Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izvirza apbalvojumam

Agita Bērziņa

2014. gada 28. februāris 00:00

96

Rīt Māriņkalna tautas namā Alūksnes novada pašvaldība pasniegs Gada balvas kultūrā un sportā - apbalvojumus „Pagodinājums kultūrā” un „Pagodinājums sportā”.
Zināms, ka apbalvojumu saņems 15 sportisti un kultūras darbinieki, kurus pieteica iedzīvotāji. Par iniciatīvu, organizējot sportiskus pasākumus vietējiem iedzīvotājiem, apbalvojumam izvirzīta arī Cauku ģimene no Zeltiņu pagasta.
Jau piecus gadus Cauku ģimene turpat pie savām mājām ar skaistu nosaukumu “Alpi” reizi gadā pulcē slēpotājus un skrējējus. To, ka Zeltiņos vajadzīgas sacensības, izdomājuši viņi paši un arī paši saviem spēkiem turpina aizsākto tradīciju. Pirmās sacensības ģimene organizēja 2009.gada ziemā - gadā, kad mazā skolēnu skaita dēļ likvidēja Zeltiņu pamatskolu. Sporta skolotājs Andrejs negribēja pieļaut, ka pagasta bērniem vairs nebūs sportisku aktivitāšu, tāpēc izlēma organizēt sacensības. Viņa ideju atbalstīja sieva Vanda un dēli Ivo un Māris. “Gribējās jauniešus nodarbināt, kaut kādu kustību saglabāt. Organizējam pašu priekam un citu priekam,” teic viņš. Arī apkārtne ap viņu saimniecību bijusi piemērota šādu pasākumu rīkošanai.
“Pirmās sacensības bija slēpojums. Kā šodien atceros, ka vairākas reizes paši ieslēpojām trasi, jo bija stiprs putenis. Toreiz jau nezinājām, kā izdosies un vai mūsu iecere ieinteresēs kādu. Taču interese bija, jau pirmajā pasākumā bija apmēram 50 dalībnieki. Likās, ka ar vienu pasākumu gadā ir par maz, tāpēc izlēmām rīkot vasarā skriešanas sacensības. Pie tam nevis vienkāršas sacensības, bet skrējienu pa nepļautām pļavām. Arī šī mūsu ideja guva lielu atsaucību. Nu jau sacensībās piedalās ne vien vietējie zeltinieši, bet arī kaimiņu pagastu iedzīvotāji, alūksnieši un draugi no citām pilsētām,” stāsta Andrejs.
(Turpinās no 1.lappuses)
Tomēr šis gads būs izņēmumus, jo sniega trūkuma dēļ 8.martā plānotais slēpojums nenotiks. Taču tas nebūt nenozīmē visa beigas. “Kamēr vien būs dalībnieki, sacensības organizēsim. Kad intereses vairs nebūs, metīsim mieru,” smej Andrejs. Viņš priecājas, ka zeltinieši ir sportiski aktīvi. Piemēram, pagājušajā gadā pirmo reizi notika skrējienu seriāls, puiši spēlē arī volejbolu, florbolu un hokeju. Taču daudzos pagastos ir problēmas ar sportiskām aktivitātēm, jo nav cilvēka, kurš “kūrētu sporta dzīvi”.
Andreja dzimtā puse ir Kalncempji, Vanda ir no Madonas. Abi iepazinušies, strādājot Cēsu rajona Dzērbenes vidusskolā. Ilgus gadus strādājuši Zeltiņu pamatskolā, līdz to slēdza. Abiem skolotājiem sāp sirds, ka tika likvidēta viņiem mīļā skola, taču saprot, ka bērnu bija par maz: “Mēs saprotam, ka tādā mazā skoliņā bērniem nav tik plašas iespējas attīstīties kā lielākās skolās ar vispusīgāku piedāvājumu. Protams, būtu labāk, ja bērniem būtu skola tepat pagastā.” Tagad Andrejs strādā par kurinātāju Zeltiņu pagasta pārvaldē, bet Vanda ir pelnītā atpūtā un saimnieko mājās. Dēli Ivo (30 gadi) un Māris (27) strādā Rīgā. Vecāki saprot, ka jaunajiem atrast tik labu darbu šeit nav iespējams, lai gan ļoti gribētos, lai viņi dzīvotu tuvāk.
Uzzinot, ka izvirzīta apbalvojumam, Cauku ģimene jūtas pārsteigta un vienlaikus priecīga. Andrejs un Vanda gan nav raduši lielīties ar saviem darbiem, tāpēc pieticīgi teic – varbūt kāds cits to pelnījis vairāk. “Protams, ir prieks, ka vietējie ir novērtējuši mūsu pūliņus un atzinīgi vērtē pasākumus. To, ka pasākumi viņiem patīk, mēs redzam ikreiz slēpojumā vai skrējienā,” saka Vanda. ◆

Kategorijas