties ir iespējams piedalīties izklaidējoši izglītojošā programmā skolēniem, ģimenēm un grupām, kas ļaus iepazīties ar Masļeņicas svinēšanas tradīcijām.

Masļeņica ir svētki, kuri tiek svinēti pirms lielā Lieldienu gavēņa pareizticīgajā baznīcā. Pededzes muzeja vadītāja Inese Volšteine stāsta, ka Pededzē šie ir gada lielākie svētki un katru gadu tajos tiek piedāvāta arī Pirmsmasļeņicas nedēļa, kurā katrs interesents var iepriekš pieteikties, lai izbaudītu tādas aktivitātes, kā uztaisīt kādu Masļeņicas simbolu, izspēlēt tradicionālās spēles, iet rotaļās, vizināties zirgu pajūgā, uzzināt pankūku gatavošanas noslēpumus, kā arī pašiem tās cept vai pasūtīt un nobaudīt. Pieteikties uz piedāvātās programmas aktivitātēm var, zvanot I.Volšteinei pa tālruni 29222818.
2.martā tiks svinēta pati Masļeņica un Pededzē norisināsies daudzi un dažādi pasākumi. Šī ir pirmsgavēņa diena, kurā katram ir iespēja izpriecāties, izdejoties un apēst sauli simbolizējošās pankūkas. “Un kur nu bez pašas salmu lelles dedzināšanas. Tā ir saglabājusies kopš kristības ienākšanas un skaitās pagānu tradīcija. Lelli sadedzinot, tiek sadedzināts viss sliktais, un tās pelnus vēlāk var kaisīt uz lauka, lai būtu auglīgāka raža,” stāsta I.Volšteine. Pie Pededzes tautas nama jau no pulksten 12.30 varēs izbaudīt dažādas atrakcijas, vizināšanos zirga pajūgā un apmeklēt amatnieku tirdziņu. Pulksten 14.00 ikviens tiek mīļi gaidīts Pededzes tautas nama pašdarbības kolektīvu lielajā koncertā. ◆

Kategorijas